ΤΟΠΙΚΑ

Αποχωρεί από την προεδρία της ΕΚΠΟΛ ο Κ. Χαλέβας

αποχωρεί-από-την-προεδρία-της-εκπολ-ο-κ-314299

Αποχωρεί από την προεδρία της ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Κώστας Χαλέβας, μετά την συμπλήρωση έξι χρόνων στο “τιμόνι” της Εταιρίας.

Ο κ. Χαλέβας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στον πρόσωπό του και επί έξι χρόνια τον όρισε να τον εκπροσωπήσει στην ΕΚΠΟΛ από την θέση του Προέδρου –όπως είπε- καθώς και τους συνεργάτες του και τα μέλη του Δ.Σ., έκανε έναν αναλυτικό απολογισμό των κοινωνικών –πολιτιστικών δράσεων και παρεμβάσεων της ΕΚΠΟΛ από το 2011 που ανέλαβε τη Διοίκηση μέχρι σήμερα.

Όπως ειδικότερα τόνισε ο κ. Χαλέβας, «το 2011 κληρονομώντας την ΕΚΠΟΛ από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τις πλούσιες δράσεις κληρονομήσαμε και ένα υπέρογκο ποσό οφειλών προς τρίτους περίπου 150,000€ που να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας μας που καταγράψαμε επιτυχίες διεθνούς ενδιαφέροντος η εισφορά προς την ΕΚΠΟΛ μειώθηκε από 300,000€ ετησίως σε 50,000€ και μετά 100.000€ ποσό που δεν επαρκούσε να καλύψουμε τις παλιές οφειλές γιατί εμείς δεν δημιουργήσαμε νέες αλλά μόνο τις αντιμισθίες και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων».

Αναλυτικά, αναφορικά με τον απολογισμό των δράσεων της ΕΚΠΟΛ, ο κ. Χαλέβα, είπε τα ακόλουθα:

«Το στίγμα της επισφράγισης της μεγαλύτερης επιτυχίας της ΕΚΠΟΛ είναι το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από την διεκδίκηση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου ECTN. Με την υποστήριξη του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και μετά από την προσπάθεια ενός και πλέον έτους διεκδίκησης, στις 11/11/12 στο Δουβλίνο, η ΕΚΠΟΛ ανέλαβε την προεδρία του ECTN, όπου συμμετέχουν 12 φορείς από 11 Ευρωπαϊκά κράτη, για τις διετίες 2013-14 και 2015-2016. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN (European Cultural Tourism Network) προωθεί μεθόδους και εμπειρίες εναλλακτικών μορφών του πολιτιστικού τουρισμού και έχει μέλη, μεταξύ άλλων, Περιφέρειες από την Ιρλανδία, Σουηδία, Ουαλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ισπανία Βουλγαρία, Πανεπιστήμια και την Ελλάδα.

-Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας διοργάνωσαν το μεγαλύτερο συρτάκι στον κόσμο την Παρασκευή 31 Αυγούστου τελευταία πανσέληνο του Αυγούστου στην παραλία του Βόλου. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας να παραλάβει το βραβείο Guinness με τη συμμετοχή 5.614 χορευτών, οι οποίοι χόρεψαν υπό τους ήχους του Ζορμπά.

Στόχος ήταν η παγκόσμια προβολή όλης της Θεσσαλίας προκειμένου να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη και τουριστική προβολή. Με την διεξαγωγή της εκδήλωσης υπήρξε κινητοποίηση 45.000 πολιτών στην παραλία του Βόλου δίνοντας ανάσα στην οικονομική δυσπραγία των καταστημάτων της παραλίας του Βόλου. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το BBC, CNN, πρόβαλαν παγκοσμίως το γεγονός αυτό, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία του στόχου, που ήταν η τουριστική προβολή του Βόλου, της Θεσσαλίας και της Ελλάδας. Ο κόσμος που συμμετείχε είχε την ευκαιρία να μάθει Συρτάκι, χάρη στα μαθήματα που αφιλοκερδώς παρέδιδαν οι δάσκαλοι και να πάρει τα αναμνηστικά από την συμμετοχή του στο Ρεκόρ Guinness.

-Ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πηλιορείτικων Συλλόγων «Οι Κένταυροι». Για πρώτη φορά ιδρύεται Πολιτιστικός Σύλλογος και μάλιστα με τη δυναμική μορφή της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ιδρυτικά μέλη αποτέλεσαν Δήμαρχοι και Δήμαρχοι που διετέλεσαν στο παρελθόν, όπως εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων. Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο πρόεδρος ανακηρύχτηκε ο κ. Κ. Χαλέβας, πρώτος αντιπρόεδρος ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γουργουλιάνης και δεύτερος αντιπρόεδρος ο κ. Ραδόπουλος από το Σύνδεσμο των Αιγυπτιωτών

-Η Περιφέρεια εκπροσωπούμενη από την ΕΚΠΟΛ παρευρέθηκε σε όλες τις ενημερώσεις του έγιναν στις Βρυξέλλες και προσπάθησε να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

-Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλη Μαγειρία για την επίλυση φλεγόντων θεμάτων που αφορούν την ομογένεια, για τη σύσφιξη των σχέσεων των Συλλόγων μελών της Αμφικτιονίας, την ανάπτυξη του πνεύματος συναδέλφωσης και αλληλεγγύης μεταξύ τους, τη διατήρηση της βλάχικης γλώσσας, τη διατήρηση και διάδοση των εθίμων και των παραδόσεων των Βλάχων, την αναβίωση ηθογραφικών και λαογραφικών στοιχείων καθώς και την αναγνώριση, με κάθε μέσο, του ρόλου των Βλάχων μέσα στην ιστορία του Ελληνισμού.

-Υπήρξε συνεργασία μεταξύ της ΕΚΠΟΛ και του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινού των Μαγνήτων, προκειμένου να συζητηθούν και να επιλυθούν προβλήματα των ομογενών της Μαγνησίας. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού, όπου ενημερώθηκε το κοινό των Μαγνήτων ότι η Ελλάδα διά μέσου της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με την ΕΚΠΟΛ συμμετέχει στο Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και αποτελεί μέλος του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου.

-Συμμετείχαμε μέσω του ECTN στη συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος CHARTS, που έγινε στη Βαρκελώνη, όπου συζητήθηκαν

– Ο ρόλος του πολιτισμού στις ευρωπαϊκές περιφέρειες

– Βιώσιμος Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ευρώπη. Πρωτοβουλίες της ΕΕ

– Βέλτιστες πρακτικές Πολιτιστικής Κληρονομιάς

– Πολιτικές και Στρατηγικές για την Αειφόρο Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξη στην Ευρώπη

– Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην προσβασιμότητα των τουριστών ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο αριθμός αυτών των ατόμων με ειδικές ικανότητες, που ταξιδεύουν για τουρισμό στην Ευρώπη ανέρχεται σε ογδόντα χιλιάδες τουρίστες. Υπάρχουν δε, επιπλέον εκατόν είκοσι χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες που θα ήθελαν να ταξιδέψουν για τουρισμό αλλά οι υποδομές δεν επαρκούν. Στην κατηγορία αυτή των τουριστών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι και οι οικογένειες με μικρά παιδιά. Να σημειωθεί ότι αυτή η κατηγορία τουριστών ταξιδεύει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και δεδομένου ότι θέλουμε να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα αυτό.

-Διοργανώσαμε το Διεθνές συνέδριο με εκπροσώπους από 100 τουριστικούς προορισμούς από διαφορετικά κράτη της Ευρώπης σε συνεργασία με του Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και ενημέρωση του τότε Πρωθυπουργού.

-Η ΕΚΠΟΛ συμμετείχε στο συνέδριο CROSSROADS «Πολιτιστικές και θρησκευτικές διαδρομές», που έγινε στην Ιταλία. Η συνάντηση έγινε στην πόλη της Παβίας που βρίσκεται στη διασταύρωση των πέντε πολιτιστικών διαδρομών που κάποτε προσέλκυε ανθρώπους από όλη την Ευρώπη. Το «Σταυροδρόμι της Ευρώπης» (CROSSROADS) είναι μια ετήσια συνάντηση που τονίζει τις τοποθεσίες και τις διαδρομές στην Ευρώπη μέσω των διαφορετικών πολιτισμών. Ο στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής, καθώς η ευαισθητοποίηση των δυνατοτήτων για ένα νέο είδος τουρισμού. Στην συνάντηση του 2012 συζητήθηκαν οι πολιτιστικές και θρησκευτικές διαδρομές. Συγκεντρώθηκαν πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώσεις προσκυνητές, διεθνείς οργανισμοί, εθνικές και περιφερειακές αρχές, τουριστικοί πράκτορες, ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι διοργανωτές ταξιδίων, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες. Η συνάντηση περιείχε, εκθέσεις, φωτογραφία και βίντεο αγώνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες τροφίμων. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής η ΕΚΠΟΛ κατέθεσε πρόταση από ανάλογη διαδρομή με της Βία Φραντσίζενα και του Πελεγκρίνου, να ολοκληρωθεί το δίκτυο των διαδρομών με τους πολιτιστικούς σταθμούς των Αργοναυτών.

-Η ΕΚΠΟΛ συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Sant Bartomeu del Grau της Καταλονίας στην Ισπανία, στα πλαίσια του προγράμματος GRUNDTVIG, για την εκμάθηση ψηφιακής φωτογραφίας στους ηλικιωμένους. Τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση, αφορούσαν την εξέλιξη του προγράμματος σχετικά με το διαγωνισμό φωτογραφίας καθώς επίσης και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι εταίροι για την εφαρμογή του. Τέλος, ορίστηκαν οι ημερομηνίες της διεξαγωγής του διαγωνισμού και της επόμενης συνάντησης στην Τσεχία.

-Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας υλοποίησε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και ενεργοποίησε όλες τις δυνάμεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για να πάψει επιτέλους η χώρα μας να έχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα. Οι προγραμματισμένες αυτές δράσεις προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση, στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Μεταξύ αυτών των δράσεων πραγματοποιήθηκε η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» σε συνδιοργάνωση με την Τροχαία Βόλου και το Δήμο Βόλου.

-Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με την Τροχαία του Βόλου διοργάνωσαν έκθεση με θέμα την Οδική ασφάλεια στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αναδειχτούν ζητήματα, να προβληθούν λύσεις, να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής. Η έκθεση απευθύνθηκε σε γονείς με παιδιά, σχολεία, αλλά και όλους τους πολίτες με στόχο την οδηγική συμπεριφορά των οδηγών πολιτών και ειδικότερα της νεολαίας, γεγονός που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη σταδιακή μείωση των τροχαίων ατυχημάτων με υλικές ζημιές και τραυματισμό και την ελαχιστοποίηση ή ακόμη και την εκμηδένιση των θανατηφόρων. Στην έκθεση λειτούργησε προσομοιωτής με σκοπό την εκπαίδευση των παιδιών στην οδική ασφάλεια.

-Στην παραλία του Βόλου, έλαβε χώρα η εναρκτήρια εκδήλωση της επαναδραστηριοποίησης του γυναικείου σωματείου Λέσχη Εργαζομένου Κοριτσιού Βόλου, στα πλαίσια της συνεργασίας της με την ΕΚΠΟΛ. Στην εκδήλωση έγινε η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του συλλόγου για τη φετινή χρονιά. Πλέον, η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου για τη διάδοση της ‘’Ελληνικής Παράδοσης Κάτω Λεχωνίων’’.

-Πραγματοποιήσαμε την ημερίδα – συνάντηση φορέων για το ευρωπαϊκό πολιτιστικό πρόγραμμα CLEAR στο Domotel Ξενία Βόλου

-Την 1/2/13 έγινε η πρώτη συνεδρίαση, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου ECTN υπό την προεδρία της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Σουηδία, όπου τέθηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες του Δικτύου. Μεταξύ αυτών ήταν η διεύρυνση του δικτύου στα 27 κράτη μέλη και η διεκδίκηση περισσότερων προγραμμάτων προς όφελος των κρατών.

-Η ΕΚΠΟΛ ως μοναδική εταιρεία της Θεσσαλίας διεύρυνε το κοινωνικό και πολιτιστικό της έργο και στον τουρισμό.

Στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής συμμετείχαμε:

– Στη Διεθνή Έκθεση “Philoxenia” στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

– Στο σεμινάριο – εργαστήριο του έργου CHARTS με θέμα «Αποτελεσματικές Συμπράξεις Φορέων Πολιτισμού και Τουρισμού» στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας

– Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας στο Βόλο υπό την αιγίδα του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μαγνησίας

– Στην Διεθνή έκθεση Τουρισμού «Holiday and Spa Expo», στη Σόφια της Βουλγαρίας

– Στη συνδιάσκεψη – ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις Μηλιές με θέμα τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού στο Πήλιο

– Υπογράφηκε το πρωτόκολλο BIOACADEMYONLINE και της ΕΚΠΟΛ, με στόχο την κοινή δράση για την επίτευξη της ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα

-Στις 10/3/13, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας πραγματοποιήθηκε η απονομή των βεβαιώσεων στα άτομα που συμμετείχαν στο μεγαλύτερο συρτάκι του κόσμου

-Δεν παραλείψαμε να ανταποκριθούμε και στο κοινωνικό έργο της ΕΚΠΟΛ. Έγινε επανασύσταση του Συντονιστικού Συμβουλίου Προστασίας Κακοποιημένων Παραμελημένων Ατόμων Κα.Πα., το οποίο εντάσσεται με ανεξάρτητη και αυτόνομη επιτροπή στις δραστηριότητες της ΕΚΠΟΛ. Σκοπός του Συμβουλίου είναι η άμεση και ουσιαστική παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν κακοποιημένα και παραμελημένα άτομα. Μια επταμελής γραμματεία καταγράφει περιπτώσεις κακοποίησης, παραμέλησης και ενεργεί συντονιστικά για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Τα μέλη του Συμβουλίου είναι εκπρόσωποι υπηρεσιών που εμπλέκονται με την κακοποίηση, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Νοσοκομείο, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η Αστυνομία, η Μητρόπολη, ο Δήμος Βόλου, η Ελληνική Μέριμνα κ.ά.

-Στο πλαίσιο του έργου CLEAR έγινε η 4η διακρατική συνάντηση στην Πάτρα και διοργανώθηκαν εργαστήρια ηλεκτρονικής μάθησης, τα οποία παρέχουν υλικό και γνώσεις που διευκολύνουν την προσβασιμότητα στις πολιτιστικές αξίες. Τα εργαστήρια παρακολούθησαν δωρεάν είκοσι άτομα.

-Η ΕΚΠΟΛ συμμετείχε στην εκπαιδευτική περιήγηση που πραγματοποιήθηκε στο Βένετο της Ιταλίας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου CHARTS, όπου συζητήθηκε η συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον υπ. αριθμό 1 τουριστικό προορισμό πανευρωπαϊκά και 5ος παγκοσμίως, που είναι το Βένετο της Ιταλίας, προκειμένου να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές σε σχέση με τον πολιτιστικό τουρισμό στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Περιφερειών.

-Διοργανώσαμε τα διακρατικά εργαστήρια με θέμα «Τοπικά Προϊόντα και Γαστρονομία, Παραδοσιακά Επαγγέλματα και Δεξιότητες για την προβολή τοπικών προϊόντων Πηλίου, καθώς και το συμπόσιο «Σιδηροδρομικής Κληρονομιάς» για την προβολή του παραδοσιακού σιδηροδρόμου Βόλου Μηλεών, στο πλαίσιο του έργου CHARTS.

-Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με το Δήμο Ν. Πηλίου , τον εθνικό φορέα ENGEA και τη διεθνή επιτροπή ACES, πιστοποίησαν την πρώτη διαδρομή πανελλαδικά, τη διαδρομή του Κενταύρου στο Ν. Πήλιο, μήκους 30 χλμ. για δραστηριότητες τριάθλου (ιππασία, πεζοπορία και ποδηλασία).

Επίσης, κατά τη διάρκεια της χαρτογράφησης της περιοχής απονεμήθηκαν 20 υποτροφίες σε οδηγούς τριάθλου, οι οποίοι παρακολούθησαν τα μαθήματα από τους ειδικούς στην περιφέρεια του Ν. Πηλίου, αξιοποιώντας έτσι τη δυνατότητα παρακολούθησης των σεμιναρίων αξίας 40.000€.

Ακόμη, δόθηκαν 10 υποτροφίες για φοίτηση στο Πανεπιστήμιο BIOACADEMYONLINE, στους τομείς της ψυχολογίας και των οικονομικών επιστημών

-Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Ν. Πηλίου υπέβαλαν αίτημα διεκδίκησης αναγνωρισιμότητας του Ν. Πηλίου ως Ευρωπαϊκή περιοχή του Αθλητισμού. Το ίδιο αίτημα έχει υποβληθεί για τη Λάρισα από πλευράς Περιφέρειας σε συνεργασία με το Δ. Λάρισας για την διεκδίκηση αναγνωρισιμότητας ως Ευρωπαϊκή πόλη του Αθλητισμού

-Η ΕΚΠΟΛ συμμετείχε στην τελετή απονομής Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EUROPA NOSTRA) στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου η Ελλάδα απέσπασε το πρώτο βραβείο αναστήλωσης των Προπυλαίων της Ακρόπολης μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία που έγινε πανευρωπαϊκά.

-Η ΕΚΠΟΛ και η περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διοργάνωσαν νυχτερινή διαδρομή με το τραινάκι του ΠΗΛΙΟΥ ‘’ Μουτζούρης ‘’ με αφορμή τον εορτασμό της επετείου συμπλήρωσης 110 χρόνων της σιδηροδρομικής γραμμής Λεχώνια – Μηλιές (1903-2013) . Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου. Βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου, υπάρχει σκεπτικό από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθιέρωσης των νυκτερινών διαδρομών.

-Η ΕΚΠΟΛ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πηλιορείτικων συλλόγων πρότειναν τη δημιουργία ενός δικτύου πολιτιστικών συλλόγων που θα συντονίζει της δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων και οργανώσεων .

-Συμμετείχαμε στο ετήσιο θεματικό συνέδριο ‘’Open days στις Βρυξέλλες που διοργάνωσαν η Συνέλευση της επιτροπής των Περιφερειακών και Τοπικών Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνέδριο παρακολούθησαν 5.460 συμμετέχοντες από 54 χώρες. Εκεί εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα ύπαρξης γραφείων για τη στέγαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πηλιορείτικων Συλλόγων στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας στις Βρυξέλλες

-Στην Πάφο της Κύπρου ολοκληρώθηκε το πρώτο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN υπό την προεδρία της Ελλάδος, με κυρίαρχο θέμα την επιλογή του τόπου , που θα διεξαχθεί το τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος προώθησης πολιτιστικού τουρισμού CHARTS.

-Συγκαλέσαμε στο κτίριο των ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων σύσκεψη με τους προξένους της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας και τον επόπτη της αμερικανικής πρεσβείας με στόχο την ένταξη φορέων πολιτιστικού τουρισμού των κρατών από τους παρευρισκομένους προξένους, όπως και σε προσέλκυση και διεύρυνση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πηλιορείτικων Συλλόγων. Θεωρώ μια πολύ επιτυχημένη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΚΠΟΛ, αυτή της σύσκεψης των προξένων, με στόχο να δημιουργηθεί ένα πανελλαδικό συμβουλευτικό όργανο ως προς τον τρόπο συνεργασίας με τα κράτη που εκπροσωπούν, ανταλλάσοντας προτάσεις και προβάλλοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Τους ενημερώσαμε για τις δυνατότητες που έχουν να συμμετέχουν στο ECTN που προέδρευε η Ελλάδα και συμμετέχουν φορείς από τις χώρες Ιρλανδία, Σουηδία, Ουαλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ρουμανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Λετονία και τα προσδοκώμενα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή την συνεργασία, όπως και για την ενδεχόμενη ενημερωτική καμπάνια των Πηλιορειτών που διαμένουν στα κράτη που εκπροσωπούν οι παρευρισκόμενοι πρόξενοι, προκειμένου να συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Πηλιορείτικων Συλλόγων. Επίσης έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις σε σημαντικά θέματα που καταγράφονται την τελευταία περίοδο στην περιοχή μας όπως η τελική οριστικοποίηση της θέσης του σπηλαίου των Κενταύρων, και η καταχώρηση της πολιτιστικής διαδρομής της αργοναυτικής εκστρατείας. Τονίστηκε επίσης πως είναι υποχρέωση όλων να συμβάλουν προς την κατεύθυνση ανακήρυξης όλων των χωριών του Πηλίου, ως χωριά προστατευόμενα από την UNESCO.

-Πετύχαμε την οριστική απόφαση υλοποίησης του συνεδρίου του CHARTS στην Ελλάδα Η επιτυχία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την πολιτιστική και τουριστική προβολή της χώρας και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με όλα τα αναμενόμενα οφέλη, που προέκυψαν από την έλευση των φορέων των κρατών, οι οποίοι συμμετείχαν.

-Υλοποιήσαμε και γιορτάσαμε τη Λευκή Χριστουγεννιάτικη Νύχτα με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της εορτής του Πολιούχου της πόλης μας Αγ. Νικολάου.

-Επίσης το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, παρουσίασε δουλειά από εορταστικές κάρτες του σχολείου και των μαθητών, ενώ συμμετείχε η ΕΛΕΠΑΠ με μπαζαρ και πλούσια λαχειοφόρο.

-Η ΕΚΠΟΛ, ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας στη Λάρισα.

Τέλος, μετά από σαράντα χρόνια ήρθε η Περιφέρεια να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο κτίριο της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας εμβαδού 5.000 τμ.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου