ΤΟΠΙΚΑ

Προσφεύγουν στο Συνήγορο του Πολίτη για τα τέλη κοιμητηρίου οι Αγχιαλίτες

προσφεύγουν-στο-συνήγορο-του-πολίτη-γ-336809

Στον Συνήγορο του Πολίτη ετοιμάζονται να προσφύγουν οι κάτοικοι της Ν. Αγχιάλου για τα τέλη κοιμητηρίου, που επέβαλλε η δημοτική αρχή και που ανέρχονται στο ποσό των 100 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τον κάτοικο της περιοχής Σταύρο Βίγκλα, «είναι απαράδεκτο να πενταπλασιάζονται τα ετήσια τέλη ανά μνήμα από τα 20 ευρώ που ήταν το 2011 σε 100 ευρώ από το 2013 και μετά». «Πως δικαιολογούνται οι υπερβολικές αυτές αυξήσεις; Ποιες είναι οι αντίστοιχες υπηρεσίες που παρέχονται; Το ποσό των 100 ευρώ που ζητείται ετησίως για τη διατήρηση των οικογενειακών τάφων είναι κραυγαλέα ασύμμετρο προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Δήμο και την οικονομική κατάσταση των πολιτών και πρέπει να εκλογικευθεί. Μετατρέπετε το Κοιμητήριο σε κερδοφόρο οικονομική μονάδα; Και ποιος φέρει την ευθύνη της συσσώρευσης του σημαντικού αυτού ποσού για τα έτη 2013-2017 που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες; Σαν να μη τους έφθαναν τα διάφορα χαράτσια που επιφέρει η οικονομική συγκυρία με συνέπεια την σοβαρή συρρίκνωση του εισοδήματός τους, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και το άκαιρο χαράτσι του Δήμου! Οι Αγχιαλίτες φυσικά και δεν αρνούνται να καταβάλουν ένα λογικό ποσό ετησίως για τη διατήρηση των οικογενειακών τάφων, ανάλογο των σημερινών οικονομικών συνθηκών και της κοινής λογικής! Αλλά όχι και 100 ευρώ το χρόνο!», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Βίγκλας, ζητώντας από το Δήμαρχο Βόλου να ενσκήψει στο πρόβλημα.

«Τρέχουν όλοι αλαφιασμένοι στα γραφεία του Δημαρχείου, ιδιαίτερα οι χήρες, να πληροφορηθούν τι συμβαίνει με τα μνήματα. Διερωτώνται εάν θα μπορούν συνεχίσουν να τα επισκέπτονται για ανάβουν με λίγο λαδάκι το καντηλάκι στους προσφιλείς τους νεκρούς, όπως γινόταν εδώ και 110 χρόνια! Ή η παρέμβαση στο Κοιμητήριο της Αγχιάλου που επιχειρεί να κάνει ο Δήμος Βόλου, στον οποίο Δήμο -κακή τη μοίρα- προσαρτήθηκε η Αγχίαλος με το Νόμο Καλλικράτη, θα τους στερήσει αυτή τη δυνατότητα, μετατρέποντας αυτή την ιερή παράδοση σε ταξική; Εκείνοι δηλαδή που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μνήμα – είναι πράγματι ελάχιστοι – θα ανάβουν το καντηλάκι στους νεκρούς τους, ενώ από την μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων της επιχειρούν να της το στερήσουν!», επισημαίνει ο ίδιος.

Εκτός από την προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη, οι Αγχιαλίτες θα επιδιώξουν το Κοιμητήριο να χαρακτηρισθεί και επίσημα ως μνημειακός τόπος με σκοπό να ενταχθεί στο Δίκτυο της Ένωσης Σημαντικών Ιστορικών Κοιμητηρίων. «Εκεί θα τεθεί και η άλλη ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει το Κοιμητήριο της Αγχιάλου, διότι όπως είναι γνωστό, αποτελεί δωρεά – Κληροδότημα – της αγχιαλίτικης οικογένειας Γεωργιάδη προς την τότε Κοινότητα Αγχιάλου το έτος 1910 και επομένως έχει εφαρμογή η σχετική με τα κληροδοτήματα νομοθεσία», συμπληρώνει ο κ. Βίγκλας.

Τα τέλη κοιμητηρίου δεν είναι τα μοναδικά που αποτελούν αγκάθι για τους κατοίκους της περιοχής. Διαμαρτύρονται ότι μεγάλα έργα βρίσκονται σε τέλμα: δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, δίκτυο ύδρευσης, οδικό δίκτυο, άθλια οδοστρώματα, κυκλοφοριακή σήμανση, το καταρρέον λιμανάκι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου