ΤΟΠΙΚΑ

Αποστόλου: Ισοδύναμα για το φόρο στο κρασί

αποστόλου-ισοδύναμα-για-το-φόρο-στο-κρ-330044

Την πρόθεση της Κυβέρνησης για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί έως τέλος του 2017, επανέλαβε σήμερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του αγροτικού συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου, «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Σημείωσε, ωστόσο, χαρακτηριστικά πως «θα υπάρξει αντίστοιχο ισοδύναμο ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Πιστεύουμε ότι δεν είναι αυτό που θα λύσει τα προβλήματα του χώρου, είναι όμως κάτι», αλλά δεν αποκάλυψε τι σκέψεις υπάρχουν για τα ισοδύναμα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις παραγωγής κρασιού και τσίπουρου από τον πρόεδρο της «Δήμητρας» Γιάννη Κίτσιο, ενώ τον συνόδευαν οι δύο Βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής, ο γραμματέας της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Βογιατζής, στελέχη και συνεργάτες του Υπουργείου. Στην ξενάγηση του Υπουργού στο χώρο του οινοποιείου παρόντες ήταν επίσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός Κώστας, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κολινδρίνη Δωροθέα και Καλτσογιάννης Γιώργος, καθώς και η Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Χρυσοβελώνη Μαρίνα και ο Ντίτορας Νίκος, γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στα αγροτικά δάνεια που βρίσκονται υπό εκκαθάριση και απειλούν την ίδια την ύπαρξη των αγροτικών συνεταιρισμών, υπογραμμίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί το νομικό οπλοστάσιο που υπάρχει προκειμένου να προστατευτεί η περιουσία των συνεταιρισμών. «Θέλουμε τους συνεταιρισμούς σε λειτουργία», είπε χαρακτηριστικά.

Επαναπροσέγγιση αποζημιώσεων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μίλησε και για επαναπροσέγγιση των αγροτικών αποζημιώσεων, σημειώνοντας πως «υπάρχει μέρος των αποζημιώσεων που δεν καλύπτεται γιατί δεν έχει κατατεθεί το ασφάλιστρο κι άλλες γιατί δεν προβλέπεται ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός κίνδυνος. Εμείς προσπαθούμε μέσω ΠΣΕΑ και ενισχύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν. Ολο όμως το κομμάτι απαιτεί επαναπροσέγγιση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωση για στήριξη της «Φτελιάς»

Πριν την επίσκεψη στη «Δήμητρα», ο κ. Αποστόλου επισκέφθηκε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΦΥΛΩ», στους Αγίους Θεοδώρους και τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΦΤΕΛΙΑ», στον Πτελεό.

Ειδικά για τη «Φτελιά» ανακοίνωσε χρηματοδότηση για την επέκταση των εγκαταστάσεών της και την ανανέωση του εξοπλισμού της. «Εμεινα έκπληκτος από την οργανωτικότητα, από την καθαριότητα και τον τρόπο δουλειάς 23 γυναικών. Υπάρχει μια δραστηριότητα κοινωνικού χαρακτήρα, που ανταποκρίνεται στα λειτουργικά της έξοδα, τη βιωσιμότητά της και είναι κερδοφόρα. Από την ώρα που έχει και αξιόλογη παραγωγή νομίζω ότι είναι μονόδρομος να τη βοηθήσουμε, να τη στεριώσουμε. Τέτοιες μικρές μονάδες με μια τέτοια δραστηριότητα, ιδίως στην επαρχία, είναι ζητούμενο για εμάς, ιδίως όταν λέμε ότι το αγροτοδιατροφικό κομμάτι είναι αυτό που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο», επεσήμανε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου