ΤΟΠΙΚΑ

Εντοπίσθηκε το μαύρο κουτί του Sea Diamond

εντοπίσθηκε-το-μαύρο-κουτί-του-sea-diamond-851206

Εξέλιξη στις έρευνες που γίνονται στο ναυάγιο του Sea Diamond, αφού χθες το πρωί εντοπίστηκε το «μαύρο κουτί» του κρουαζιερόπλοιου στη γέφυρα του βυθισμένου σκάφους.
Το σήμα που εκπέμπει το «μαύρο κουτί» είχε εντοπιστεί από προχθές ενώς χθες έγινε και οπτική καταγραφή του από το ρομποτικό σκάφος.
Επόμενο βήμα είναι η οργάνωση της εξαιρετικά δύσκολης επιχείρησης για την ανάσυρση του «μαύρου κουτιού», είτε με μηχανικά μέσα, είτε με επιχείρηση δυτών.
Οι προσπάθειες θα ξεκινήσουν εντός των επομένων ωρών. Αρχικώς, το ειδικό ρομπότ θα χρησιμοποιήσει τους ηλεκτρονικούς βραχίονές του για να το παραλάβει, αλλά εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν η προσπάθεια θα επαναληφθεί από εξειδικευμένους δύτες.
Εφόσον τελικά επιτευχθεί η ανάσυρσή του, το «μαύρο κουτί» θα δώσει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για το χειρισμό του δυστυχήματος, ιδιαίτερα για τα όσα συνέβησαν το διάστημα από την εκκένωση του Sea Diamond έως τη βύθισή του, καθώς περιέχει όλα τα στοιχεία από τη στιγμή της πρόσκρουσης και έπειτα.
Μετά την ανέλκυσή του, το «μαύρο κουτί» θα παραδοθεί στον εισαγγελέα και στη συνέχεια η κασέτα καταγραφής θα εξετασθεί από ειδικούς τεχνικούς, εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών, του Λιμενικού Σώματος και της πλοιοκτήτριας εταιρίας.
Επιπλέον, η Εισαγγελία Νάξου προτίθεται να ζητήσει την άρση του απορρήτου των κινητών τηλεφώνων τόσο του πλοιάρχου του κρουαζιερόπλοιου, όσο και εκπροσώπων της εταιρίας, οι οποίοι κατά τη στιγμή του ατυχήματος είχαν επικοινωνία μαζί του.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ρομποτικό σκάφος κατάφερε να εισέλθει και στην επίμαχη καμπίνα 2024 των Γάλλων που αγνοούνται, ωστόσο δεν έχει δημοσιοποιηθεί τι εντόπισε εκεί.
Οι επιχειρήσεις του ρομποτικού σκάφους επαναλήφθηκαν το πρωί μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο και την εξασθένηση των ανέμων.
Παράλληλα με την επιχείρηση της ειδικής ρομποτικής κάμερας συνεχίζονται και οι προσπάθειες για τον περιορισμό της ρύπανσης στην επιφάνεια.
Στο πλοίο εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 330 τόνοι πετρελαίου fuel, 50 τόνοι ντίζελ, 30 τόνοι λιπαντικών ουσιών, καθώς και μεγάλες ποσότητες απορρυπαντικών, υγρών μπαταριών και αμιάντου.
Από την πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει ήδη μετακληθεί από το Λονδίνο Βρετανός ειδικός, ο οποίος θα μελετήσει όλα τα δεδομένα του ναυαγίου προκειμένου να σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια η επιχείρηση της απάντλησης, που γίνεται με δαπάνες της ασφαλιστικής εταιρείας του κρουαζιερόπλοιου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επιχείρηση δεν μπορεί να αρχίσει νωρίτερα από ένα 20μερο με έναν μήνα, καθώς θα πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός και στη συνέχεια η μελέτη απάντλησης να υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τη Νομαρχία Κυκλάδων.
Ωστόσο, ο δήμος της Σαντορίνης αναμένεται να στείλει εξώδικο σήμερα στην εταιρεία για την καθυστέρηση στην κατάθεση σχεδίου απάντλησης του πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Μ.Παπαγιαννάκη βρίσκεται στη Σαντορίνη για απευθείας ενημέρωση από τους τοπικούς φορείς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το ναυάγιο του Sea Diamond.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου