ΤΟΠΙΚΑ

ΕΝΦΙάλτης «χτύπησε» τα Ιδρύματα του Βόλου

ενφιάλτης-χτύπησε-τα-ιδρύματα-του-β-334349

ΕΝΦΙάλτης για μία ακόμη χρονιά, για τα ιδρύματα Ορφανοτροφείο και Γηροκομείο Βόλου το μπιλιετάκι του ΕΝΦΙΑ. Καλούνται να πληρώσουν συνολικά 84.000 ευρώ στο Δημόσιο, το οποίο δεν εννοεί να συνειδητοποιήσει τον κοινωνικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα αυτών των ιδρυμάτων, και επιμένει να φορολογεί την ακίνητη περιουσία τους, η οποία έχει περιέλθει από δωρεές ευεργετών.

Για μία ακόμη χρονιά, οι διοικήσεις των δύο παραπάνω ιδρυμάτων καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το Γηροκομείο Βόλου χρεώνεται με το ποσό των 65.000 ευρώ και το Ορφανοτροφείο Βόλου με 19.000 ευρώ για την ακίνητη περιουσία τους.

Τα ειδοποιητήρια έχουν ήδη αναρτηθεί στο TAXIS και τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση. Η απόφαση του Δημοσίου να φορολογήσει με ΕΝΦΙΑ τα παραπάνω ιδρύματα, όπως είναι φυσικό προκαλεί την οργή και την απογοήτευση των μελών τους.

Η Διοίκηση του Ορφανοτροφείου μάλιστα, όπως ανακοίνωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος Κώστας Θεοδώρου, προσανατολίζεται να προσφύγει ακόμη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά του ελληνικού Δημοσίου για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ.

«Αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο. Είναι ντροπή. Δεν είναι δυνατόν να έρχεται το ελληνικό Δημόσιο και να επιβάλλει ΕΝΦΙΑ σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα. Οι δωρητές του ιδρύματος χάρισαν τα ακίνητά τους για να υπάρχει ένα εξασφαλισμένο έσοδο για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ορφανοτροφείο, όχι για να πληρώνονται φόροι. Έχουμε το νομικό οπλοστάσιο και πολύ σύντομα θα προσφύγουμε για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Να προστατεύσουμε από «τα νύχια του κράτους» την ακίνητη περιουσία του ιδρύματος η οποία πρέπει να αξιοποιείται μόνο προς όφελος των παιδιών», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σφόδρα ενοχλημένος ο κ. Θεοδώρου.

Σημειώνεται επίσης πως εκτός από τον ΕΝΦΙΑ το Ορφανοτροφείο όπως και τα άλλα ιδρύματα πληρώνουν και φόρο εισοδήματος. «Το κράτος με τις αποφάσεις του ουσιαστικά μας τιμωρεί, καθώς εκτός όλων των άλλων εισπράττει με προσαύξηση 100% τον φόρο εισοδήματος» πρόσθεσε ο κ. Θεοδώρου.

Το ποσό περίπου των 65.000 ευρώ μετά από διορθώσεις που έγιναν στο τελικό ποσό θα κληθεί να πληρώσει με τη σειρά του το Γηροκομείο Βόλου. Το ποσό δεν είναι διόλου αμελητέο. Αντιθέτως, αποτελεί μία μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, σε μία περίοδο στην οποία τα έσοδα του ιδρύματος είναι πενιχρά.

Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την πληρωμή του, όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος Παύλος Πάνος, το Δημόσιο σπεύδει και αυτομάτως δεσμεύει το ποσό μέσα από τα τιμολόγια του ΕΟΠΥΥ.

«Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί για εμάς όπως και για όλα τα ιδρύματα που επιτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, μεγάλη επιβάρυνση. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι θα έπρεπε να υπάρχει εξαίρεση, δυστυχώς όμως δεν έχουμε εισακουστεί. Δεν είναι δυνατόν σε μία περίοδο που η ακίνητη περιουσία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, να καλούμαστε να πληρώσουμε και μάλιστα τέτοια ποσά», παρατήρησε ο κ. Πάνος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου