ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις για το γκρέμισμα της «Νίκης»

αντιδράσεις-για-το-γκρέμισμα-της-νίκ-313282

«Να περιμένετε ισχυρές αντιδράσεις», ήταν η προειδοποίηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Κώστα Γαργάλα, απέναντι στη δημοτική αρχή, για το σχέδιο κατεδάφισης του κτιρίου του κινηματογράφου «Νίκη».

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου τέθηκε προς έγκριση ο κατάλογος των 27 έργων και δράσεων αστικών αναπλάσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα προϋπολογισμού 15,1 εκατ. ευρώ, ο κ. Γαργάλας αντέδρασε στην κατεδάφιση της Νίκης, χαρακτηρίζοντας την παρέμβαση «πολιτιστική βαρβαρότητα» και προειδοποιώντας με αντιδράσεις.

«Απειλές και νταηλίκια δεν χωρούν μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτά στο πεζοδρόμιο», αντέδρασε έντονα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, Γιώργος Μουλάς.

«Οι εκβιασμοί δείχνουν φασίζουσα νοοτροπία, και εννοώ τη συμπεριφορά του κ. Γαργάλα», είπε σε αυστηρό ύφος από την πλευρά του και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Ν. Χαυτούρας.

«Κυκλοφορούν φήμες για αντιδράσεις. Όταν όμως γινόταν η διαβούλευση δεν υπήρχε καμία αντίδραση. Αν γίνει κάτι κύριε Γαργάλα, αυτό μπορεί να χρεωθεί σε εσάς», ανέφερε εξάλλου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θανάσης Σταυρίδης,.

«Αυτά είναι απειλές σε βάρος των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν μπορούν να λέγονται τέτοια πράγματα. Θα ξέρουμε όμως ποιοι υποκινούν τέτοιες καταστάσεις από τα λεγόμενά τους», είπε ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θάνος Θεοδώρου.

Τον κ. Γαργάλα υπερασπίστηκε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος. «Το Σάββατο στη ΔΕΘ, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν κατά ψηφισμένων νόμων. Αλίμονο αν οι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα της αντίδρασης. Καλό είναι να μην καλλιεργούνται τέτοιες απόψεις. Και για την επικάλυψη του Κραυσίνδωνα και για το γκρέμισμα του Αχιλλείου, υπήρχαν αντιδράσεις. Και δεν έγιναν», είπε ο κ. Νάνος.

Το σύνολο των παρεμβάσεων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Ο εκπρόσωπος της Επιλογής Ευθύνης, Φώτης Λαμπρινίδης, ψήφισε θετικά, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για σχεδιασμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής, εξέφρασε ωστόσο τις ενστάσεις του για την κατεδάφιση του κινηματογράφου της Νίκης και για την εγκατάλειψη του διπλού σχεδιασμού του δημοτικού θεάτρου, προκειμένου να λειτουργεί και ως συνεδριακό κέντρο.

Έντονα αντέδρασε ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, στα λεγόμενα του κ. Λαμπρινίδη. «Να λέμε αλήθειες. Πού ήταν η έτοιμη πρότασή σας και οι μελέτες; Καμία μελέτη δεν είχατε. Και η αναμόρφωση της πλατείας Πανεπιστημίου δεν υπήρχε καν στην πρόταση. Σας προκαλώ να φέρετε τις προτάσεις που είχατε κάνει και τον βαθμό ωριμότητας των έργων», είπε μεταξύ άλλων, ζητώντας από τις μειοψηφίες να μη δείχνουν μικροψυχία και να υπάρχει ομόφωνη απόφαση για έργα που είναι για το καλό της πόλης.

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μ. Πατσιαντάς, ψήφισε υπέρ των έργων που, όπως είπε, καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες της πόλης, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις πολιτικές που έχουν αποτέλεσμα τη μείωση των προϋπολογισμών των τεχνικών προγραμμάτων των δήμων.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός, ζήτησε να παραμείνει ο διττός χαρακτήρας του δημοτικού θεάτρου, ενώ για το γκρέμισμα της Νίκης υποστήριξε ότι «για 25 θέσεις στάθμευσης δεν πρέπει να γκρεμιστεί ολόκληρο κτίριο».

Για έργα που είναι μακριά από τις ανάγκες των δημοτών και που εξυπηρετούν τις ορέξεις επιχειρηματικών ομίλων, μίλησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος, και αναφέρθηκε στο έλλειμμα σχεδιασμού για τον περιφερειακό, την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, την αντισεισμική θωράκιση δημοσίων κτιρίων κ.ά.

Κριτική ότι απουσιάζουν έργα για την περιφέρεια άσκησαν οι ανεξάρτητοι Αχ. Καλυβιώτης και Ν. Χαυτούρας.

«Πράγματι, τα έργα αφορούν τον Βόλο και τη Ν. Ιωνία. Όμως στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου θα υπάρχουν έργα για τις δημοτικές ενότητες, σύμφωνα με τα αιτήματα των προέδρων», απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θανάσης Σταυρίδης.

Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Αρνητικά, στην εκκίνηση διαγωνισμού για τη στελέχωση της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με προσωπικό, προκειμένου να μπορέσει να επαναλειτουργήσει από το 2018, ψήφισαν οι επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας και ΛΑΣ, Μ. Πατσιαντάς και Απ. Νάνος αντίστοιχα.

Όπως είναι γνωστό, η αντιδημαρχία κοινωνικής μέριμνας έστειλε αίτημα στο υπουργείο να της επιτραπεί η πρόσληψη 25 ατόμων για τη λειτουργία της Στέγης, πήρε όμως πράσινο φως μόνο για τέσσερις και αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για τη λειτουργία της δομής.

«Η στέγη θα περάσει στα χέρια εργολάβου», σχολίασαν οι δύο επικεφαλής, αρνούμενοι να εγκρίνουν τον διαγωνισμό.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου