ΤΟΠΙΚΑ

Κατασχέσεις I.X. με ξένες πινακίδες από το Τελωνείο Βόλου

κατασχέσεις-i-x-με-ξένες-πινακίδες-από-τ-312085

Δήλωναν κάτοικοι εξωτερικού, αλλά διέμεναν στον Βόλο

Στην κατάσχεση έντεκα αυτοκινήτων, των οποίων οι κάτοχοι δήλωναν κάτοικοι εξωτερικού προκειμένου να αποφύγουν τα τέλη και τη δυσβάσταχτη φορολογία, προχώρησε το πρώτο οχτάμηνο του 2017 το Τελωνείο Βόλου.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επέβαλαν πρόστιμα από 2.500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την κάθε περίπτωση χωριστά. Ύστερα από αιφνιδιαστικούς ελέγχους διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες των επίμαχων Ι.Χ. ούτε ήταν κάτοικοι εξωτερικού ούτε είχαν επαγγελματική δραστηριότητα σε ξένο κράτος.

Οι γιωταχήδες κάτοικοι εξωτερικού υπόκεινται σε ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς, το οποίο σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ελλάδα συνιστά φορολογικό παράδεισο. Στη Βουλγαρία ενδεικτικά τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται μόλις στα 75-100 ευρώ όταν στην Ελλάδα φτάνουν και ξεπερνούν τα 600 ευρώ.

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι τελωνειακοί υπάλληλοι έχουν κατασχέσει δεκάδες αυτοκίνητα, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες, οχημάτων συνήθως μεγάλου κυβισμού, έφεραν ξένες πινακίδες κυκλοφορίας για να φοροδιαφεύγουν.

Είχαν διαγράψει τα αυτοκίνητό τους από τους καταλόγους της χώρας όπως προέκυπτε από την περαιτέρω έρευνα και τα είχαν ταξινομήσει στο εξωτερικό.

Η ψευδής όμως επί της ουσίας εγγραφή στο εξωτερικό, με πρόσχημα τη δήθεν διαμονή ή την επαγγελματική δραστηριοποίηση, συνιστά παράβαση για φοροδιαφυγή.

Οι παραβάτες υποχρεώθηκαν είτε να καταβάλουν τα πρόστιμα και να βάλουν ελληνικές πινακίδες είτε να βγάλουν τα Ι.Χ. στο εξωτερικό.

Η κυκλοφορία ενός οχήματος στον Βόλο εφόσον αυτό είναι δηλωμένο στο εξωτερικό, μπορεί να δικαιολογηθεί στο εσωτερικό για έξι μήνες τον πρώτο χρόνο της αγοράς, για τρεις μήνες τον δεύτερο χρόνο, για έναν μήνα τον τρίτο χρόνο. Στην πορεία οι ιδιοκτήτες υπόκεινται κανονικά σε όλα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Τα δε αυτοκίνητα κατάσχονται για όσο καιρό διαρκεί η έρευνα, η οποία να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, καθώς απαιτείται διασταύρωση των πληροφοριών με άλλες χώρες.

Αν αποδειχτεί ότι οι ελεγχόμενοι δεν είναι παραβάτες, τότε τα Ι.Χ. επιστρέφονται, όμως το ενδεχόμενο αυτό χαρακτηρίζεται… σπάνιο.

Πάντως, το εν λόγω φαινόμενο έχει περιοριστεί σε μεγάλη έκταση στα τελευταία χρόνια. Υπήρξαν χρονιές μέσα στην κρίση που οι κατασχέσεις ήταν δεκάδες.

Οι συνεχείς έλεγχοι των τελωνειακών υπαλλήλων φαίνεται ότι έχουν περιορίσει αισθητά τη φοροδιαφυγή από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου