ΤΟΠΙΚΑ

Ολόκληρες οικοδομές προς πώληση στην πόλη του Βόλου

ολόκληρες-οικοδομές-προς-πώληση-στην-331672

Ημιτελείς στέκουν εδώ και μία δεκαετία σχεδόν, και πωλούνται όπως είναι

Στην πώληση ακόμη και ολόκληρες οικοδομές στην πόλη του Βόλου. Πωλούνται όπως είναι: ημιτελείς. Εργολάβοι που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις οικοδομές και να διαθέσουν προς πώληση διαμερίσματα και γραφεία όταν τους βρήκε η οικονομική κρίση, περίμεναν και τελικώς αποφάσισαν να βγάλουν πωλητήριο για ολόκληρες πολυκατοικίες! Είναι δείγμα της «παγωμάρας» που υπάρχει στην τοπική κτηματαγορά εν μέσω κρίσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του μεσιτικού γραφείου New Age, κ. Ρία Σκούρτη, υπάρχουν τουλάχιστον 10 οικοδομές μέσα στον Βόλο που πωλούνται ημιτελείς. Πρόκειται για πολυκατοικίες που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, ημιτελείς, ακόμη και από το 2008 ή το 2009, σύμφωνα με την κ. Σκούρτη. «Και πάλι όμως η πώληση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό για αγορές τέτοιου είδους. Και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κατασκευαστές για τέτοιου είδους επενδύσεις, εκτός κι αν είναι κάποια πολύ συμφέρουσα αγορά», αναφέρει η ίδια.

Γενικά η κτηματαγορά του Βόλου δείχνει να είναι παγωμένη. «Αγοραπωλησίες γίνονται με το σταγονόμετρο», σημειώνει η κ. Σκούρτη. Ενδιαφέρον επενδυτικό, από όσους έχουν να διαθέσουν για επενδύσεις σε ακίνητα, υπάρχει σε δυάρια και γκαρσονιέρες. «Σε δεύτερη μοίρα έρχονται μεγαλύτερα ακίνητα ηλικίας 10-12 ετών, δεν υπάρχουν όμως πολλά διαθέσιμα στην αγορά», προσθέτει.

Η κτηματαγορά της πόλης φαίνεται να είναι γεμάτη από παλιά ακίνητα, στα οποία οι τιμές έχουν κατρακυλήσει έως και 60% κάτω. Πρόκειται για ακίνητα ηλικίας 30-35 ετών, μη ανακαινισμένα, χωρίς θέρμανση, που βρίσκονται στα αζήτητα, και για τον λόγο αυτό οι τιμές κατρακυλούν. «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διαμερίσματος 90τ.μ. στο κέντρο που πωλήθηκε προς 30.000 ευρώ», σχολιάζει η κ. Σκούρτη.

Σχετικά σταθερές δείχνουν οι τιμές στα νέα ακίνητα. «Εννοούμε τα ακίνητα έως 12 ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τιμές είχαν πέσει κατά 20% το 2012, και φαίνεται έκτοτε να υπάρχει μία σταθερότητα. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν γίνονται νέες οικοδομές, κι άρα δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα τέτοιου είδους ακίνητα», κατέληξε η κ. Σκούρτη.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Την ώρα που οι ιδιοκτήτες ακινήτων ετοιμάζονται για άλλη μια χρονιά να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι η πτώση στην αγορά ακινήτων δεν έχει τέλος.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμών -τόσο των παλιών όσο και των καινούργιων- συρρικνώθηκαν εκ νέου.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το πρώτο τρίμηνο του 2017 η αντίστοιχη μείωση των τιμών των διαμερισμάτων ήταν 1,6% στην Αθήνα, 2,1% στη Θεσσαλονίκη, 2,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας, ενώ για το σύνολο του 2016 η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2015 ήταν 1,8%, 3,5%, 2,3% και 3,0% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές διαμερισμάτων στο πρώτο τρίμηνο του 2017 κατέγραψαν πτώση κατά 1,7%, ενώ όσον αφορά το σύνολο του 2016, παρουσιάστηκε κάμψη κατά 2,4%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου