ΤΟΠΙΚΑ

Στα ιατρεία του ΠΕΔΥ… χωρίς αναισθητικό

στα-ιατρεία-του-πεδυ-χωρίς-αναισθητι-324019

Ούτε ενέσεις για την τοπική αναισθησία που χρειάζεται για την εξαγωγή ενός δοντιού δεν διαθέτουν πλέον τα οδοντιατρεία του ΠΕΔΥ στον Βόλο. Η έλλειψη αναλώσιμων υλικών στα ιατρεία για μία ακόμη φορά προκαλεί την αναβολή δεκάδων θεραπειών. Οι ασφαλισμένοι προσέρχονται σε προγραμματισμένα ραντεβού και αποχωρούν με το «ίδιο εισιτήριο», αφού γιατροί και νοσηλευτές αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας, αντί πρώτα να λύσει τα προβλήματα που προκαλούν δυσλειτουργία στο ΠΕΔΥ, προχωρά στην σύσταση των Τοπικών Ομάδων Υγείας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις αναλώσιμων υλικών στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στον Βόλο, και ειδικότερα στα οδοντιατρεία, δεν είναι καινούργιο. Τείνει ωστόσο να γίνει μόνιμο, αφού οι ελάχιστες προμήθειες που γίνονται κάθε φορά δεν επαρκούν για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει. Υπολογίζεται ότι τα χρόνια της κρίσης, ένα ποσοστό τουλάχιστον 30% επιπλέον ασφαλισμένων προσέρχεται στο ΠΕΔΥ για ορθοδοντικές θεραπείες, εξαγωγές δοντιών και τοποθέτηση μασέλας. Τα αναλώσιμα υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για τις παραπάνω οδοντιατρικές πράξεις, παραγγέλνονται μέσω διαγωνισμών, τους οποίους είναι επιφορτισμένη να κάνει η 5η ΥΠΕ. Οι διαδικασίες ωστόσο είναι χρονοβόρες και τις περισσότερες φορές ατελέσφορες, καθώς οι διαμάχες μεταξύ εταιρειών προκαλούν ανείπωτες καθυστερήσεις. Έτσι μοιραία οι προμήθειες γίνονται με το σταγονόμετρο. Αυτό ωστόσο έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ασφαλισμένους, οι οποίοι εν μέσω θεραπειών μένουν «αμανάτι», αφού μόλις τελειώνουν τα υλικά ακυρώνονται τα επόμενα προγραμματισμένα ραντεβού – ακόμη και για εξαγωγές δοντιών.

Από την προηγούμενη εβδομάδα ασθενείς που προσήλθαν στα οδοντιατρεία του ΠΕΔΥ έφυγαν άπραγοι, καθώς όπως ενημερώθηκαν είχαν ξεμείνει και από ενέσεις για να γίνει η τοπική αναισθησία.

Σηκώνουν τα χέρια οι γιατροί…

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι γιατροί εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχουν βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με τη μήνιν και τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων, χωρίς ωστόσο να μπορούν να κάνουν κάτι, παρά μόνο να μεταφέρουν το πρόβλημα των ελλείψεων στους ανωτέρους τους.

Χθες, ο διευθυντής της τοπικής υγειονομικής μονάδας των ιατρείων του ΠΕΔΥ στον Βόλο, Γιώργος Μπακούλας, ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επιβεβαίωσε πως για μία ακόμη φορά δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά κυρίως στα οδοντιατρεία, και υπογράμμισε πως οι ελλείψεις οι οποίες είναι συχνές οφείλονται στις καθυστερήσεις των διαγωνισμών.

«Έχουμε επισημάνει πολλές φορές προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πως για να επιλυθεί το πρόβλημα υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Να αποφασιστεί πως όλες οι προμήθειες θα γίνονται μετά από έναν διαγωνισμό που θα γίνεται κεντρικά για όλες τις ΥΠΕ και όλα τα ΠΕΔΥ στην Ελλάδα. Έτσι η διαδικασία δεν θα είναι τόσο χρονοβόρα και ανάλογα με τη ζήτηση της κάθε μονάδας θα γίνονται και οι ανάλογες παραγγελίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακούλας, ο οποίος επίσης καθημερινά γίνεται αποδέκτης παραπόνων ασφαλισμένων.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην έδρα της 5ης ΥΠΕ στη Λάρισα συγκαλείται σύσκεψη για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των ΠΕΔΥ, και στην οποία εκ μέρους της τοπικής διεύθυνσης αναμένεται να τεθεί εκ νέου το πρόβλημα, το οποίο έχει ανακύψει με τα αναλώσιμα υλικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου