ΤΟΠΙΚΑ

Οι Κυριακές δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των καταστημάτων, λένε οι έμποροι

οι-κυριακές-δεν-επηρεάζουν-τη-λειτουρ-317145

Την αρνητική πορεία των επιχειρήσεων με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές επιβεβαιώνει άλλη μία έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Η εκπονηθείσα τηλεφωνική έρευνα διενεργήθηκε μέσω χρήσης δομημένου ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα 250 εμπορικών επιχειρήσεων σε παραδοσιακές εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας, μεταξύ των οποίων και η εμπορική αγορά του Βόλου.

Σκοπός της ήταν να διερευνήσει την πορεία των θερινών εκπτώσεων, όμως με αφορμή την έναρξη εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, οι Εμπορικοί Σύλλογοι ρωτήθηκαν και για την κατάσταση που επικράτησε στην αγορά την περίοδο εφαρμογής της εν λόγω απόφασης.

Είναι σαφές, σύμφωνα με τους Εμπορικούς Συλλόγους, ότι τα καταστήματα δεν επέλεξαν να διατηρήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά, εκτός από μεγάλες διεθνικές

Αλυσίδες, οι οποίες μάλιστα φάνηκε περισσότερο να πειραματιστήκαν (δεν άνοιξαν όλες τις Κυριακές και ούτε όλα τα υποκαταστήματα τους).

Οι επιχειρήσεις

Για τα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή 16 Ιουλίου το 48% των επιχειρηματιών πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή δεν επηρέασε τον συνολικό

τζίρο της θερινής εκπτωτικής περιόδου, το 38% ότι τον επηρέασε αρνητικά και μόλις το 10% δηλώνει ότι συνέτεινε θετικά.

Η πλειονότητα των επιχειρηματιών που άνοιξαν την Κυριακή 16 Ιουλίου τα καταστήματά τους, έχουν επωμιστεί οι ίδιοι την κάλυψη της ανάγκης απασχόλησης προσωπικού, ενώ το 16%

έχει επεκτείνει το ωράριο των υπαλλήλων που απασχολεί.

Τέσσερις στους πέντε επιχειρηματίες δηλώνουν ότι το άνοιγμα του καταστήματός του τις Κυριακές επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το 22% δηλώνει ότι τους έχει επιβαρύνει πάρα πολύ και πολύ και το 48% λίγο.

Όσον αφορά την επισκεψιμότητα του καταστήματος και αν αυτή έχει αυξηθεί από το γεγονός ότι παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές, το 58% δηλώνει ότι

δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Το 29% απαντάει ότι το άνοιγμα τις Κυριακές έχει συμβάλει σε μικρό βαθμό στην αύξηση της επισκεψιμότητας και το 13% ότι έχει συμβάλει πάρα πολύ ή πολύ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου