ΤΟΠΙΚΑ

Νέοι συνταξιούχοι στον Βόλο βιοπορίζονται με το φόβο περικοπών

νέοι-συνταξιούχοι-στον-βόλο-βιοπορίζ-313129

Στο πόδι βρίσκονται οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Μαγνησίας περιμένοντας τις πρώτες αποφάσεις του ΕΦΚΑ για τους νέους συνταξιούχους στον Βόλο, καθώς εκφράζονται φόβοι πως θα περιλαμβάνουν σημαντικές περικοπές, εξαιτίας του επανυπολογισμού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε όσους έχουν ήδη λάβει προσωρινή σύνταξη και τώρα αναμένουν τις αποφάσεις για την οριστική. Ο συμψηφισμός οριστικών και προσωρινών συντάξεων, ενδεχομένως σε αρκετές περιπτώσεις να υποχρεώσει συνταξιούχους να επιστρέψουν χρήματα πίσω εξαιτίας της διαφοράς στα ποσά. Με δεδομένο μάλιστα πως για τους περισσότερους νέους συνταξιούχους, οι προσωρινές αποφάσεις έχουν εκδοθεί πριν ένα και πλέον χρόνο, δεν αποκλείεται συνταξιούχοι να κληθούν να επιστρέψουν χρήματα 12 μηνών, χωρίς ακόμη να μπορούν να προσδιοριστούν τα ακριβή ποσά της επιστροφής.

Υπογραμμίζεται πως οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ για τις νέες συντάξεις, στην πλειοψηφία τους εκδίδονται με μειώσεις μέχρι και 30%, σε σχέση με τα ποσά που θα είχαν οι συνταξιούχοι χωρίς την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, πριν δηλαδή το Μάιο του 2016.

Η προσωρινή σύνταξη έχει πλέον πλαφόν τα 384 ευρώ ως κατώτατο όριο, και τα 768 ευρώ ως ανώτατο ποσό, ακόμη και αν το 50% του μισθού ή του εισοδήματος του προηγούμενου δωδεκαμήνου είναι πάνω από τα 768 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού, από τον ΕΦΚΑ στον Βόλο υπολογίζεται πως είχαν εκδοθεί περισσότερες από 600 προσωρινές συντάξεις.

Οι περισσότερες αποφάσεις αφορούσαν σε ασφαλισμένους που το σύνολο του εργασιακού τους βίου ήταν σε ένα ασφαλιστικό ταμείο, για αυτό και σχετικά σύντομα υπήρξε η δυνατότητα, αφού ελέγχτηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά και έγινε η ανακεφαλαίωση ενσήμων, να εγκριθούν οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης της προσωρινής συνταξιοδότησης.

Δεν ισχύει φυσικά το ίδιο για όσους εν δυνάμει συνταξιούχους είχαν περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία και θα πρέπει να υπολογιστεί η διαδοχική ασφάλιση. Στον τομέα αυτόν, τα πράγματα περιπλέκουν καθώς οι ρυθμοί με τους οποίους γίνεται η ανακεφαλαίωση από ταμείο σε ταμείο διαφέρει, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η απονομή της σύνταξης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου