ΤΟΠΙΚΑ

Το 70% των ατυχημάτων οφείλονται στο άγχος

το-70-των-ατυχημάτων-οφείλονται-στο-άγχο-319940

Στο άγχος, που αναπτύσσεται την ώρα της πτήσης, οφείλεται το 70% των αεροπορικών ατυχημάτων. Στη διημερίδα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, που ξεκίνησε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας και ολοκληρώνεται σήμερα, επισημάνθηκε ιδιαίτερα πόσο σημαντική επίδραση έχει στην ασφάλεια των πτήσεων η υγεία του προσωπικού των πληρωμάτων.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της πρώτης μέρας των εργασιών της διημερίδας, ο Συνταγματάρχης Αεροπορίας Στρατού, Χαράλαμπος Μπαντιμαρούδης, είπε ότι η εκδήλωση πέτυχε το στόχο της, να αναπτύξει, δηλαδή το θέμα των ασφαλών πτήσεων, διότι μίλησε για τον ανθρώπινο παράγοντα και για τις επιδράσεις που υπάρχουν επάνω σε αυτόν.

Δόθηκαν, εξήγησε, συγκεκριμένοι ορισμοί για το άγχος και το στρες, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά για το φόβο της πτήσης και συγκεκριμένα για τις φοβικές επιδράσεις που υπάρχουν στους ιπτάμενους.

Τονίζοντας ότι το 70% των αεροπορικών ατυχημάτων εκτιμάται ότι οφείλεται σε αυτόν ακριβώς τον παράγοντα, ο κ. Μπαντιμαρούδης είπε ότι υπάρχουν ειδικές στρατηγικές και τεχνικές αντιμετώπιση του άγχους και των επιβλαβών επιπτώσεων που έχει αυτό στους χειριστές.

Το 20-25% των αεροπορικών ατυχημάτων, επισήμανε, περαιτέρω οφείλεται σε θέματα υγείας και σωματικής και ψυχικής. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι ομιλητές της διημερίδας έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά επάνω στην πτήση, όπως τις δονήσεις και τις επιταχύνσεις, τόνισε, ενώ επισήμανε ότι η άριστη φυσική κατάσταση διατηρείται με ευθύνη του ιδίου του προσωπικού και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατροφή και την άσκηση.

Από κει και πέρα, η συζήτηση αφορούσε στη νομοθεσία και τις απαγορευμένες περιοχές για τα drones, τα οποία όπως επισημάνθηκε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λόγους προστασίας και από την Αεροπορία Στρατού.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των πτήσεων και αναφέρθηκαν εμπεριστατωμένα οι επιδράσεις που έχουν στα πληρώματα, όπως είναι η εγκεφαλική υπόταση, ενώ έγινε ειδική αναφορά στις αιτίες της θερμικής εξάντλησης και παρουσιάστηκε μελέτη για την πηγή των αιτιών της και τη διαμόρφωση άλλων ειδικών παραγόντων.

Τέλος, αναπτύχθηκε η κινησιολογία στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον Ταγματάρχη της 1ης ΤΑΞΑΣ, Σταύρο Πετμεζά, να αναπτύσσει το δωδεκάλογο της ασφάλειας πτήσεων, με τους κυριότερους παράγοντες πρόκλησης ατυχημάτων να εκτιμάται ότι είναι η έλλειψη επικοινωνίας, η υπερβολική εμπιστοσύνη και η έλλειψη των γνώσεων.

«Χρειάζεται να έχουμε την κουλτούρα της ασφάλειας» είπε στο τέλος της εκδήλωσης ο Ταξίαρχος της 1ης ΤΑΞΑΣ, Γεώργιος Ματζουράνης. Είναι, εξήγησε, κάτι που πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα και ατομικά και συλλογικά.

«Όταν κάτι χάνεται στον κρίκο της αλυσίδας των ασφαλών πτήσεων, τότε μόνο κάτι πολύ κακό ή τραγικό μπορεί να συμβεί» επισήμανε περαιτέρω και προσπαθώντας να δώσει τον ορισμό της κουλτούρας είπε ότι αυτός είναι το να μπορεί κάποιος να κάνει πάντοτε το σωστό ακόμη και όταν δεν τον βλέπουν οι άλλοι.

Η διημερίδα θα συνεχιστεί σήμερα στις 9.30 το πρωί με εισηγήσεις για την οδική ασφάλεια, τη διαχείριση του πολυτραυματία σε τροχαίο ατύχημα, τη σωστή συντήρηση οχήματος, τα προβλήματα στην οδική ασφάλεια κ. α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου