ΤΟΠΙΚΑ

1.150 δημότες στο ΚΕΠ Υγείας Βόλου

1-150-δημότες-στο-κεπ-υγείας-βόλου-334471

Στους 1.150 ανέρχονται οι δημότες που εξυπηρετήθηκαν από το Κέντρο Πρόληψης Υγείας Βόλου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Φεβρουάριο, με στόχο την προαγωγή της υγείας των δημοτών, οι οποίοι εν μέσω οικονομικής κρίσης βάζουν σε δεύτερη… μοίρα την πρόληψη.

Μία από τις βασικές δράσεις που ξεκίνησαν μέσω του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Βόλου και που θα συνεχιστεί αρχής γενομένης από Σεπτέμβριο, είναι το πιλοτικό πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου. Σε πρώτη φάση, τα ειδικά ερωτηματολόγια συμπλήρωσε μικρός αριθμός ηλικιωμένων, περίπου 50 άτομα. Από τον επόμενο μήνα, η δράση θα συνεχιστεί, προκειμένου να υπάρξει ένα ικανό δείγμα που θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα γύρω από τη σύγχρονη μάστιγα, αυτή της κατάθλιψης, που φαίνεται να απορρέει από την οικονομική κρίση. Μάλιστα, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Νατάσσα Μορφογιάννη το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στις δημοτικές ενότητες. Σημειώνεται ότι η αρχή έγινε από τη Ν. Αγχίαλο και θα επεκταθεί ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Στόχος είναι η καταγραφή του ποσοστού των πολιτών που πάσχει από κατάθλιψη, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε ομάδες στήριξης των πολιτών», σημείωσε η κ. Μορφογιάννη.

Σημαντικές δράσεις

Το πιλοτικό πρόγραμμα για την κατάθλιψη είναι μόνο μία από τις δέκα δράσεις υπέρ της υγείας των δημοτών που έγινε μέσω του ΚΕΠ Υγείας Βόλου.

Σύμφωνα με την κ. Μορφογιάννη, σημαντικό ήταν το πρόγραμμα μέτρησης της οστικής πυκνότητας στο οποίο συμμετείχαν 570 δημότες, ο προληπτικός αντιτετανικός εμβολιασμός σε 130 εργαζόμενους του Δήμου Βόλου, οι δωρεάν προληπτικές αιματολογικές εξετάσεις από βιοπαθολόγο σε 50 περίπου παιδιά που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό του Κόσμου», αλλά και ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Ορφανοτροφείο Βόλου.

Επίσης συνάφθηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ΚΕΠ Υγείας και της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ, και στο πλαίσιο αυτό έγιναν δωρεάν τεστ μνήμης σε 74 δημότες.

Έγινε ακόμη πρόγραμμα ψηλάφησης μαστού σε 55 γυναίκες στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και στη δημοτική ενότητα Ν. Αγχιάλου, δημιουργήθηκε Δημοτική Τράπεζα Αίματος με την οποία συγχωνεύτηκαν οι τράπεζες των σωματείων «Ιππόκαμπος» και «Μάγνητες Τυφλοί».

Τέλος, το ΚΕΠ Υγείας συμμετείχε στην πανελλαδική εκστρατεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, και στην 5η Πανελλαδική Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου