ΤΟΠΙΚΑ

1.076 αποποιήσεις κληρονομιάς

1-076-αποποιήσεις-κληρονομιάς-308999

ΤΟ 2017 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Τρομακτική αύξηση των αποποιήσεων κληρονομιάς το πρώτο οχτάμηνο του 2017 στη Μαγνησία. Περιουσιακά στοιχεία από κληρονομιά φαίνεται ότι στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης αποτελούν κατάρα. Υπό τον φόβο χρεών στο δημόσιο και τις τράπεζες χίλιοι εβδομήντα έξι πολίτες κατέθεσαν δηλώσεις με τις οποίες δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με πατρικά σπίτια, εξοχικά καταφύγια, οικογενειακά χωράφια, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016, εξακόσιοι σαράντα ένας.

Κατά 68% αυξήθηκαν οι αποποιήσεις κληρονομιάς το πρώτο οχτάμηνο του 2017. Εφορίες και κυρίως τράπεζες «κυνηγούν» με κατασχέσεις για τα χρέη. Η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ότι εντός τετραμήνου από τη γνώση θανάτου συγγενικού προσώπου, μπορεί κανείς να αποποιηθεί τα περιουσιακά του στοιχεία.

Πέραν αυτής της προθεσμίας, η διαδικασία περιπλέκεται και οι εκπρόθεσμοι πρώτου βαθμού συγγένειας κληρονόμοι περιέρχονται σε δεινή θέση. Ξημερώνουν ζημιωμένοι με χιλιάδες χρέη. Άλλοι ξυπνούν φτωχοί μέσα σε μία νύχτα και υποχρεώνονται σε χρονοβόρες δυσβάσταχτες από οικονομικής άποψης δικαστικές διαμάχες.

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου απευθύνονται καθημερινά για να υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις κατά μέσο όρο έξι κληρονόμοι. Οι αποποιήσεις δεν σταμάτησαν ούτε με τα θερινά τμήματα διακοπών των δικαστηρίων, αλλά συνέχισαν να υποβάλλονται κανονικά με συνεχή ροή, αθρόα. Το πρώτο οχτάμηνο του 2017 έφτασαν όσες και ολόκληρο το 2016.

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία, αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι μέχρι και το 2010 αριθμούσαν μερικές δεκάδες. Τότε οι συνέπειες της κρίσης δεν είχαν αγγίζει τόσα πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ούτε υπήρχαν τόσο αυξημένοι φόροι για τα ακίνητα, και οι κληρονομιές για πολλούς ήταν ένα όνειρο. Μία πολυπόθητη διευθέτηση των οικογενειακών θεμάτων που έλυνε χέρια, αντιμετώπιζε προβλήματα, έφτιαχνε ζωές. Τα χρόνια που ακολούθησαν εξελίχτηκε σε εφιάλτη.

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου, οι κληρονόμοι καταφθάνουν από κάθε μέρος της Ελλάδας. Από ολόκληρη τη Θεσσαλία αλλά και την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Πληρεξούσιοι δικηγόροι τακτοποιούν τα θέματα Ελλήνων κατοίκων που διαμένουν στην Αμερική, τη Γερμανία, την Αγγλία. Ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας, η χρονική προθεσμία για τη δήλωση παρατείνεται περαιτέρω κατά ένα τετράμηνο. Τα χρέη κυνηγούν τους κληρονόμους μέχρι και τον τέταρτο βαθμό συγγένειας, δηλαδή τα δισέγγονα, τα ανίψια, τους θείους και τις θείες.

Στο μεταξύ, χιλιάδες ακίνητα μέχρι να ολοκληρωθεί η επίμαχη διαδικασία παραμένουν εγκαταλειμμένα στη φθορά του χρόνου. Ενώ για την ύπαρξη των χρεών υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, για τα ακίνητα φαίνεται ότι το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό, ομιχλώδες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι εκτιμάται πως μέχρι σήμερα, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σε καμία από τις αποποιήσεις κληρονομιών που έγιναν δεν έχουν αποδεσμευτεί απ’ όλα τα συγγενικά πρόσωπα τα ακίνητα, ώστε να περιέλθουν στην κατοχή του δημοσίου. Οι συγγενείς συνεχίζουν να τρέχουν πανικόβλητοι. Δημόσιες Υπηρεσίες προσπαθούν να σπρώξουν με κάθε τρόπο τη διαδικασία. Δικαστικοί υπάλληλοι παραλαμβάνουν εκατοντάδες υπεύθυνες δηλώσεις.

Εξάλλου, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των συγγενών ενημερώνεται καθυστερημένα για την απώλεια των συγγενικών προσώπων. Οι ζωές άλλαξαν, η επικοινωνία χάθηκε. Η ενημέρωση για τα χρέη, που γίνεται από στόμα σε στόμα, καθυστέρησε να φτάσει στα αυτιά για το 20% των κληρονόμων που έφτασαν στα δικαστήρια Βόλου. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, συγγενείς ακόμη και πρώτου βαθμού με τον θανόντα, παιδιά δηλαδή, εμφανίστηκαν να μη έχουν γνώση των οφειλών και μπήκαν σε περιπέτειες.

Σε όλες τις περιπτώσεις των αποποιήσεων, οι κληρονομιές είναι παθητικές, σύμφωνα με πληροφορίες από τα δικαστήρια. Οι θανόντες άφησαν πίσω τους χρέη κυρίως από επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα χρέη όμως με τον θάνατο ενός ανθρώπου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν διαγράφονται.

Οι γονείς τρέχουν πανικόβλητοι για τα ανήλικα παιδιά τους, και σε αυτή την περίπτωση εν μέσω πένθους επιβαρύνονται και με δυσβάσταχτα έξοδα. Οι αιτήσεις τους συζητούνται με τη διαδικασία της Εκουσίας στο Ειρηνοδικείο Βόλου, απ’ όπου εκδίδεται η άδεια να κινηθούν για λογαριασμό των ανήλικων παιδιών τους. Το κόστος της διαδικασίας είναι χαρακτηριστικό ότι προσδιορίζεται στα 500-600 ευρώ.

Τι λένε οι συμβολαιογράφοι

Στο παθητικό της κληρονομιάς αλλά και τους αυξημένους φόρους αποδίδουν οι συμβολαιογράφοι τη ραγδαία αύξηση των αποποιήσεων κληρονομιάς. Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Εφετείου Λάρισας, Γιάννης Κόνσουλας, είπε ότι τα ακίνητα έχουν επιβαρυνθεί με δυσβάσταχτους φόρους, και εκτός από τις οφειλές υπάρχουν και τα έξοδα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

«Οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος» είπε, και επισήμανε ενδεικτικά ότι με την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έχουν μειωθεί κατακόρυφα όλες οι συμβολαιογραφικές πράξεις που αφορούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων.

Τρομακτικά τα στοιχεία για την πορεία του 2017

Βάσει στοιχείων, στα ειρηνοδικεία της χώρας αναμένεται έως το τέλος του έτους οι αποποιήσεις κληρονομιάς να αγγίξουν τις 150.000. Ποσοστιαία, οι φοροτεχνικοί και οι νομικοί υπολογίζουν ότι οι αποποιήσεις παρουσιάζουν αύξηση 86%.

Το 2013 πραγματοποιήθηκαν 29.199 αποποιήσεις, το 2014 (με τη θέσπιση του ΕΝΦΙΑ) έφτασαν τις 41.388. Το 2015 οι αποποιήσεις ήταν 45.628, ενώ το 2016 ανήλθαν σε 54.422.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα δύο μεγαλύτερα ειρηνοδικεία της χώρας, αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το 2015, ο αριθμός τους στην Αθήνα μόνο διαμορφώθηκε σε 9.566, ενώ το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιάς στην Αθήνα κυμαίνονταν περί τις 6.000, για να εκτοξευθούν το 2014 στις 8.798. Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιάς ήταν 3.298, το 2014 ανήλθαν σε 4.465 και το 2015 έφτασαν τις 5.068.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου