ΤΟΠΙΚΑ

Νέα δωρεά από τον Κων. Λούλη – Δεύτερο αγρόκτημα στην Κιβωτό του Κόσμου

νέα-δωρεά-από-τον-κων-λούλη-δεύτερο-α-310400

Πλημμύρισε από χαρά χθες το Διμήνι όπου εγκαινιάστηκε και επίσημα η λειτουργία του ξενώνα του εθελοντικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού μέριμνας και προστασίας παιδιού και μάνας «Η Κιβωτός του Κόσμου». Η τελετή εξελίχθηκε σε πραγματική γιορτή με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Ο Πέτρος, που φιλοξενείται από τον Οργανισμό στην Αθήνα εδώ και είκοσι χρόνια, ήταν κι εκείνος παρών στην εκδήλωση. «Η ενίσχυση του οργανισμού σημαίνει ότι υπάρχει πάντοτε ελπίδα» ήταν το μήνυμα που μετέφερε.

Η Κιβωτός του Κόσμου φιλοξενεί ήδη εκεί 30 παιδιά, ενώ χαίρει της στήριξης 200 εθελοντών του Βόλου. Ο αλευροβιομήχανος Κώστας Λούλης, που δώρισε την έπαυλή του για να επεκταθεί και στον Βόλο ο οργανισμός, δήλωσε συγκινημένος, ενώ ανακοίνωσε ότι η οικογένειά του, θαυμάζοντας το έργο που συντελείται υπό την καθοδήγηση του πατρός Αντώνιου εδώ και εννέα μήνες στον ξενώνα στο Διμήνι, αποφάσισε να δωρίσει στην Κιβωτό και το δεύτερό της σπίτι στον Άνω Βόλο.

Το εν λόγω σπίτι, το οποίο έχει χώρους που καλύπτουν έκταση 12 στρεμμάτων, όταν γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές θα φιλοξενήσει τα κορίτσια, πολλά από οποία είναι αδελφάκια των παιδιών που διαμένουν στον ξενώνα. Η χθεσινή μέρα αποτέλεσε ιστορικό γεγονός για την Κιβωτό του Κόσμου. Για τον κ. Λούλη ήταν μία από τις μεγαλύτερες της ζωής του.

«Είμαι πολύ συγκινημένος, καθώς μετά από τη μεγάλη δοκιμασία που πέρασα πριν από δεκαεφτά χρόνια όταν δεν μπόρεσα να υλοποιήσω αυτό που ήθελα στη μνήμη της μητέρας μου, ο Θεός έφερε στον δρόμο μου τον πατέρα Αντώνιο που είναι ένας έντιμος και εξαιρετικός πνευματικά ιερέας. Είμαι ικανοποιημένος πολύ, γιατί αυτό το σπίτι, που το κάναμε με πολύ αγάπη, ήταν αυτό που ήταν το όνειρό του για τα παιδιά και γι’ αυτό η χαρά μου ήταν μεγάλη, όταν πριν από ένα χρόνο το μεταβιβάσαμε και μετά την ανακαίνιση που έγινε στεγαστήκαν τα αγόρια» είπε.

Η χαρά μου, όπως σημείωσε, έγινε στη συνέχεια διπλή όταν η πρώτη του σύζυγος και τα μεγάλα του παιδιά, βλέποντας την ευτυχία που υπάρχει σε αυτό το σπίτι αποφάσισαν και δώρισαν και το δεύτερό μας σπίτι στον Άνω Βόλο, όπου εκεί θα φιλοξενηθούν τα κοριτσάκια, αρκετά από τα οποία είναι αδελφάκια αυτών των παιδιών.

Φεύγοντας από τον Βόλο, μετά από 100 χρόνια που ζήσαμε σε αυτή την πόλη, συνέχισε περαιτέρω, θα μείνουν αυτές οι δύο στέγες αγάπης, θα θυμίζουν το πέρασμά μας από εδώ και όταν εμείς σε λίγα χρόνια δεν θα είμαστε εδώ αλλά στον ουρανό, εδώ θα βρίσκουν πάντοτε αγάπη τα παιδιά αυτά, που τη στερήθηκαν από τους γονείς τους και από τα σπίτια τους.

Ο κ. Λούλης χαρακτήρισε κορυφαίο το έργο του π. Αντώνιου. «Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχει τη στήριξη ούτε από την Πολιτεία, ούτε από την Εκκλησία, ούτε από προγράμματα, ούτε από τίποτα. Στηρίζεται μόνο στην αγάπη του κόσμου. Τα έξοδα είναι τεράστια, έγιναν ανακαινίσεις, υπάρχουν φόροι. Εμείς θελήσαμε να δώσουμε αυτά τα δύο σπίτια, αλλά ο ίδιος επωμίστηκε όλο αυτό το βάρος να τα λειτουργεί, να καλύπτει τα έξοδα διαβιώσεως παιδιών, τα οποία εδώ μεγαλώνουν σαν πριγκιπόπουλα» είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη σημεία του έργου για την πόλη. «Ο Βόλος δεν έχει ιδιαίτερα φιλάνθρωπο έργο να επιδείξει, ενώ σε άλλες Μητροπόλεις πραγματικά βλέπει κανείς πολλά ιδρύματα, μεγάλα έργα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Εγώ όταν ήμουν μικρός θυμάμαι ότι κάτι περισσότερο υπήρχε, υπήρχαν σχολές κωφαλάλων. Γι’ αυτό πιστεύω ότι τώρα θα έχουν και οι πολίτες τη χαρά να βλέπουν σε αυτά τα δύο ιδρύματα πως μπορεί ένα παιδί να σωθεί» συμπλήρωσε.

Διακόσιοι εθελοντές δίπλα στην Κιβωτό του Κόσμου

Ο εθελοντικός οργανισμός δίνει ένα πολύ μεγάλο αγώνα. Ο π. Αντώνιος είπε ότι «μετά τη δωρεά του κ. Λούλη αποφασίσαμε να έρθουμε στην πόλη του Βόλου και να στήσουμε μία νέα δομή για τα παιδιά όλων των δήμων που βρίσκονται γύρω».

Η στέγη αγάπης ήδη λειτουργεί εννέα μήνες παρέχοντας καταφύγιο και θαλπωρή σε 30 παιδιά. Ωστόσο το μεγάλο έργο του οργανισμού είναι να μπορέσει να θεραπεύσει αυτά τα παιδιά και όχι απλά να τα φιλοξενήσει. «Θέλουμε να τα βοηθήσουμε να ξαναβρούν την παιδική τους ηλικία και να μπορούν να ατενίζουν το έργο με άλλα μάτια. Πραγματικά σε αυτό τον αγώνα ζητάμε κοντά μας όλους τους πολίτες του Βόλου, θέλουμε εθελοντές, οι οποίοι ήδη ξεπερνούν τους 200 και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί η Κιβωτός είναι μία οργάνωση που κατεξοχήν στηρίζεται στον εθελοντισμό» εξήγησε.

Η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την Κιβωτό του Κόσμου και τα παιδιά της. «Είναι για εμάς ιστορικό γεγονός» σημείωσε ο ίδιος, ενώ ερωτηθείς πότε θα λειτουργήσει ο ξενώνας στον Άνω Βόλο, είπε ότι δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμος.

Εντούτοις, τόνισε, δεν συνηθίζει να κάνει σχέδια γιατί «όταν κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει από επάνω και πράγματι μας πηγαίνει εκεί που ο ίδιος θέλει», και αυτό το σπίτι θα λειτουργήσει. «Και εδώ πάλι, συγκεκριμένα, ήταν κάτι που προέκυψε χωρίς να το έχουμε σχεδιάσει. Και αυτό το σπίτι θα λειτουργήσει για να μπορούμε να στεγάσουμε τα κορίτσια μας, που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, και μάλιστα πολλά από αυτά είναι αδέρφια με τα παιδιά εδώ. Έτσι θα είναι κοντά τα μεν στα δε και θα μπορούν να μεγαλώσουν όπως πρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αγάπη για τα παιδιά

Η στέγη αγάπης που εγκαινιάστηκε χθες έχει δυνατότητα φιλοξενίας 50 παιδιών. Ο εθελοντικός οργανισμός αγκαλιάζει άλλα 400 παιδιά στην Αθήνα, 80 στην Ύδρα,

60 στη Χίο. Ο ξενώνας στον Βόλο αναπτύσσεται με εργαστήρια ώστε να βοηθούν τα παιδιά να μπορέσουν να αναπτύξουν δεξιότητες στον αγροτικό τομέα. «Έχουμε μεγάλη έφεση πάνω σε αυτό το κομμάτι . Είναι παιδιά που τους αρέσει η γη και η ενασχόληση με τα ζωάκια. Εξάλλου, έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα όλο αυτό. Γι’ αυτό κι εμείς φροντίζουμε να τα κατευθύνουμε και να βγάλουμε νέους σωστούς ανθρώπους» είπε.

Ολες οι δομές της Κιβωτού ανοίγουν τα χέρια τους σε παιδιά που με εισαγγελική παραγγελία έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Ο π. Αντώνιος είπε ότι απομακρύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον, τη μάνα και τον πατέρα, κάτι που είναι πολύ σκληρό. «Είναι μεγάλο τραύμα η απώλεια της μάνας. Αλλά με την εμπειρία που έχουμε τα 20 χρόνια και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό περνάμε στην αντίπερα όχθη και τα παιδιά πατώντας στα πόδια τους καταφέρνουν να συγχωρούν, να κάνουν όνειρα και να έχουν δική τους ζωή» συμπλήρωσε.

Υπάρχει πάντα ελπίδα

Ο Πέτρος Μούσιας ο οποίος είναι σήμερα 38 ετών, έζησε στην στέγη αγάπης της Κιβωτού στην Αθήνα 20 χρόνια. Σε δήλωσή του εξέφρασε τη χαρά του που η Κιβωτός θα απασχολήσει περισσότερο κόσμο και παιδιά. «Εμείς μικρά δεν έχουμε όλα αυτά όπως έχουν σήμερα τα παιδιά της Κιβωτού. Σήμερα έχει γίνει μεγάλο το έργο», επισήμανε και τόνισε ότι υπάρχει ελπίδα. «Πάντοτε με τους κατάλληλους ανθρώπους και το κατάλληλο οικογενειακό πλαίσιο όπως αυτό που έχουμε εμείς εδώ στη στέγη, πάντοτε τα καταφέρνουμε και πάμε μπροστά» συμπλήρωσε.

Ευλογία Θεού η παρουσία της Κιβωτού

Με τα θερμότερα λόγια μίλησε για το έργο του εθελοντικού οργανισμού και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού ι. Ιγνάτιος, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια.

«Η παρουσία της στην πόλη του Βόλου είναι μία ευλογία Θεού. Ο π. Αντώνιος έχει αποδείξει πανελλαδικά ότι κάνει ένα θεάρεστο έργο με παιδιά που έχουν ανάγκη από στοργή και περίθαλψη. Μετά από την εξαιρετική προσφορά του Κωνσταντίνου Λούλη νομίζω ότι αξίζει στην πόλη του Βόλου να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Και θα το κάνουμε. Και η κοινωνία και η τοπική εκκλησία. Ο Βόλος ξέρει να ζει αλληλέγγυα, να στηρίζει τις προσπάθειες», συμπλήρωσε.

Αιχμές από Κων. Λούλη κατά του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιου

Σαφείς αιχμές κατά του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιου περιλάμβανε η χθεσινή ομιλία του κ. Λούλη, με αφορμή τη γνωστή εκκρεμότητα που υπάρχει με την οικονομική δωρεά που είχε κάνει στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος προκειμένου να κατασκευαστεί Ίδρυμα Χρόνιων Πασχόντων στη μνήμη της μητέρας του Εύης Λούλη, το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ.

Ο Βολιώτης αλευροβιομήχανος εξέφρασε την πικρία του ενώπιον μάλιστα του Μητροπολίτη Δημητριάδος λέγοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του τα εξής :

«Δυστυχώς το όραμά μου για τη δημιουργία ενός ιδρύματος χρονίων παθήσεων στη μνήμη της μητέρας μου, πριν από 17 χρόνια, ενώ κατέβαλα τα χρήματα στη Μητρόπολη Δημητριάδος, ο Κύριος δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί, για λόγους που αυτός γνωρίζει. Μετά την πικρία και την απογοήτευση για την κονιορτοποίηση αυτού του οράματος, ο Θεός έφερε στον δρόμο μου ένα νέο σχετικά κληρικό. Η ηρεμία του, ο λόγος του, τα έργα του, το ήθος του και προπαντός η ανυποκρισία του, με εντυπωσίασαν. Ο κληρικός αυτός είχε μόνον ένα πρόσωπο και ένα μόνο σκοπό. Την προσφορά και την αγάπη, μέσα από μια χρηστή και έντιμη διαχείριση των δωρεών των συνανθρώπων του.

Είμαι σίγουρος πως οι κάτοικοι αυτής της πόλεως και γενικά του νομού, θα συνειδητοποιήσουν την ευλογία για τον τόπο μας να λειτουργούν δυο τέτοιες κοινωνικές εστίες και θα εκτιμήσουν το τεράστιο έργο του πατρός Αντωνίου, το ήθος και την εντιμότητά του. Είναι άξιος επαίνου γιατί το έργο του δεν το έχει στηρίξει οικονομικά ούτε το κράτος, ούτε η εκκλησία, ούτε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα. Προσωπικά είμαι ευγνώμων στον Θεό που γνώρισα έναν άξιο και έντιμο κληρικό, ικανό να διαχειρισθεί αυτή τη δωρεά, αυτές τις υπέροχες εστίες αγάπης».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου