ΤΟΠΙΚΑ

Στο περίμενε για τρόφιμα

στο-περίμενε-για-τρόφιμα-315371

Ακόμη περιμένουν οι 10.259 δικαιούχοι του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους) να πάρουν τρόφιμα και είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής που δικαιούνται. Τον Ιούλιο του 2016 είχε γίνει η τελευταία διανομή μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου Βόλου κι έκτοτε, τα ράφια των δικαιούχων έμειναν… αδειανά.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα διάρκειας δύο χρόνων ξεκίνησε στα τέλη του 2015, με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, μέσω του οποίου έγιναν και οι διαγωνισμοί για την προμήθεια τροφίμων και ειδών καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος από το υπουργείο, τη σκυτάλη παρέλαβε ο Δήμος Βόλου, ως επικεφαλής σύμπραξης για τους δήμους της Μαγνησίας. Προκήρυξε διαγωνισμό στις 17 Αυγούστου 2016, για την προμήθεια των ειδών που προβλέπεται να συνεχίσει να διανέμει στους δικαιούχους.

Συμμετέχοντες στο διαγωνισμό μπλόκαραν τη διαδικασία ασκώντας όλα τα ένδικα μέσα: ενστάσεις, προδικαστικές προσφυγές, ασφαλιστικά μέτρα. Η έκδοση της απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων, άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, αφού κρίθηκε από το δικαστήριο ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Σύμβαση ωστόσο υπογράφτηκε μόνο για τα μισά από τα 24 συνολικά είδη. Λάθη στα δικαιολογητικά των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό κατέστησαν «άγονο» τον διαγωνισμό για ορισμένα από τα είδη που πρόκειται να διανεμηθούν.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να δοθεί έγκριση για τη διενέργεια διεθνούς ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, για τα είδη για τα οποία η διαδικασία κρίθηκε άγονη. Ωστόσο, ακόμη και για όσα είδη διατροφής και καθαριότητας ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί, η διανομή δεν έχει ξεκινήσει για τους δικαιούχους του ΤΕΒΑ μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Κι αυτό γιατί ακόμη ο δήμος δεν έχει εισπράξει τα χρήματα από το υπουργείο, προκειμένου να γίνουν οι προμήθειες και να ξεκινήσει η διανομή σε οικογένειες και μεμονωμένους δικαιούχους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Σημειώνεται ότι τα 24 είδη που πρόκειται να διανεμηθούν είναι τα εξής: μοσχάρι, χοιρινό, μήλα, πορτοκάλια, φασόλια μέτρια, φακές ψιλές ή χονδρές, τυρί φέτα, ζάχαρη, ζυμαρικά, πελτές ντομάτας, γάλα εβαπορέ, κοτόπουλο, ελαιόλαδο, κρέμα δημητριακών, γάλα σκόνη για βρέφη, μωρομάντιλα, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσες, σαπούνι, σαμπουάν, σκόνη για πλύσιμο ρούχων, καθαριστικό υγρό γενικής χρήσης, υγρό πιάτων, σερβιέτες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου