ΤΟΠΙΚΑ

Στα πρόθυρα αυτοκτονίας συνεταιριστές

στα-πρόθυρα-αυτοκτονίας-συνεταιριστ-315347

Στα πρόθυρα ακόμη και της αυτοκτονίας έχουν βρεθεί συνεταιριστές, οι οποίοι σύρονται στα δικαστήρια, καταδικάζονται με βαριές ποινές και χάνουν τις περιουσίες τους, για οφειλές των συνεταιρισμών που προΐστανται στα ασφαλιστικά ταμεία και στο Δημόσιο.

Τη σοβαρή αυτή καταγγελία έκανε χθες ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που έγινε στον Βόλο, για να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν οδηγηθεί σε εκκαθάριση και άλλες με συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα, τα οποία όμως βαρύνουν πλέον σε ατομικό επίπεδο τις διοικήσεις τους.

Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του κ. Πρίντζου, αντιπροέδρου του Συνδέσμου χθες στα γραφεία της ΕΒΟΛ, παρουσία του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν προέδρου του Συνδέσμου Αλ. Κοντού, αλλά και δεκάδων συνεταιριστών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετέχουν σε προβληματικούς συνεταιρισμούς και αντιμετωπίζουν το φάσμα των διώξεων.

«Είμαι συγκλονισμένος. Μέχρι τώρα 2-3 συνεταιριστές μου είπαν ότι θα αυτοκτονήσουν για να μην πάνε στη φυλακή», αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Ν. Πρίντζος και όλοι πάγωσαν μέσα στην αίθουσα που διεξαγόταν η σύσκεψη.

Ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει συνεταιριστές οι οποίοι διώκονται, παρά το γεγονός όπως υποστηρίζεται, ότι η διαχείριση που άσκησαν δεν ζημίωσε τους συνεταιρισμούς, επισήμανε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν αντέχουν τον κοινωνικό και οικονομικό διασυρμό, και οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ζητείται από συνεταιριστές ούτε λίγο ούτε πολύ να πληρώσουν μέχρι και 70 εκατ. ευρώ έκαστος, ποσά εξωφρενικά όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας, μπροστά σε αυτή την πολύ δυσάρεστη κατάσταση, αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να ανασταλούν οι διώξεις εναντίον συνεταιριστικών στελεχών οργανώσεων μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή τους.

Εχουν οδηγηθεί στο χείλος της καταστροφής

Μιλώντας για τα αδιέξοδα τα οποία βιώνουν πολλοί συνεταιριστές, ο κ. Πρίντζος ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως αυτό συνεταιριστή από το Κιλκίς ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 χρόνων, δεσμεύτηκε η περιουσία του και ο οποίος μιλώντας με τον κ. Πρίντζο του εκμυστηρεύτηκε ότι θέλει να δώσει τέλος στη ζωή του. Αναφορά επίσης έγινε για έναν ακόμη συνεταιριστή από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος επίσης υπό το βάρος του προβλήματος δηλώνει απελπισμένος, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ.

«Ζητούμε από την Πολιτεία να προχωρήσει σε ρύθμιση, έτσι ώστε όσο διαρκεί η εκκαθάριση να ανασταλούν οι διώξεις και οι δεσμεύσεις προσωπικών λογαριασμών. Για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν προβεί σε πράξεις οι οποίες έχουν ζημιώσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις, θα πρέπει να σταματήσει η δίωξή τους. Είναι άδικο να διώκονται αθώοι άνθρωποι», επισήμανε ο κ. Πρίντζος, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο τον οποίο χειρίζεται το θέμα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου επίσης διαμήνυσε ότι «ο Σύνδεσμος είναι αποφασισμένος να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για να βρεθεί λύση, και έθεσε την Πολιτεία προ των ευθυνών της, λέγοντας πως «οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι χρειάζεται πολιτική λύση, πριν έχουμε αρνητικά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο κ. Αλέξανδρος Κοντός έκανε λόγο για παραλογισμό και επέκρινε την Πολιτεία λέγοντας πως είναι απαράδεκτο να μην εφαρμόζεται διάταξη που ήταν σε ισχύ μέχρι πρότινος, η οποία προέβλεπε την αναστολή των διώξεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις.

«Είναι θέμα ηθικής τάξης και δικαίου. Οι άνθρωποι, που κατά τεκμήριο είναι αθώοι, και οι διαχειριστικοί έλεγχοι που έγιναν απέδειξαν ότι δεν έβαλαν το χέρι στο “μέλι” διώκονται. Οικογένειες διαλύονται, η υγεία τους έχει κλονιστεί σοβαρά και έχουν επιβληθεί πολύ μεγάλες ποινές, διότι οι οργανώσεις οφείλουν ποσά στο ΙΚΑ, σε ασφαλιστικά ταμεία και στο Δημόσιο. Ο νόμος πρέπει να επισπεύσει την εκκαθάριση ώστε όπου δεν υπάρχουν προβλήματα να μη σύρονται συνεταιριστές αδίκως στα δικαστήρια», σημείωσε με τη σειρά του ο κ. Κοντός.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία ήταν μαραθώνια, εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας του Συνδέσμου παρουσιάστηκε προσχέδιο νομοθετικής ρύθμισης-τροπολογίας, η οποία θα προωθηθεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα υπόλοιπα κόμματα, για να στηριχθεί και να ψηφιστεί.

Αυτό επίσης που τονίστηκε, είναι πως θα πρέπει η ρύθμιση να ψηφιστεί άμεσα, καθώς ήδη υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων σε δεύτερο βαθμό, οι οποίες ουσιαστικά καταστούν εκτελεστέες τις αποφάσεις, με αποτέλεσμα να εκπλειστηριάζονται προσωπικές περιουσίες και να δεσμεύονται οι προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί πολλών συνεταιριστών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου