ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Πετράκος: «Κάτω τα χέρια από το Πανεπιστήμιο» (vid)

γ-πετράκος-κάτω-τα-χέρια-από-το-πανεπ-313698

Μια «αγκαλιά» για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ανάπτυξή του έγινε ο Βόλος. Η ακαδημαϊκή οικογένεια, φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, έδωσαν δυναμικό παρών στο αμφιθέατρο της Χωροταξίας της Πολυτεχνικής Σχολής και δεν αποχώρησαν από τις θέσεις τους, παρόλο που η παρουσίαση του οράματος της Πανεπιστημιούπολης, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, έγινε κάτω από συνθήματα και άναρθρες κραυγές, μικρής ομάδας φοιτητών, που επιχείρησαν να τινάξουν στον αέρα την παρουσίαση. Τους φοιτητές -που μολονότι προσκλήθηκαν, δεν δέχθηκαν όμως να λάβουν το λόγο και να εξηγήσουν για ποιο λόγο αντιδρούν στην ανέγερση δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων για τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής- επιχείρησαν να βγάλουν εκτός αίθουσας παρευρισκόμενους στον χώρο, και απειλήθηκαν επεισόδια στη «γαλαρία» του αμφιθεάτρου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ένταση ξεκίνησε με το που ανέβηκε στο βήμα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, για να καλωσορίσει τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ιδρύματος.

Στο χώρο, μαζί με ακαδημαϊκούς, φοιτητές και εκπροσώπους φορέων της πόλης, μπήκε, περνώντας μπροστά από ιδιωτική σεκιούριτι, και μικρή ομάδα -περίπου 20 άτομα- αντιδρώντων στο έργο φοιτητών, που κάθισαν στις τελευταίες σειρές του αμφιθεάτρου.

Τη φωνή του πρύτανη «σκέπαζαν» συνθήματα εναντίον του, κόρνες, χειροκροτήματα, φωνές. «Δεν πρόκειται 20 άτομα να σταματήσουν την εκδήλωση. Κάτω τα χέρια από το Πανεπιστήμιο», έλεγε από το μικρόφωνο ο πρύτανης, κι ενώ τα συνθήματα και οι κόρνες συνεχίζονταν. «Πετράκο, ζούμε για να σ’ ακούμε» και «Το Πανεπιστήμιο πίσω δεν γυρνά», ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι αντιδρώντες φοιτητές.

«Καμαρώστε τους. Δείτε ποιοι είναι αυτοί που δε θέλουν την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Είναι παραπλανημένοι», έλεγε ο πρύτανης.

Συμπλοκή

Ο κόσμος που άκουγε όλη την ώρα τα συνθήματα, ξεκίνησε να «απαντά» στην ολιγομελή ομάδα με γιουχαΐσματα και τους καλούσε να βγουν έξω. «Έξω, έξω», φώναζαν ρυθμικά οι παρευρισκόμενοι.

Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς πλησίασαν τους φοιτητές και τους ζητούσαν να περάσουν έξω από την αίθουσα. Φωνές, σπρωξίματα και ένταση επικράτησε στο πάνω μέρος του αμφιθεάτρου, όπου απειλήθηκαν επεισόδια. Παρενέβη ιδιωτική σεκιούριτι, αλλά δεν κατάφερε να βγάλει εκτός αμφιθεάτρου του αντιδρώντες.

Η πόρτα ακριβώς πίσω από τους αντιδρώντες φοιτητές ήταν μαγκωμένη. Διοικητικοί υπάλληλοι την άνοιξαν σπάζοντας με πυροσβεστήρα την κλειδαριά, και πάλι όμως η μικρή ομάδα δεν αποχωρούσε. Συνέχισε να φωνάζει συνθήματα.

«Ελάτε να μας εξηγήσετε για ποιο λόγο αντιδράτε. Για ποιο λόγο θέλετε να διαλύσετε το πανεπιστήμιο», τους προσκαλούσε ο κ. Πετράκος, η απάντηση ερχόταν όμως με βροχή συνθημάτων.

Ο κόσμος παρέμενε στη θέση του

Παρά την ένταση και τις φωνές, κανείς απ’ όσους πήγαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση δεν έφυγε από τη θέση του. Η σθεναρή παρουσία του κόσμου ήταν εκείνη, που έδωσε τη δύναμη στον πρύτανη και ξεκίνησε την παρουσίαση του σχεδίου του Π.Θ., έστω και κάτω από συνεχόμενα συνθήματα, φωνές και κόρνες. Η φωνή του, μετά βίας ακουγόταν κάτω από τα συνθήματα των αντιδρώντων, αλλά και από το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου που τον στήριζε.

«Τα έργα θα γίνουν. Είναι απόφαση της Συγκλήτου, κανείς δεν μας τρομοκρατεί. Το πανεπιστήμιο δεν τρομοκρατείται, δεν φοβάται, δεν κάνει πίσω», είπε ο κ. Πετράκος, προκαλώντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα ακαδημαϊκών, φοιτητών και φορέων της πόλης.

Η Πανεπιστημιούπολη

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο σχέδιο της ανέγερσης δύο κτιρίων στην περιοχή των Παλαιών για τη στέγαση των τμημάτων των πολιτικών μηχανικών και των μηχανολόγων μηχανικών, έργα που θα συνδυαστούν και με άλλες υποδομές: φοιτητικής λέσχης, χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων και εστιών σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας.

«Το Π.Θ. ξεκίνησε με 100 φοιτητές, αναπτύχθηκε, ανέπτυξε τις υποδομές του αλλά δεν επαρκούν για όλους. Όλοι καταλαβαίνετε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων υποδομών. Εύχομαι αυτά τα παιδιά κάποτε να καταλάβουν το μέγεθος της πλάνης τους. Ούτε οι καλόγεροι του Μεσαίωνα δεν είχαν τέτοιο φανατισμό ενάντια στη γνώση. Θα τους αγνοήσουμε. Η ίδια η ζωή θα τους ξεπεράσει. Η πολυτεχνική σχολή έχει σήμερα 3.000 φοιτητές. Ποιο είναι το πρόβλημα εκεί πάνω;», έλεγε ο κ. Πετράκος, καλώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ίδια την κοινωνία να σκεφτεί αυτά που έγιναν χθες.

«Δέκα, εκατό, χιλιάδες καταλήψεις, ενάντια σε έναν κόσμο οργανωμένης σήψης», απαντούσαν με σύνθημα οι φοιτητές.

Μήνυμα ανάπτυξης

«Ολος ο Βόλος είναι σήμερα εδώ. Δεν καταλαβαίνω αυτή την αντίδραση. Δεν υπάρχουν επιχειρήματα. Αντίλογος δεν υπάρχει. Είναι μία ομάδα που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί και γύρω από αυτούς παρατάξεις που διαγκωνίζονται για να δείξουν πόσο επαναστάτες είναι. Είναι πολύ μικρή η ομάδα αυτή που αντιδρά», είπε από μικροφώνου ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Αθανάσιος Λουκάς, «φωτογραφίζοντας» τη σύνθεση της ομάδας που προκαλούσε την ένταση.

Ο ίδιος ήταν εκείνος που παρουσίασε την αναγκαιότητα για νέους χώρους του Π.Θ. και το σχέδιο των 55 εκατ. ευρώ. «Αυτά τα κτίρια θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη του Π.Θ., θα δώσουν εργασία σε Βολιώτες, θα αναβαθμίσουν μια υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης. Είναι έργα που σχεδιάζονται χρόνια, έχουν ώριμες μελέτες και οικοδομικές άδειες, και πλέον, χάρη στις προσπάθειες του πρύτανη, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Είναι η πρώτη και τελευταία ευκαιρία για να κατασκευαστούν. Στέλνουμε λοιπόν μήνυμα ότι τα έργα θα γίνουν για την ανάπτυξη του πανεπιστημίου και της πόλης», είπε ο κ. Λουκάς.

Μάθημα δημοκρατίας

Στις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί σήμερα η Πολυτεχνική, που ασφυκτιά στις υπάρχουσες υποδομές αναφέρθηκαν πρόεδροι των τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών.

Αναφέρθηκαν όμως και στην παρουσία των φοιτητών υπό τη «σημαία» της «κατάληψης Τερμίτα». «Θέλω να ευχαριστήσω τους Τερμίτα σήμερα για την παρουσία τους εδώ. Ίσως κάποιοι από αυτούς να πήραν ένα μάθημα Δημοκρατίας», είπε ο πρόεδρος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Νικ. Ανδρίτσος.

«Να ευχαριστήσουμε τα παιδιά της Τερμίτα που επέλεξαν την εκδήλωσή μας για την ημερήσια εκδρομή τους. Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές. Και η παρουσία τους εδώ ήταν η καλύτερη διαφήμιση για την αναγκαιότητα του έργου», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών, Βασίλης Κανακούδης.

«Το Π.Θ. θα παραμείνει δημοκρατικό»

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης, ο κ. Πετράκος, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους. «Η παρουσία σας μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε», είπε, ενώ απευθύνθηκε και στους αντιδρώντες φοιτητές: «Είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί σας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι και θα παραμείνει Δημοκρατικό», κατέληξε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Η πρωτοφανής και μαζική συμμετοχή καταδεικνύει την ανάγκη υλοποίησης των έργων

Σε ανακοίνωσή του, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του σχεδίου ανάπτυξής του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναφέρει τα εξής:

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ευχαριστεί τους φοιτητές και φοιτήτριες, τους καθηγητές και καθηγήτριες και τα στελέχη του, καθώς και τους φορείς και τους πολίτες του Βόλου για τη μαζική συμμετοχή τους στην σημερινή εκδήλωση παρουσίασης των έργων ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής.

Μια ολιγομελής ομάδα προσπάθησε ανεπιτυχώς να παρεμποδίσει τις ομιλίες και τον διάλογο. Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις από την πλευρά των ομιλητών, τα μέλη της ομάδας αυτής αρνήθηκαν να πάρουν τον λόγο και να παρουσιάσουν δημόσια τα επιχειρήματά τους.

Η πρωτοφανής και μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση καταδεικνύει την ανάγκη υλοποίησης των έργων προς όφελος των φοιτητριών και φοιτητών, του Πανεπιστημίου και της πόλης».

Παρούσα η ομάδα Κένταυρος

Η άλλη όψη του… νομίσματος της φοιτητικής κοινότητας της Πολυτεχνικής, που φέρνει διακρίσεις

Δυναμικό «παρών» στο αμφιθέατρο του Τμήματος Χωροταξίας, της Πολυτεχνικής Σχολής, έδωσε χθες το μεσημέρι η ομάδα Κένταυρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύσσωμη η ομάδα των φοιτητών που έχει φέρει διακρίσεις στο τοπικό ίδρυμα, έστειλε μήνυμα με την παρουσία της ότι τάσσεται ενεργά υπέρ της εξέλιξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Το έργο που προωθεί η διοίκηση του Πανεπιστημίου μόνο όφελος έχει να προσφέρει στην ανάπτυξη του ιδρύματος», έλεγαν τα μέλη της ομάδας.

Οι συγκεκριμένοι φοιτητές ήταν άλλωστε το «αντίπαλο δέος» απέναντι σε συνομήλικούς τους, επίσης φοιτητές κάποιοι από αυτούς, που αντιδρούσαν με συνθήματα στο έργο των 55 εκατ. ευρώ και τορπίλισαν την εκδήλωση.

Στην παρουσία των φοιτητών της ομάδας Κένταυρος, αναφέρθηκε μάλιστα και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Θανάσης Λουκάς. «Υπάρχει μια πολύ μικρή ομάδα φοιτητών που αντιδρούν χωρίς επιχειρήματα στο έργο. Και απέναντί της η ομάδα φοιτητών Κένταυρος, που έχει φέρει διακρίσεις στην Πολυτεχνική Σχολή», είπε ο κ. Λουκάς και οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν θερμά.

Η ομάδα Κένταυρος αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών που σχεδιάζουν το δικό τους αγωνιστικό μονοθέσιο με το οποίο κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς Formula Student. Φέτος το καλοκαίρι συμμετείχαν στον διαγωνισμό FS Czech Republic στο Μοστ της Τσεχίας. Πέρασαν επιτυχώς όλο τον τεχνικό έλεγχο που απαιτούν οι προδιαγραφές της διοργάνωσης, αγωνίστηκαν με το μονοθέσιο ThireusR, και διακρίθηκαν ανάμεσα σε 50 ομάδες από πανεπιστήμια παγκοσμίου φήμης.

Το όραμα της Πανεπιστημιούπολης

Επεκτείνεται η Πολυτεχνική και αναβαθμίζεται η περιοχή των Παλαιών

Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών και προετοιμασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται σε μια ιστορική στιγμή, καθώς ξεκινά την επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής στα Παλιά του Βόλου, σε ιδιόκτητη έκταση 19 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή, η οποία συνορεύει με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πεδίο του Άρεως, βρίσκεται πίσω από τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας και δίπλα στον Κραυσίδωνα.

Το Πανεπιστήμιο απέκτησε σταδιακά την έκταση αυτή, ξεκινώντας από το 1998, με παραχωρήσεις από Δημόσιους Φορείς (πρώην ΥΕΒ) και αγορές γειτονικών ιδιοκτησιών, και διαμόρφωσε έναν χώρο συνολικής επιφάνειας 19 στρεμμάτων. Το Πανεπιστήμιο ενέκρινε το 2001 το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πολυτεχνικής Σχολής, το οποίο προέβλεπε την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής με τη δημιουργία δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων για τις ανάγκες των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά τμήματα στεγάζονται σε εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου Παπαρήγα και σε λυόμενα κτίσματα, τα οποία εξυπηρετούν σε μικρό μόνο βαθμό τις ανάγκες τους. Το Πανεπιστήμιο ανέθεσε με διεθνή διαγωνισμό μελέτες για την ανέγερση των κτιρίων των ΠΜ και ΜΜ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2006. Στο διάστημα που ακολούθησε, το Πανεπιστήμιο προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα δύο αυτά έργα και να διευθετήσει μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούσαν την κυριότητα των γηπέδων με το Υπουργείο Οικονομικών. Οι εκκρεμότητες διευθετήθηκαν το 2015, και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε φέτος με την ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ και για τα δύο έργα. Για τη δημοπράτηση των έργων, προϋπόθεση είναι η εκκαθάριση του γηπέδου από παλαιά κτίσματα.

Τα κτίρια που θα κτιστούν, ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και έχουν ικανοποιητικά μεγέθη σε σχέση με τη διεθνή πρακτική και τα αντίστοιχα κορυφαία Πολυτεχνικά Τμήματα στην Ελλάδα. Το κτίριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 17.603 τ.μ. και περιλαμβάνει 17 αίθουσες διδασκαλίας, αναγνωστήριο, 15 ερευνητικά εργαστήρια, 44 γραφεία προσωπικού, αμφιθέατρα105 και 250 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και υπόγειο πάρκινγκ.

Το κτίριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 14.855 τ.μ. και περιλαμβάνει 15 αίθουσες διδασκαλίας, αναγνωστήριο, 10 εργαστήρια, 50 γραφεία, αμφιθέατρο 135 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και πάρκινγκ.

Το έργο θα επιτρέψει να παραδοθούν οι χώροι που χρησιμοποιούν σήμερα (συνολικής έκτασης περίπου 7.000 τ.μ.) στα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, τα οποία θα αυξήσουν με αυτό τον τρόπο σημαντικά την επιφάνεια που χρησιμοποιούν και θα αντιμετωπίσουν το δικό τους κτιριακό πρόβλημα. Η κατασκευή των δύο αυτών κτιρίων θα αναβαθμίσει συνολικά τις υποδομές της Πολυτεχνικής Σχολής και θα συμβάλει ώστε οι κρίσιμοι δείκτες φοιτητών/τ.μ. σε χώρους εκπαίδευσης και έρευνας να πλησιάσουν σημαντικά τα διεθνή στάνταρντ.

Τα δύο νέα κτίρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για την πόλη του Βόλου. Με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ, αποτελούν μεγάλα έργα που ενισχύουν τον δημόσιο χώρο και τις δημόσιες υποδομές της πόλης, και δίνουν δουλειά σε πολλούς ανθρώπους κατά τη φάση της κατασκευής. Αναβαθμίζουν την περιοχή των Παλαιών, αφού μετατρέπουν ένα εγκαταλειμμένο χώρο 19 στρεμμάτων με ακατάλληλα για χρήση κτίρια σε μια ζωντανή πανεπιστημιούπολη, με πολλούς ανοικτούς δημόσιους χώρους.

Σε συνδυασμό με τις νέες υποδομές, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και αφορούν τη δημιουργία Φοιτητικής Λέσχης και Γυμναστηρίου στο Συγκρότημα της Πολυτεχνικής Σχολής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις καλύτερης ένταξης του Πανεπιστημίου στον αστικό ιστό και διάχυσης των επιδράσεων του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου