ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές μένουν… αβοήθητοι

μαθητές-μένουν-αβοήθητοι-319403

Αβοήθητοι δεκάδες μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή και σοβαρότερες διαταραχές που φοιτούν στα επαγγελματικά λύκεια της Μαγνησίας. Τα αιτήματα σχολείων για την ίδρυση και λειτουργία τμημάτων ένταξης προκειμένου να υποστηριχθούν μαθησιακά οι μαθητές, κατέληξαν στον… κάλαθο των αχρήστων, ενώ δεκάδες γνωματεύσεις από το ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης) Μαγνησίας, μένουν στα… αρχεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Χρήστο Αργύρη, σύσταση τμημάτων ένταξης προβλέπεται στα γυμνάσια για την υποβοήθηση μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες ή διαταραχές, όταν όμως οι μαθητές συνεχίσουν στο Λύκειο, δεν έχουν καμία υποστήριξη.

Στα γενικά λύκεια φαίνεται να έχουν εγκριθεί ορισμένα τμήματα ένταξης, όχι όμως και στα ΕΠΑΛ.

Ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε σε περίπτωση επαγγελματικού λυκείου στο πολεοδομικό συγκρότημα, όπου το 10% του μαθητικού πληθυσμού πρέπει να φοιτήσει σε τμήμα ένταξης, παρά όμως τα επανειλημμένα αιτήματα της διεύθυνσης του σχολείου, η σύσταση του τμήματος δεν εγκρίνεται.

Σύμφωνα με τον κ. Αργύρη, στο αρχείο του συγκεκριμένου σχολείου, υπάρχει ολόκληρος φάκελος με 40 γνωματεύσεις του ΚΕΔΔΥ Μαγνησίας για ισάριθμους μαθητές που χρίζουν υποστήριξης. Όμως, παρά τα επίσημα έγγραφα και στοιχεία που προσκομίστηκαν, το αίτημα την πρώτη φορά απορρίφθηκε, τη δεύτερη δεν απαντήθηκε καν.

Το θέμα είναι σε γνώση και της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, καθώς η συγκεκριμένη σχολική μονάδα δεν είναι η μοναδική με πληθώρα γνωματεύσεων του ΚΕΔΔΥ για την φοίτηση μαθητών σε τμήματα ένταξης. Υπάρχει κι άλλο ΕΠΑΛ με 23 μαθητές που χρίζουν στήριξης.

«Οι μαθητές αφήνονται στην τύχη τους και μιλάμε για ένα σχολείο που δεν έχει μόνο μαθήματα αλλά και εργαστήρια», σχολίασε ο κ. Αργύρης.

Στον αέρα δεκάδες τμήματα

Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι οι μοναδικοί που βρίσκονται «στον αέρα». Λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεκάδες μαθητές των ΕΠΑΛ που έχουν εγγραφτεί σε τομείς και ειδικότητες, δεν γνωρίζουν αν τελικώς θα καταφέρουν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο αντικείμενο που ενδιαφέρονται ή αν θα χρειαστεί να αλλάξουν σχολείο ή ειδικότητα.

Σύμφωνα με διευθυντές των ΕΠΑΛ, οι εγγραφές και μετεγγραφές συνεχίζονται έως 11 Σεπτεμβρίου, η κατάσταση είναι όμως ρευστή. Υπάρχουν δεκάδες ολιγομελή τμήματα στη Μαγνησία για τα οποία κανείς δεν γνωρίζει την τύχη τους: αν θα εγκριθεί η λειτουργία τους ή όχι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιφέρεια αλλά και σε σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος που δεν συμπληρώνουν το κατώτατο όριο μαθητών.

Ο κίνδυνος συγχωνεύσεων ή μη λειτουργίας τομέων και ειδικοτήτων είναι εμφανής.

Για τα μόνα ολιγομελή που έχει δοθεί έγκριση λειτουργίας, είναι αυτά που ανήκουν σε τομείς ή ειδικότητες που είναι μοναδικοί στην περιοχή ή λειτουργούν στα νησιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου