ΤΟΠΙΚΑ

Με επιτυχία η έναρξη των εκδηλώσεων στην Αργαλαστή

με-επιτυχία-η-έναρξη-των-εκδηλώσεων-στ-328779

Στροφή στην καλλιέργεια μανιταριού τρούφας πρότεινε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση 4η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού Τρούφα από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, σε συνεργασία με τους παραγωγούς τρούφας του Πηλίου.Χιλιάδες βεγγαλικά επί 15 λεπτά φώτισαν τον ουρανό της Αργαλαστής και όλοι οι παρευρισκόμενοι έμειναν έκπληκτοι.

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Συμμετείχαν η ένωση Κυπρίων Ν. Μαγνησίας και ο Εκπολιτιστικός – Επιμορφωτικός – Εξωραϊστικός – Σύλλογος Γυναικών Πηλίου «Οι Αφέντρες των Αφετών».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Καμάρα Αργαλαστής Πηλίου στο κτήμα «Πατιστή».

Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν: εκ μέρους του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Δημητριάδος ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος, εκ μέρους του προέδρου της ΑΝΕΛ η τέως υπουργός κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκ μέρους του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Θωδορής Ανδρέου, εκ μέρους του περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Αλβανίας κ. Τάσο Αλίκο, εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Αποστόλος Βεργής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ Μπασδάνης Αριστοτέλης, ο κ. Παντελής Μαστρογιάννης μέλος του Δικτύου της Ανανεωτικής Αριστεράς στη Μαγνησία και μέλος της επιτροπής πρωτοβουλίας του βήματος διαλόγου Πολιτών για την ανάπτυξη του Βόλου και η πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Αφέντρες των Αφετών» κ. Λίτσα Παρισάκη.

Καλωσορίζοντας τους παραβρισκόμενους, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πηλίου, Στέργιος Παπαϊωάννου, υπογράμμισε ότι το μανιτάρι τρούφα, είναι μια επικερδής καλλιέργεια για το Πήλιο, ταυτόχρονα όμως τονώνει εκτός από την οικονομία και τον τουρισμό. «Η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την τοπική ανάπτυξη, αποτελούν μόνιμο στόχο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου. Πιστεύουμε, ότι οι αγρότες θα πρέπει να στραφούν και σε νέες, εναλλακτικές καλλιέργειες, καθώς οι καταναλωτές ειδικά των υψηλών εισοδημάτων, στρέφονται στην αγορά ολοένα και πιο “εξειδικευμένων” προϊόντων αλλά και υψηλών διατροφικών απαιτήσεων. Η καλλιέργεια μπορεί να συμβάλει στον αγροτοτουρισμό, με πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν συλλογή τρούφας, καθώς και τοπικά πανηγύρια την εποχή της συλλογής τους με προσφορά εδεσμάτων που περιέχουν τρούφα και με λειτουργία παράλληλης υπαίθριας αγοράς πώλησης τρούφας. Πιστεύουμε ότι ακόμη και αυτό που γίνεται με την καθιέρωση της γιορτής στην Αργαλαστή, για τέταρτη χρονιά και την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, λειτουργεί θετικά στην τοπική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων έγιναν ομιλίες για το μανιτάρι τρούφα, παρουσιάστηκαν χοροί και ακολούθησε συναυλία με τον Ιορδάνη Σιδηρόπουλο. Επίσης έγιναν σεμινάρια για τα μανιτάρια τρούφα, γευσιγνωσία και παρασκευή pηλιορείτικων παραδοσιακών εδεσμάτων με τρούφες από τον κ. Φώτη Παρασκευαϊδη ο οποίος μαγείρεψε εδέσματα με τρούφα για όλους τους παρευρισκόμενους. Στο χώρο τον εκδηλώσεων υπήρχε άμβυκας και έγινε απόσταξη τσίπουρου.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε επιστολή της υπουργού Τουρισμού κ. Ελένης Κουντουρά η οποία έλκει την καταγωγή της από την πλευρά του πατέρα της από την Αργαλαστή. «Είναι πραγματικά δύο εξαιρετικές θεματικές εκδηλώσεις που προάγουν τον τουρισμό και αναδεικνύουν την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής μας. Όλοι οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τις υπέροχες γεύσεις και την γνήσια φιλοξενία του Πηλίου, τις αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρουν οι πανέμορφοι προορισμοί του. Συγχαίρω από καρδιάς τους διοργανωτές, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου και όλους όσοι συμβάλλουν στην επιτυχία αυτής της διπλής γιορτής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Η ίδια στην επιστολή της αναφέρθηκε και στην τουριστική κίνηση το 2017 στη Μαγνησίας. «Το 2017 είναι μία πολύ καλή χρονιά για τη Μαγνησία. Τα στοιχεία για τις διεθνείς πτήσεις και αφίξεις στα αεροδρόμια Σκιάθου και Νέας Αγχιάλου, οι υψηλές πληρότητες στα καταλύματα, και οι ίδιοι οι τουριστικοί φορείς επιβεβαιώνουν την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά να προωθήσουμε όλους αυτούς τους πανέμορφους προορισμούς το 2018 και τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται στην επιστολή της κ. Κουντουρά.

Σήμερα Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • 09:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Ποιμενάρχη μας κκ Ιγνατίου στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου Αργαλαστής.
  • 11:00 Επίσκεψη στα οινοποιεία των οικογενειών Νικολάου Ρακή, Δημητρίου Μυλωνά και Λάζαρου Καριπίδη.
  • 20:00 Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου Στέργιο Παπαϊωάννου
  • 20:15 Χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής.
  • 21:00 Συναυλία από τον Πασχάλη

Μουσικό Πρόγραμμα και χορός

Τις εκδηλώσεις συντονίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρέδης.

Υπάρχουν περίπτερα πώλησης αγροτικών προϊόντων, μανιταριών καθώς και τρούφα.
Δωρεάν κρασί διατίθεται από τους οινοπαραγωγούς της Αργαλαστής Λάζαρο Καριπίδη, Δημήτρη Μυλωνά, Δημήτρη Πατιστή και Νικόλαο Ρακή.

Χορηγός επικοινωνίας o ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου