ΤΟΠΙΚΑ

Μερίδια της αγοράς στις πολυεθνικές

μερίδια-της-αγοράς-στις-πολυεθνικές-320844

Σημαντικές είναι απώλειες στο λιανεμπόριο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Παρά το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα το α’ εξάμηνο του 2017 επέστρεψε σε ένα ελάχιστο επίπεδο κανονικότητας, φαίνεται ότι η αγορά απώλεσε σημαντικά μερίδια, τα οποία εκτιμάται ότι καρπώθηκαν πολυεθνικές και όμιλοι επιχειρήσεων.

Η έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του τόσο το Επιμελητήριο Μαγνησίας όσο και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, οδηγεί στο εξής παράδοξο συμπέρασμα: Η θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιδεινώθηκε περαιτέρω, γεγονός που είναι ανακόλουθο με τις γενικές τάσεις μεγέθυνσης της οικονομίας, και ενδεικτικό της συγκέντρωσης των μεριδίων της αγοράς σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Η επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στο ελάχιστο επίπεδο κανονικότητας εξάγεται, σύμφωνα με την έρευνα, από τη μείωση της ανεργίας, την επίτευξη και υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων, τις υψηλές επιδόσεις του κλάδου του τουρισμού.

Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα, το α’ εξάμηνο δηλαδή του 2017, το εμπόριο είδε περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού τζίρου του κατά 64,5%, όπως και η μεταποίηση κατά 58,9% και οι Υπηρεσίες κατά 52,4%, Μόνο το 10,9% των επιχειρήσεων, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι είδε βελτίωση των οικονομικών του, και αυτό αφορά κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως πέντε άτομα προσωπικό, έχουν κύκλο ζωής μόλις πέντε έτη και μεγάλους τζίρους.

Η χαμηλή επενδυτική εμπιστοσύνη, αναφέρεται στην έρευνα, παρουσιάζει στοιχεία παγίωσης και τείνει να μετασχηματιστεί σε διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, και ως τέτοιο επηρεάζει τις προοπτικές ανάκαμψης των κλάδων στους οποίους κυριαρχούν οι μικρές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο το 4,2% αυτών προγραμματίζει να κάνει κάποια επένδυση το επόμενο εξάμηνο.

Οι δε προοπτικές για το επόμενο διάστημα παραμένουν αρνητικές, καθώς το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων, είναι διπλάσιο από εκείνων που δηλώνουν ότι θα τις αυξήσουν.

Οικονομικό αδιέξοδο

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, λέει ότι η φορολογική πολιτική που ακολουθήθηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, οδηγεί σε έξοδο από την οικονομική δραστηριότητα πολλές μικρές επιχειρήσεις.

«Αντιθέτως, ευνοεί πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους που υπεισέρχονται στον χώρο αν και τα κέρδη τους πάνε σε ξένες τράπεζες, χρησιμοποιούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης προκειμένου να μην έχουν μόνιμο προσωπικό και εργαζόμενους με δικαιώματα, και απαξιώνουν πολύ καλά ποιοτικά τοπικά προϊόντα και επιχειρήσεις του παραγωγικού τομέα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Με αυτόν τον τρόπο, η αγορά χάνει μερίδια που δικαιούται, ενώ το ελληνικό Δημόσιο στερείται πολύτιμα έσοδα. «Αν στήριζαν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Ωστόσο, αυτές παραμένουν εκτεθειμένες στην κρίση χωρίς καμία προστασία, ενώ πολυεθνικές και όμιλοι βρίσκουν εύκολα χρηματοδοτήσεις από πολλές πηγές στο εξωτερικό», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, τα επιμελητήρια λένε -κάτι που θα επισημανθεί και στη ΔΕΘ- ότι για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι μονόδρομος η μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις. «Προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι ανταγωνιστική παραγωγή, που θα προκύψει μέσα από σοβαρές επενδύσεις, σε τομείς όπως το ανθρώπινο κεφάλαιο, η καινοτομία, η ποιότητα, η διαφοροποίηση, η δημιουργία ενός ευνοϊκού φορολογικού και διοικητικού περιβάλλοντος για τη δραστηριοποίηση της επιχειρηματικότητας», συμπλήρωσε.

Δραματικά τα στοιχεία

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από την πλευρά της προσφοράς, παραμένουν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από την πρότερη συσσώρευση οικονομικών υποχρεώσεων, καθώς 1 στις 3 έχουν καθυστερημένες οφειλές, είτε σε δημόσιο- ασφαλιστικά ταμεία, είτε σε τράπεζες-ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα με την ύπαρξη ενός αριθμού επιχειρήσεων που ανταποκρίνεται και συμβαδίζει με την αναπτυξιακή δυναμική, παραμένει ασθενικό ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων (άνω του 50%) που διέπεται από τα χαρακτηριστικά της «επιχειρηματικότητας ανάγκης», αλλά συνεισφέρει σημαντικά στην απασχόληση. Έτσι, το φαινόμενο της άτυπης επιχειρηματικότητας και της αδήλωτης-υποδηλωμένης εργασίας δεν φαίνεται να υποχωρεί, και λαμβάνει νέες μορφές.

Επιβεβαιώθηκαν τα λουκέτα

Απόλυτα συμφωνούν τα στοιχεία της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ με αυτά της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας για τα λουκέτα. «Είναι γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις καταλαμβάνουν συνεχώς ολοένα και μεγαλύτερο χώρο στο μερίδιο της αγοράς, και εδώ θα πρέπει να υπάρξει μία συνευθύνη και των καταναλωτών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, Τρύφων Πλαστάρας.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να βελτιώσουν τις τιμές τους. Οι καταναλωτές να επιλέγουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις αγορές τους. Άλλωστε οι ΜΜΕ είναι αυτές που απορροφούν πολύ μεγάλο ποσοστό από την απασχόληση και διαχέουν τα κέρδη τους και πάλι στην τοπική κοινωνία» συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου