ΤΟΠΙΚΑ

Αναβλήθηκε η δίκη του επιχειρηματία της Αγριάς. Αιχμές Αλ. Κούγια

αναβλήθηκε-η-δίκη-του-επιχειρηματία-τ-332668

Σύμφωνα με τον κ. Αλ. Κούγια «κατασκευάστηκε» ένα βαρύ κατηγορητήριο χωρίς αποδεικτικά στοιχεία

Μετά από έξι μήνες, και συγκεκριμένα για τις 9 Φεβρουαρίου του 2018, πήρε αναβολή από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Βόλου η δίκη του 54χρονου επιχειρηματία από την Αγριά, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο της αστυνομίας, στις 17 Αυγούστου επιτέθηκε λεκτικά κατά των εφοριακών που έκαναν έλεγχο στην επιχείρησή του για φορολογική παράβαση, απείλησε με σπαθί και πυροβόλησε στον αέρα.

Το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Βόλου οδηγήθηκε στην αναβολή καθώς δεν προσκομίστηκε στο δικαστήριο η βαλλιστική έκθεση, που αναμένεται να ρίξει φως στο αν υπήρξε πυροβολισμός ή όχι.

Ο κατηγορούμενος, από την πρώτη στιγμή υποστήριξε πως ουδέποτε πυροβόλησε για εκφοβισμό εναντίον των εφοριακών, ενώ οι ελεγκτές στις καταθέσεις τους έχουν επισημάνει πως, ενώ αποχωρούσαν από την επιχείρηση, άκουσαν έναν κρότο που έμοιαζε με πυροβολισμό, χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν αν επρόκειτο για πυροβολισμό ή κάτι άλλο.

Στη χθεσινή διαδικασία, ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος μαζί με τον κ. Βασ. Τζιώρα από τον Βόλο έχει αναλάβει την υπεράσπιση του 54χρονου επιχειρηματία, υποστήριξε πως οι κατηγορίες που αποδίδονται στον πελάτη του είναι στον αέρα, και άφησε σοβαρές αιχμές κατά της αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία κατασκεύασε το κατηγορητήριο.

Αφησε μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο, μόλις ολοκληρωθεί η δίκη, ο πελάτης του να κινηθεί κατά της αστυνομίας για κατάχρηση εξουσίας, καθώς σύμφωνα με την υπεράσπιση η μόνη κατηγορία που στοιχειοθετείται εναντίον του είναι της παράνομης κατοχής όπλων, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τον επαγγελματία.

Το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Βόλου, παρά τις περί αντιθέτου επισημάνσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, απέρριψε χθες το αίτημα για άρση της κατάσχεσης του ποσού των 350.000 ευρώ, το οποίο βρέθηκε μετά από την έρευνα στο μαγαζί και στο σπίτι του επαγγελματία. Ο 54χρονος ζήτησε μέσω των δικηγόρων του να του αποδοθούν πίσω τα χρήματα, καθώς όπως υποστηρίχθηκε, πρόκειται για οικονομίες μίας ζωής, που ρευστοποιήθηκαν από ομόλογα και είναι απολύτως δικαιολογημένες φορολογικά.

Το δικαστήριο ωστόσο αποδέχτηκε την εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος εξαρχής, και απαντώντας στο αίτημα της υπεράσπισης, έσπευσε να τοποθετηθεί λέγοντας ότι το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Βόλου είναι αναρμόδιο να κρίνει το συγκεκριμένο αίτημα, και πως αρμόδια αρχή που μπορεί να κρίνει αν πρέπει να αρθεί η κατάσχεση ή όχι, είναι η Αρχή Οικονομικού Εγκλήματος που διερευνά την υπόθεση ως προς το σκέλος των χρημάτων.

Η αίθουσα των δικαστηρίων όπου ήταν προσδιορισμένη να διεξαχθεί χθες η δίκη, είχε κατακλυστεί από νωρίς το πρωί, τόσο από εργαζόμενους και συγγενείς του 54χρονου όσο και από εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων των εφοριακών, που ήθελαν να εκφράσουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο των συναδέλφων τους ελεγκτών.

Κλειδί η βαλλιστική

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως από την αρχή της διαδικασίας, και ενώ συζητιούνταν διάφορες ενστάσεις που υποβλήθηκαν ενώπιον της έδρας, είχε διαφανεί πως από τη στιγμή που δεν κατατέθηκε η βαλλιστική δεν μπορούσε να προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης επί της ουσίας.

Αυτό επισήμανε λίγο αργότερα και ο εισαγγελέας, ο οποίος, παίρνοντας τον λόγο, επιχείρησε να προσεγγίσει το ζήτημα και από την κοινωνική του πλευρά, λόγω της διάστασης που πήρε προβαλλόμενο από τα ΜΜΕ πανελλαδικά.

«Υπάρχουν διάφορες φωνές που ακούγονται με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα. Άλλοι ζητούν να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος, διότι τον ταυτίζουν με τη φοροδιαφυγή που κατέστρεψε σε ένα μεγάλο βαθμό τη χώρα, και άλλοι πάλι επιθυμούν να απαλλαγεί, διότι εκτιμούν πως όρθωσε το ανάστημά του στο ληστρικό φορολογικό καθεστώς που έχουν επιβάλλει όλες οι κυβερνήσεις λόγω των μνημονίων. Εμείς όμως πρέπει να εκδώσουμε με νηφαλιότητα την απόφαση, που θα καταλογίζει στον κατηγορούμενο ό,τι πραγματικά του αναλογεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, για να ολοκληρώσει το σκεπτικό του λέγοντας πως «για αυτό είναι απαραίτητο να κατατεθεί η βαλλιστική έκθεση».

Πυρά κατά της αστυνομίας

O κ. Αλέξης Κούγιας, τόσο μέσα στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και μετά την αναβολή που δόθηκε, επέμεινε να εξαπολύει σοβαρές αιχμές κατά της αστυνομίας για τη δικογραφία που συντάχθηκε. «Αυτή η υπόθεση είναι διογκωμένη με ευθύνη της Ασφάλειας. Χωρίς να υπάρχει καμία μαρτυρική κατάθεση και κανένα αποδεικτικό στοιχείο, κατασκεύασαν κατηγορίες οπλοχρησίας και απειλών οι οποίες δημιούργησαν στρεβλή εικόνα για την υπόθεση. Δημιουργήθηκε έτσι λανθασμένη εντύπωση, πως ο επαγγελματίας πυροβόλησε τους αστυνομικούς για να μην του κάνουν έλεγχο. Μόλις όμως διαπιστωθεί ότι ουδέποτε πυροβόλησε, όλοι αυτοί που κατασκεύασαν αυτή την κατηγορία πρέπει να μην κοιμούνται», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας.

Προς επίρρωση των όσων υποστήριξε, επικαλέστηκε επίσης τις καταθέσεις των εφοριακών, λέγοντας πως είναι προς τιμήν τους που δεν είπαν ότι είδαν τον επαγγελματία να πυροβολεί και ότι άκουσαν πυροβολισμό. «Είπαν πως άκουσαν κάποιο θόρυβο. Αυτός που “μετέφερε” τον θόρυβο ως πυροβολισμό στους εισαγγελείς πρέπει να λογοδοτήσει και θα λογοδοτήσει. Αν με ρωτήσει ο πελάτης μου, θα του προτείνω να μηνύσει για κατάχρηση εξουσίας τους αστυνομικούς που συνέταξαν τη δικογραφία. Δεν μπορεί κανείς να καταστρέφει έτσι απλά τη ζωή ενός ανθρώπου. Δικαιώματα απέναντι στο νόμο έχουν όλοι», πρόσθεσε ο κ. Κούγιας.

Όσον αφορά και το χρηματικό ποσό των 350.000 ευρώ, σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο για τα χρήματα αυτά δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο ότι αποκτήθηκαν παράνομα, για αυτό και όπως εξήγησε, εκ μέρους της υπεράσπισης ζητήθηκε άρση της κατάσχεσης. «Τα χρήματα αυτά είναι ετών. Το 2005 και το 2006 δραχμοποίησε repos. Δεν υπάρχει πια Έλληνας πολίτης που να εμπιστεύεται τις τράπεζες και δεν κρατάει χρήματα στο σπίτι», σημείωσε ο γνωστός ποινικολόγος για να συμπληρώσει: «Είμαστε σίγουροι πως ο επαγγελματίας θα αποδοθεί “καθαρός στην κοινωνία”» Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον Βόλο, ξέρουν πως πρόκειται για έναν καλό επαγγελματία».

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Κούγιας αν υπήρξε και απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος εκ μέρους της κυβέρνησης και πήρε τόση διάσταση το θέμα, ο ίδιος επισήμανε: «Δεν αποκλείεται. Υπάρχουν και νοσηροί νόες και στη σημερινή κυβέρνηση και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, που με τις πολιτικές που άσκησαν έφεραν 5 εκ. Έλληνες να είναι αντίδικοι με το ελληνικό κράτος».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου