ΤΟΠΙΚΑ

«Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη;»: Παραμύθι-εργαλείο στο ΚΕΠ Υγείας Βόλου

ποιος-παγίδεψε-την-πένυ-κιλλίνη-παρ-325436

«Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη;»… Ένα παραμύθι για μικρούς που υπογράφουν κορυφαίοι γιατροί παθολόγοι και λοιμωξιολόγοι, πρόκειται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην επαρχία, σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Βόλου, το Κέντρο Πρόληψης Υγείας, και σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.). Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα παραδοθεί σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και των προγραμμάτων αγωγής υγείας στα δημοτικά, να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των δασκάλων προκειμένου να μυήσουν τους μαθητές τους στη σωστή χρήση αντιβιοτικών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Η Ελλάδα κατέχει δύο θλιβερές πρωτιές: την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών και την υψηλότερη αντοχή μικροβίων στα αντιβιοτικά. Η σωστή χρήση των αντιβιοτικών προκειμένου να είναι αποτελεσματικά, είναι ζητούμενο. Και πιστεύουμε ότι αν ξεκινήσουμε από τα δημοτικά σχολεία, οι μαθητές θα γίνουν πολλαπλασιαστές στις ίδιες τις οικογένειές τους», ανέφερε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Νατάσσα Μορφογιάννη.

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που ξεκινά στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας με στόχο την προαγωγή της υγείας των δημοτών. «Θέλουμε μέσα από τις δράσεις μας να “πιάσουμε” όλες τις ηλικίες των δημοτών», σχολίασε η κ. Μορφογιάννη.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΠ Υγείας, συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Σήμερα και αύριο, στελέχη του ΚΕΠ Υγείας θα έρθουν σε επαφή με νηπιαγωγούς και δασκάλους αντίστοιχα, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη νέα δράση, και να τους καλέσουν να δηλώσουν συμμετοχή στην ημερίδα παρουσίασης του παραμυθιού-εργαλείου για την τάξη.

Στην ημερίδα, θα παραδοθεί στους εκπαιδευτικούς το παραμύθι, ενώ θα γίνει και παρουσίαση καλών πρακτικών για τη σωστή χρήση αντιβιοτικών.

Στο παραμύθι, πρωταγωνίστρια είναι η Πένυ Κιλλίνη (από την πενικιλίνη), ένα μικρό κορίτσι που χρησιμοποιείται για να μάθουν οι μικροί μαθητές τι παθαίνει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν δεν γίνεται σωστή χρήση αντιβιοτικών. Το βιβλίο είναι γραμμένο απλά, κρύβει μέσα του όμως όλη τη γνώση γύρω από την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Μπορεί μάλιστα να αξιοποιηθεί για την οργάνωση μιας σειράς εκπαιδευτικών δράσεων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγωγής υγείας που γίνονται στα δημοτικά, για να μυηθούν οι μαθητές στη σωστή χρήση αντιβιοτικών, και με τη σειρά τους να το μεταφέρουν και στους γονείς τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου