ΤΟΠΙΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για την καύση RDF

παράσταση-διαμαρτυρίας-για-την-καύση-rdf-309796

Παράσταση διαμαρτυρίας στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Περιβάλλοντος, έκαναν μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, για το θέμα της καύσης RDFαπό την ΑΓΕΤ.

Μέλη της ΠΠΜ ανάρτησαν πανό, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι πολίτες και οι φορείς του Βόλου βρίσκονται σε αναστάτωση μετά την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιανουάριο του 2017 να εγκρίνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ, με την οποία της δίνεται η δυνατότητα να καίει κάθε χρόνο 200.000 τόνους “εναλλακτικά καύσιμα”, δηλαδή πλαστικά, γυαλί, χαρτί, λυματολάσπη αστικών και βιομηχανικών μονάδων, κατάλοιπα ξυλείας, μοριοσανίδες, καπλαμάδες, εκτός από τις 150.000 τόνους πετ κωκ που έχει άδεια και ήδη καίει. Αυτά τα υλικά μόνο «εναλλακτικά» δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν. Η καύση τους έχει αποδειχθεί πανευρωπαϊκά ότι δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση και ειδικά στους απαρχαιωμένους κλιβάνους της ΑΓΕΤ είναι σίγουρο ότι θα παραχθούν διοξίνες, φουρανία, πτητικός υδράργυρος και άλλα βαρέα μέταλλα. Αντί να αποφεύγονται θερμικές μέθοδοι επεξεργασίας αποβλήτων οι οποίες θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλ­λοντικής όχλησης, αποφάσεις τέτοιου είδους τις ενισχύουν ακυρώνοντας στην πράξη το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων)».

Και συνεχίζουν: «Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα, μαζί με τους πολίτες του Βόλου μέχρι την τελική νίκη. Γιατί η υγεία είναι πάνω από τα κέρδη των βιομηχανιών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ας ξυπνήσει και ας ανακαλέσει την απόφαση. Αν υπάρχει θέληση, όλα είναι τόσο απλά…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου