ΤΟΠΙΚΑ

Νικ. Πρίντζος: Καμία αύξηση στην τιμή του γάλακτος

νικ-πρίντζος-καμία-αύξηση-στην-τιμή-το-334480

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν θα πρέπει να υπάρχει στο καταναλωτικό κοινό, με αφορμή τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν μετά από τηλεγράφημα του Reuters, ότι επίκεινται αυξήσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, επειδή θα υπάρξει έλλειψη γάλακτος και βουτύρου το επόμενο διάστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης Βόλου και της τοπικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος, που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, έσπευσε να καθησυχάσει κάθε ανησυχία υπογραμμίζοντας πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα στην Ελλάδα. «Ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν θέμα για να διαμορφώσουν υψηλότερες τιμές, ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ομίλων τους. Τέτοιο ζήτημα ωστόσο για τη χώρα μας δεν υφίσταται», υπογράμμισε ο κ. Πρίντζος, προσθέτοντας επίσης πως ακόμη και οι όποιες διακυμάνσεις παρατηρηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι προσωρινές, και η αγορά μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει και πάλι ομαλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΟΛ, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ανατιμήσεις στο αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο μάλιστα εξαιτίας των εισαγωγών φέτος είναι φτηνότερο κατά 5% από πέρυσι, ενώ όσον αφορά το αγελαδινό γάλα, η τιμή του σύμφωνα με τον κ. Ν. Πρίντζο είναι σταθερή.

Το διεθνές πρακτορείο Reuters στο θέμα του επικαλέστηκε δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες γάλακτος στον κόσμο, ο οποίος υποστήριξε πως οι τιμές του γάλακτος θα αυξηθούν στην Ευρώπη, καθώς η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη στα γαλακτοκομικά.

Οι παγκόσμιες τιμές γάλακτος -που έχουν αυξηθεί κατά περίπου 28% σε σχέση με πέρυσι, επειδή οι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή τους- έχουν σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ο Peder Tuborgh, CEO του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Arla Foods με έδρα τη Δανία, σημειώνει πως τα αποθέματα γάλακτος είναι πολύ χαμηλά.

Η Arla, που είναι ένας συνεταιρισμός ο οποίος ανήκει σε 12.500 αγρότες στη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και το Βέλγιο, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι τον Σεπτέμβριο θα αυξήσει την τιμή που καταβάλλει για το γάλα στους παραγωγούς για τρίτο διαδοχικό μήνα, κατά ένα σεντ του ευρώ ανά λίτρο, ήτοι σε 38,3 σεντς και ενδεχομένως να την αυξήσει ξανά πριν από το τέλος του έτους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου