ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Νέα παράταση για δασικούς χάρτες

νέα-παράταση-για-δασικούς-χάρτες-330564

Επτά ημέρες απέμειναν μέχρι την ολοκλήρωση της ανάρτησης του δασικού χάρτη Μαγνησίας, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος καλεί έστω και στην εκπνοή της προθεσμίας να στείλουν και οι τελευταίοι εννέα δήμοι που δεν έχουν ακόμα αποστείλει στοιχεία για τα όρια των οικισμών και τις «οικιστικές πυκνώσεις».

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Σ. Φάμελλος, μετά από ενέργειες του υπουργείου μέχρι σήμερα το 92,5% των δήμων έχει στείλει όλες τις πληροφορίες στους δασικούς χάρτες, υποστηρίζοντας έτσι και την κύρωσή τους, αλλά και τα δικαιώματα των κατοίκων στις περιοχές τους. Σύμφωνα με το υπουργείο, μέσα στους εννέα δήμους συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Νοτίου Πηλίου από τη Μαγνησία, που δεν έστειλε στοιχεία.

Λίγο πριν τη λήξει η προθεσμία, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου έστειλε στο υπουργείο τα όρια οικισμών και τις οικιστικές πυκνότητες για αυθαίρετα που βρίσκονται στη Ζαγορά και στο Χορευτό.

Σύμφωνα με την κ. Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφο – πολεοδόμο μηχανικό, ως Οικιστικές Πυκνότητες νοούνται περιοχές αυθαιρέτων εκτός σχεδίου, που πρέπει να ακολουθούν τα παρακάτω κριτήρια που ο νόμος βάζει, όπως:

α) Ελάχιστος αριθμός κτιρίων: πενήντα (50)

αα. Όταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 50, αναλογεί τουλάχιστον ένα (1) κτίριο ανά 500 τ.μ.

ββ. Όταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι μεγαλύτερος των 100, αναλογεί τουλάχιστον ένα (1) κτίριο ανά 1.000 τ.μ.

γγ. Όταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι μεγαλύτερος των 400, αναλογεί τουλάχιστον ένα (1) κτίριο ανά 2.000 τ.μ.

«Δυστυχώς η Μαγνησία έχει πολλές περιοχές αυθαιρέτων οικισμών, κυρίως στα παράλιά της, που όμως δεν χωροθετήθηκαν από τους Δήμους. Όσον αναφορά τις Οικιστικές Πυκνότητες που έδωσε ο Δήμος Ζαγοράς, καλύπτουν μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση», σημειώνει η κ. Μπακλατσή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δασαρχείου Βόλου, μέσα στον Ιούλιο και στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, πολλοί πολίτες έσπευσαν να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους, όμως μετά τις 10 του μήνα η κινητικότητα αυτή μειώθηκε σημαντικά.

Η κ. Μπακλατσή σημείωσε ότι «η προσέλευση στα τεχνικά γραφεία για την ηλεκτρονική υποβολή αντιρρήσεων έχει “πέσει” αισθητά το τελευταίο διάστημα και λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά κυρίως γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα να πληρώσει το παράβολο που βγαίνει ανάλογα με το εμβαδό της έκτασης. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μην κάνουν αντίρρηση για τους αγρούς που δεν καλλιεργούν τα τελευταία χρόνια και δασώθηκαν, αφού μόνο το παράβολο μπορεί να φτάσει στα 3.300 ευρώ. Όμως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν κάνουν αντίρρηση τώρα και κυρωθεί ο δασικός χάρτης, χάνουν την ιδιοκτησία τους, η οποία πλέον θα θεωρείται δημόσια έκταση». Η κ. Μπακλατσή συνιστά «ο κόσμος να είναι προσεκτικός, για να δει αν συμφέρει να κάνει αντίρρηση, και σε καμία περίπτωση να μην διεκδικήσει δάσος γιατί δεν πρόκειται να το πάρει».

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι:

A. Εφόσον η έκτασή σας έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορείτε:

1. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο Δασαρχείο της περιοχής σας.

• Είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975.

• Είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.

Σε περίπτωση εξαγοράς, τότε θα χρειαστείτε να υποβάλετε στο Δασαρχείο:

i. Αίτηση εξαγοράς.

ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

iii. Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.

Εάν ζητήσετε τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο Δασαρχείο:

i. Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης).

ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

2. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη.

i. Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., www.ktimatologio.gr.

ii. Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σας.

3. Να υποβάλετε αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης.

i. Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για τη φωτοερμηνεία που έχει γίνει στο δασικό χάρτη και το χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.

ii. Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017 (ΦΕΚ Β´ 347/08.02.2017).

iii. Στην ίδια ΚΥΑ υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς (για παράδειγμα κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στο χάρτη).

4. Χρήση και των τριών εργαλείων.

Εφόσον οι πολίτες θέλουν να χρησιμοποιήσουν και τα τρία εργαλεία ή δύο από αυτά μαζί, μπορούν να το κάνουν χωρίς περιορισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου