ΤΟΠΙΚΑ

Εμπλοκή σε 15 εντάλματα στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου

εμπλοκή-σε-15-εντάλματα-στην-οικονομική-331479

Εμπλοκή σε 15 εντάλματα πληρωμής επαγγελματιών καταγράφονται μόνο στην περίπτωση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Βόλου. Επαγγελματίες καλούνται να προσκομίσουν ποινικό μητρώο, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα προκειμένου να πληρωθούν για υπηρεσίες που παρείχαν, ειδάλλως δεν μπορούν να περάσουν από το ταμείο. Άγνωστος είναι ο αριθμός των εμπλοκών που ουσιαστικά οδηγεί σε άτυπη στάση πληρωμών στους υπόλοιπους δήμους, την περιφέρεια και γενικότερα σε φορείς του δημοσίου τομέα, και ακινητοποιεί ουσιαστικά την αγορά εξαιτίας ερμηνείας του νόμου 4412/2016.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Βόλου, Ανδρέα Ζέρβα, «με τη γνωστοποίηση της Κατευθυντήριας Οδηγίας 20/2017 της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) και Πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίθηκε ότι οι ανάδοχοι των απευθείας αναθέσεων δεν εξαιρούνται της υποχρέωσης να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την έλλειψη των λόγων αποκλεισμού του άρθρου 73 του Ν 4412/2016 (ποινικό μητρώο, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα), ανεξαρτήτως της αξίας της σύμβασης. Επομένως, αν δεν τροποποιηθεί ως προς το συγκεκριμένο σημείο ο νόμος 4412/2016, τα δικαιολογητικά του άρθρου 80 του νόμου αυτού απαιτούνται και στις διαδικασίες της απευθείας ανάθεσης, ανεξαρτήτως της αξίας της σύμβασης.

Μέχρι στιγμής, στον Δήμο Βόλου υπάρχει εμπλοκή σε δεκαπέντε εντάλματα πληρωμής, για τα οποία έχει ζητηθεί από το αρμόδιο τμήμα η προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους συμβαλλόμενους, ώστε να ολοκληρωθούν οι πληρωμές.

Ευελπιστούμε στην τροποποίηση του ανωτέρω άρθρου για ποσά κάτω των 2.500 €, ώστε να επιτυγχάνεται ευκολότερα και ταχύτερα η αποπληρωμή τέτοιου είδους συναλλαγών».

Όπως κατέγραψε και σε χθεσινό του δημοσίευμα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, επαγγελματίες με τιμολόγια ανά χείρας, που ζητούν την εξόφλησή τους, ενημερώνονται ότι πρώτα θα πρέπει να περάσουν από τα δικαστήρια για το ποινικό μητρώο και στη συνέχεια να φροντίσουν για την έκδοση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Η διαδικασία δεν είναι μόνο χρονοβόρα, αλλά εντείνει τη γραφειοκρατία. Αναμένεται να προκαλέσει «μπλακ άουτ» στα δικαστήρια, αν για κάθε ένταλμα απαιτούνται τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά, ενώ οι ίδιοι οι επαγγελματίες δυσκολεύονται στις συναλλαγές τους.

Πολλοί επαγγελματίες αδυνατούν λόγω χρεών να προσκομίσουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εισπράξουν.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου