ΤΟΠΙΚΑ

Νέα βέλη Γαϊτάνη κατά Υπ. Δικαιοσύνης

νέα-βέλη-γαϊτάνη-κατά-υπ-δικαιοσύνης-330640

Αστραψε και βρόντηξε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, με αφορμή την κωλυσιεργία εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην εξεύρεση λύσης για το δικαστικό μέγαρο.

Ο πρόεδρος του νομικού κόσμου της περιοχής έκανε ευθέως λόγο για κυβερνητικό εμπαιγμό, και αμφισβήτησε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να επιλυθεί το θέμα που ταλανίζει χρόνια τώρα την τοπική κοινωνία. Αφορμή για το ξέσπασμα του κ. Γαϊτάνη αποτέλεσε το περιεχόμενο της απάντησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, στην οποία δεν αναλαμβάνεται καμία σαφή δέσμευση ως προς την επίλυση του κτιριολογικού προβλήματος του δικαστικού μεγάρου, παρά μόνο επισημαίνεται πως θα επιταχυνθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, που σημειωτέον από τον περασμένο Μάιο έχει υποβάλλει παραίτηση από την άτυπη επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για το θέμα, χθες έστρεψε ευθέως τα πυρά του κατά του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονή. «Δυστυχώς παραμένουμε στο απόλυτο σκοτάδι μέχρι σήμερα. Προσωπικά εκτιμώ πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Η τοπική κοινωνία εμπαίζεται. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, όμως ακόμη και να βρεθεί οικόπεδο, με τους ρυθμούς που κινείται η όλη διαδικασία θα χρειαστεί μία 10ετία για να γίνει το έργο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαϊτάνης, σφόδρα δυσαρεστημένος με τη στασιμότητα που παρατηρείται.

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ δήλωσε επίσης δικαιωμένος για την επιλογή που έκανε να παραιτηθεί, από την άτυπη επιτροπή που είχε συγκροτηθεί ώστε να δρομολογηθεί λύση, και συνεχίζοντας ανέφερε: «Τον Μάιο, μετά από συνάντηση του βουλευτή Αλ. Μεϊκόπουλου με τον κ. Κοντονή, είχε ανακοινωθεί πως δόθηκε εντολή στην ΑΕ Κτιριακές Υποδομές να γίνει αυτοψία στα οικόπεδα στα οποίο υπάρχει η δυνατότητα να διατεθούν δωρεάν για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου. Επικοινώνησα με τον Γ.Γ. του υπουργείου τον Ιούνιο, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι καινούργιο, ενώ αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι πως ήταν εκτός όλων των άλλων ασαφές και το αν θα ειδοποιηθούμε να είμαστε παρόντες στην αυτοψία, τόσο εμείς ως εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου όσο και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Αποδεικνύεται πως η απόφασή μου να παραιτηθώ από την άτυπη επιτροπή για να μη νομιμοποιήσω την κυβερνητική απραξία επί τους θέματος, ήταν σωστή. Ακόμη και σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία».

Βραχυπρόθεσμη λύση

Μπροστά στο αδιέξοδο το οποίο διαφαίνεται για μία ακόμη φορά στο θέμα του δικαστικού μεγάρου, όπως αποκάλυψε ο κ. Γαϊτάνης χθες, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με το Ταμείο Πρόνοιας των Δικηγόρων έχει επεξεργαστεί μία βραχυπρόθεσμη λύση την οποία θα βάλει σε τροχιά υλοποίησης ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δικηγορικός Σύλλογος θα προχωρήσει στην αγορά του 50% ακινήτου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τ. Οικονομάκη με Π. Μελά και ανήκει στο Ταμείο Πρόνοιας των Δικηγόρων. Το κτίριο θα ανακατασκευαστεί ώστε να στεγάσει τον Δικηγορικό Σύλλογο και το εντευκτήριο, ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος που στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του και να λειτουργήσει ως Ειρηνοδικείο. Για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού υπάρχουν ήδη ομόφωνες εισηγήσεις από τα δύο διοικητικά συμβούλια των παραπάνω συλλόγων, ενώ την πρόταση αγοράς του 50% έναντι τιμήματος 150.000 ευρώ θα κληθούν να εγκρίνουν σε συνέλευση που προγραμματίζεται σύντομα όλα τα μέλη του ΔΣΒ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου