ΤΟΠΙΚΑ

Ζητά τη στήριξη της πόλης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ζητά-τη-στήριξη-της-πόλης-το-πανεπιστή-320878

Την έμπρακτη στήριξη του Βόλου και συγκεκριμένα των φορέων και κατοίκων του ζητά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιό του, που αφορά στη δημιουργία «Πανεπιστημιούπολης» στην περιοχή των Παλαιών. Το έργο προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται απλώς να δώσει θέσεις εργασίας και να τονώσει την τοπική οικονομία. Θα «μεταμορφώσει» μια ολόκληρη συνοικία, και θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη του ίδιου του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ωστόσο, το όραμα του Π.Θ. «κινδυνεύει». Σε ένα από τα παλιά κτίρια που είναι προς κατεδάφιση προκειμένου στη θέση τους να αναγερθούν δύο νέα κτιριακά συγκροτήματα για τους πολιτικούς μηχανικούς και τους μηχανολόγους μηχανικούς του θεσσαλικού ΑΕΙ, έχει βρει «στέγη» η κατάληψη Τερμίτα.

Τα μέλη της κατάληψης Τερμίτα αντιδρούν στην κατεδάφιση του κτιρίου. Στις 18 Ιουλίου, διέκοψαν επεισοδιακά διαγωνισμό του Π.Θ. για την κατεδάφιση των παλιών κτιρίων. Μάλιστα στο τμήμα πρωτοκόλλου του κτιρίου Παπαστράτος είχε τραυματιστεί, στη διάρκεια των επεισοδίων, ευτυχώς ελαφρά, και μία υπάλληλος.

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες στη διάρκεια των ορκωμοσιών του καλοκαιριού, ενώ στόχος έγιναν συνολικά 16 γραφεία εργοληπτών δημοσίων έργων που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό. Μετά τις εις βάρος τους επιθέσεις, ο ένας μετά τον άλλο, οι εργολήπτες απέσυραν τις προσφορές τους, και το ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, που βρέθηκε σε διπλό… κλοιό: ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και αντιεξουσιαστών.

Παρά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάδειξη του αναδόχου, η κατεδάφιση δεν ξεκινά.

Εργολάβοι συνεχίζουν να δέχονται απειλές, ενώ στόχος έχει καταστεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, τη σωματική ακεραιότητα του οποίου απειλούν αντιεξουσιαστές. «Αν η Τερμίτα γκρεμιστεί, θα στείλουμε τον πρύτανη στην εντατική», το σύνθημα που είναι γραμμένο σε σημείο κοντά στο επί 24ωρης βάσης φρουρούμενο σπίτι του κ. Πετράκου στον Βόλο.

Απειλές δημοσιεύονται και σε γνωστές σελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, που πρόσφατα πραγματοποίησε και πορεία διαμαρτυρίας από τη θόλο του κτιρίου Παπαστράτου στον Βόλο. Στη διάρκεια της πορείας, στόχος έγιναν και τα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η Σύγκλητος, ύστερα από συνεδρίασή της αποφάσισε να κινηθεί με μηνύσεις: για καταπάτηση χώρων του και για τις απειλές κατά της ζωής και περιουσίας που δέχονται μέλη της διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν τον Νόμο.

Ο Βόλος στο πλευρό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ωστόσο, ζητούμενο για την έναρξη και ολοκλήρωση του μεγάλου έργου είναι η στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρόκειται να πραγματοποιήσει ανοιχτή εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξής του, και απευθύνει κάλεσμα σε εκπροσώπους των τοπικών αρχών και απλούς πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από την προσπάθεια.

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σας προσκαλεί σε δημόσια ανοιχτή εκδήλωση με θέμα “Το Σχέδιο Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Παλαιά Βόλου”,

στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Πεδίον Άρεως), την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 2.00 το μεσημέρι. Θα μιλήσουν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου και Φορέων της πόλης του Βόλου.

Η Σύγκλητος καλεί την Πολιτεία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου, τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές του Νομού, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες, να στηρίξουν έμπρακτα το Πανεπιστήμιο, στην προσπάθειά του να αναπτυχθεί προς όφελος των νέων ανθρώπων, των σημερινών και μελλοντικών φοιτητών και φοιτητριών μας, της κοινωνίας και της πόλης του Βόλου», αναφέρεται στο κάλεσμα του Π.Θ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου