ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή φόρου σε 210 επιχειρήσεις

επιστροφή-φόρου-σε-210-επιχειρήσεις-332131

Οικονομική ανάσα σε 210 επιχειρήσεις της Μαγνησίας. Έως τις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να λάβουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με διάταξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Κάποιοι από τους δικαιούχους μπορεί να μην πάρουν στα χέρια τους ρευστό, καθώς οι επιστροφές θα συμψηφιστούν με οφειλές τους, και πάλι όμως θα «ανασάνουν» καθώς τα διαγραφούν χρέη τους, εξαιτίας των οποίων δεν μπορούν να εκδώσουν φορολογικές ενημερότητες. Υπάρχουν ωστόσο και 40 επιχειρήσεις στη Μαγνησία στις οποίες οφείλονται επιστροφές άνω των 10.000 ευρώ, και για τις οποίες παραμένει άγνωστο πότε θα δουν το χρώμα του χρήματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία που αναζήτησε από τη ΔΟΥ Βόλου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, υπάρχει λίστα 250 επιχειρήσεων στον νομό που έχουν να λαμβάνουν επιστροφές από φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ. Όπως ανέφερε ο κ. Μπασδάνης, πρόκειται για επιστροφές που μετρούν ακόμη και χρόνια πίσω, και η πληρωμή τους θα δώσει ανάσα στο οικονομικά «στραγγαλισμένο» τοπικό επιχειρείν.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Μπασδάνης, από το σύνολο των 250 επιχειρήσεων της Μαγνησίας που δικαιούνται, βάσει της διάταξης για επιστροφές φόρου της ΑΑΔΕ, το 90%, περίπου 210 είναι αυτές που θα δουν να τους επιστρέφονται τα οφειλόμενα από φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ. «Κάποιες επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς το δημόσιο θα δουν τις επιστροφές τους να συμψηφίζονται, και σε κάποιες τα ποσά θα κατατεθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους», είπε.

Ανάμεσα στους δικαιούχους επιστροφών στον νομό είναι και 20 επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς ελέγχου, και που προς το παρόν δεν θα έχουν επιστροφές.

«Το μέτρο πρόκειται να δώσει σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις. Από την τοπική αγορά δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ. Είναι γνωστή η μείωση τζίρου που υπάρχει, η οικονομική δυστοκία των επιχειρηματιών», σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Σημειώνεται ότι για τη διαδικασία επιστροφής φόρου εκδόθηκε εγκύκλιος επιτάχυνσης από τον διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η διάταξη:

– Αφορά σε εκκρεμείς κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (1.8.2017), αιτήσεις επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς και φόρου προστιθέμενης αξίας σε δικαιούχους επιστροφής, ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο εντάσσονται.

Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Σημειώνεται ότι όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας, η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα.

– Εφαρμόζεται, εφόσον το συνολικά αιτηθέν προς επιστροφή ποσό για το οποίο εκκρεμεί έλεγχος δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ανά δικαιούχο και ανά φορολογία. Προβλέπεται δηλαδή η δυνατότητα ικανοποίησης περισσότερων αιτημάτων του ίδιου δικαιούχου όταν συνολικά δεν υπερβαίνουν ανά φορολογία τις 10.000 ευρώ.

– Εφαρμόζεται άμεσα, χωρίς τον έλεγχο συνδρομής άλλων προϋποθέσεων, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο φυσικός και ηλεκτρονικός φάκελος των συγκεκριμένων υποθέσεων ολοκληρώνονται με την αναφορά της συγκεκριμένης διάταξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου