ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές εκτός… σχολείων λόγω κενών σε εκπαιδευτικούς

μαθητές-εκτός-σχολείων-λόγω-κενών-σε-311228

Η σχολική χρονιά μπορεί να ξεκίνησε, το σχολικό κουδούνι όμως δεν… χτυπά καθημερινά για όλους τους μαθητές του νομού. Μόνο στη Σκόπελο, οι λιλιπούτειοι μαθητές στα νηπιαγωγεία στο Κλήμα και στο Ελιος δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα μάθημα, αμέσως μετά την τελετή του αγιασμού. Νηπιαγωγοί είχαν μεν τοποθετηθεί από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, πήραν όμως αναρρωτικές άδειες και οι θέσεις έμειναν κενές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις σχολείων όπου οι θέσεις είναι κενές από εκπαιδευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργο Πολύζο, υπάρχουν 11 δάσκαλοι και 5 νηπιαγωγοί στον νομό, που έχουν λάβει αναρρωτικές άδειες και μάλιστα μακροχρόνια από δέκα ημέρες έως και ενάμιση μήνα. Δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί στη διάθεση, τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν.

Εκτός από τα δύο νηπιαγωγεία στη Σκόπελο και τα αντίστοιχα δημοτικά σχολεία λειτουργούν με μία μόνο δασκάλα το καθένα. Ενώ είναι διθέσια και τα μαθήματα κανονικά γίνονται σε δύο τμήματα για τις α’, β’ και γ’, και για τις δ’, ε’ και στ’ τάξεις, λόγω των αναρρωτικών αδειών οι μαθητές και των έξι τάξεων στριμώχνονται σε ένα τμήμα για να γίνουν τα μαθήματα.

Γονείς μαθητών στη Σκόπελο καταγγέλλουν ότι το πρόβλημα δεν είναι φετινό. «Κάθε χρόνο τα μαθήματα ξεκινούν από τον Οκτώβριο», λένε χαρακτηριστικά και διαμαρτύρονται για την απώλεια διδακτικών ωρών που δεν βγάζουν μόνο τα παιδιά εκτός ρυθμού μαθημάτων, αλλά και τους ίδιους τους γονείς τους εκτός προγραμματισμού.

Για το θέμα ο κ. Πολύζος ενημέρωσε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και πρόκειται να ζητήσει αναπληρωτές για την κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν λόγω των αναρρωτικών αδειών εκπαιδευτικών.

Πέραν των έκτακτων κενών που έχουν προκύψει, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υπάρχουν ακόμη κενά ειδικοτήτων και συγκεκριμένα 3 εικαστικών και σχεδόν 2 γερμανικών. Κενά εντοπίζονται και στις τάξεις υποδοχής. Περίπου δέκα είναι οι κενές θέσεις, καθώς μόλις ένας εκπαιδευτικός διατέθηκε στη Μαγνησία από τον πίνακα των αναπληρωτών.

Δύο κενά υπάρχουν και στην Ειδική Αγωγή ύστερα από παραιτήσεις αναπληρωτών, και επίσης εκκρεμούν αναπληρωτές για παράλληλη στήριξη. Οι 15 αναπληρωτές που διατέθηκαν στη Μαγνησία, δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών.

Στη Δευτεροβάθμια

Το μεγάλο πρόβλημα στη Δευτεροβάθμια εντοπίζεται στα κενά φιλολόγων στα νησιά που επίσης βρίσκονται σε άδεια. Τρεις θέσεις έμειναν κενές στις σχολικές μονάδες των Βορείων Σποράδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές των σχολείων. Και σε αυτή την περίπτωση, έχουν ζητηθεί αναπληρωτές για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου