ΤΟΠΙΚΑ

Εξέπεμψε SOS για τα οικονομικά των Περιφερειών η ΕΝΠΕ

εξέπεμψε-sos-για-τα-οικονομικά-των-περιφ-312571

«Οι Περιφέρειες εκπέμπουν SOS, το κεντρικό κράτος δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά την δίωρης διάρκειας συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Πουλάκη.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε να μην υπάρξει καμία μείωση χρηματοδότησης στις Περιφέρειες, να διπλασιαστούν οι πόροι για τις λειτουργικές δαπάνες, να δοθεί μέρος των παρακρατηθέντων φόρων προκειμένου να μην υπάρξουν εκπτώσεις στις υπηρεσίες αλληλεγγύης και πρόνοιας και να διαγραφεί κάθε καταλογισμός που έχει γίνει στις Περιφέρειες ως καθολικών διαδόχων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για δικαιώματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Ερωτηθείς σχετικώς απάντησε ότι οι Περιφέρειες ζητούν επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να φθάσουν στο σημείο να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες τους στο σύνολό τους.

Για τη συνάντηση με τον υπουργό είπε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση, τονίζοντας ότι ανέλαβε την πολιτική δέσμευση να αποσυναρμολογήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητές τους στο κεντρικό κράτος εκτός από εκείνες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται συνταγματικά.

«Εμείς θέσαμε ως όρο την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Περιφερειών, ενώ επαναλάβαμε την κεντρική θέση της ΕΝΠΕ, την οποία, όπως γνωρίζετε, έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο εδώ και καιρό, για τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση» τόνισε.

Από εκεί και πέρα αναμένουμε τις θέσεις του Υπουργείου συνολικά για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και θα τοποθετηθούμε, είπε μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου