ΤΟΠΙΚΑ

Δεν άντεξε το υπέρβαρο

δεν-άντεξε-το-υπέρβαρο-334686

ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ

Στο υπέρβαρο του φορτίου των επιβαινόντων οφείλεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το ατύχημα με τον ανελκυστήρα που σημειώθηκε προχθές το πρωί στο ακίνητο της οδού Ξενοφώντος, όπου στεγάζονται η Α’ και η Β’ ΔΟΥ Βόλου, το δασαρχείο καθώς και αρκετά γραφεία ιδιωτών.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε αυτοψία στον ανελκυστήρα από 12μελές κλιμάκιο όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, παρουσία των συντηρητών και της ιδιοκτήτριας της εταιρείας ανελκυστήρων. Η εταιρεία προσκόμισε όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα των συντηρήσεων που έχουν γίνει, και οι οποίες φέρεται να επιβεβαιώθηκαν και από τον έλεγχο που έγινε χθες, στον οποίο δεν βρέθηκε τίποτα το επιλήψιμο.

Όπως λένε οι πληροφορίες, διαπιστώθηκε πως στο ασανσέρ οι συντηρήσεις γίνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το απότομο σταμάτημα του ασανσέρ περίπου 40 εκατοστά κάτω από το ισόγειο, οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν υπερφορτωμένο.

Χθες έγινε γνωστό πως στον ανελκυστήρα αρχικά εισήλθαν τρία άτομα από τον 4ο όροφο. Στον 1ο όροφο το ασανσέρ σταμάτησε κανονικά και ανέβηκαν άλλα 3 άτομα. Κατεβαίνοντας στο ισόγειο, ο ανελκυστήρας μπλόκαρε λόγω του συνολικού βάρους που ξεπερνούσε τα 400 κιλά, με αποτέλεσμα το ασανσέρ να σταματήσει με ένα δυνατό ταρακούνημα κάτω από την είσοδο του κτιρίου.

Η ιδιοκτήτρια της εταιρείας, η οποία προσήχθη χθες στην αστυνομία στο πλαίσιο του αυτοφώρου, αφέθηκε ελεύθερη αμέσως με εντολή εισαγγελέα.

Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ η δικογραφία με όλο το υλικό, δηλαδή την τεχνική έκθεση της Πυροσβεστικής που κλήθηκε τη Δευτέρα το πρωί στο συμβάν, τις καταθέσεις των επιβαινόντων και όλων των εμπλεκομένων, τα χαρτιά επιθεώρησης και συντηρήσεων του ανελκυστήρα και το πόρισμα της Υπηρεσίας Δόμησης της Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στον εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη ή η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο.

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως από την στιγμή που αποδειχτεί, με βάση και το υλικό της δικογραφίας, πως ο κλωβός σταμάτησε μεταξύ ισογείου και υπογείου λόγω υπερφόρτωσης, η δικογραφία δεν πρόκειται να φτάσει μέχρι την αίθουσα των δικαστηρίων. Ορισμένοι πάντως από τους επιβαίνοντες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου και παρέμειναν για νοσηλεία προληπτικά, στις καταθέσεις τους ζήτησαν να αναζητηθούν ευθύνες για ψυχική οδύνη.

Ενδελεχής έλεγχος στην αυτοψία

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο χθεσινό έλεγχο το κλιμάκιο που ανέλαβε την αυτοψία έκανε φύλλο και φτερό τον ανελκυστήρα χωρίς να διαπιστώσει τίποτα το επιλήψιμο. Αντιθέτως, η εκτίμηση η οποία φαίνεται πως είναι επικρατούσα αυτή τη στιγμή ως προς τα αίτια του συμβάντος, αφορά στην υπερφόρτωση του κλωβού.

Στην αυτοψία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τμήματος Δόμησης της Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς επίσης και οι συντηρητές και η υπεύθυνη της εταιρείας.

Μεταξύ άλλων έγινε εξονυχιστικός μηχανικός έλεγχος στον ανελκυστήρα, ο οποίος μόλις τέθηκε σε λειτουργία δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα, ενώ τις επόμενες μέρες με προτροπή και της εταιρείας συντηρήσεων θα γίνει και νέα επιθεώρηση, αυτή τη φορά με το αντίστοιχο βάρος το οποίο εκτιμάται πως είχε κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου