ΤΟΠΙΚΑ

Πτώση ασανσέρ στην Εφορία του Βόλου. Τραυματίστηκαν δύο άτομα

πτώση-ασανσέρ-στην-εφορία-του-βόλου-τρ-337532

Λαχτάρησαν έξι άτομα από 52-55 χρόνων, όταν το ασανσέρ στο οποίο επέβαιναν υπέστη βλάβη με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μέσα στον κλωβό έξι άτομα όταν το ασανσέρ σταμάτησε 40 περίπου εκατοστά κάτω από το επίπεδο του ισογείου του κτιρίου στην οδό Ξενοφώντος. Στο συγκεκριμένο κτίριο στεγάζονται η Α’ και Β’ ΔΟΥ Βόλου, οι υπηρεσίες του Δασαρχείου αλλά και γραφεία ιδιωτών στο ισόγειο.

Το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί, ώρα αιχμής για όλες τις υπηρεσίες, καθώς καθημερινά ανεβοκατεβαίνει κόσμος και κοσμάκης με το ασανσέρ, και είναι θαύμα ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Στο Νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα, αλλά εμφανώς τρομαγμένα, μεταφέρθηκαν τέσσερα άτομα, δύο εκ των οποίων εισήχθησαν κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Το ατύχημα προκάλεσε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα ώστε να διερευνηθούν οι αιτίες που οδήγησαν στο συμβάν, και αν έχει τελεστεί το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Με την υπόθεση ασχολείται πλέον το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, το οποίο έχει αναλάβει να συντάξει τη δικογραφία, ενώ αναμένεται επίσης το πόρισμα με την τεχνική έκθεση του συμβάντος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ληφθεί καταθέσεις από τους επιβαίνοντες, από αυτόπτες μάρτυρες, καθώς επίσης και από τους διαχειριστές του κτιρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο υπάλληλοι της εφορίας όσο και του Δασαρχείου έχουν ζητήσει να αντικατασταθούν οι ανελκυστήρες, καθώς όπως διαμαρτύρονται συχνά, οι συγκεκριμένοι είναι παλιοί και παρά τη συντήρηση έχουν σημειωθεί πολλές φορές εγκλωβισμοί και έχει κληθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να απεγκλωβίσει άτομα.

Επίσης να υπογραμμιστεί πως στο ασανσέρ το οποίο ακολούθησε τρελή πορεία, επιτρέπεται η είσοδος τεσσάρων ατόμων, μέσα σε αυτό όμως επέβαιναν έξι άτομα και ήταν υπερφορτωμένο.

Πρωτόγνωρο συμβάν

Θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι θαύμα ότι δεν υπήρξαν σοβαρότεροι τραυματισμοί από το συμβάν.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι πολίτες κάλεσαν το ασανσέρ στον 4ο όροφο με σκοπό να κατεβούν στο ισόγειο, ανυποψίαστοι για αυτό που θα συνέβαινε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα. Ο κλωβός του ανελκυστήρα μετά από ένα δυνατό ταρακούνημα στον πρώτο όροφο, σύμφωνα με τα όσα οι ίδιοι εξιστόρησαν στην Πυροσβεστική, λίγο αργότερα βυθίστηκε 40 περίπου εκατοστά κάτω από το επίπεδο του ισογείου. Οι τρεις επιβαίνοντες, έντρομοι άρχισαν να καλούν σε βοήθεια.

Υπάλληλοι αλλά και πολίτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε διάφορους ορόφους και κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει ακούγοντας τις φωνές, ειδοποίησαν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία έφτασε στον τόπο του συμβάντος με τρία οχήματα. Οι πυροσβέστες, αφού διαπίστωσαν πως τα τρία άτομα δεν είχαν υποστεί μεγάλο τραυματισμό, τα απεγκλώβισαν. Ταυτόχρονα μηχανοκίνητο πλήρωμα με γιατρό του ΕΚΑΒ έφτανε στον τόπο του συμβάντος για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στα τρία άτομα.

Επί τόπου έφτασε επίσης περιπολικό της αστυνομίας με δύο αξιωματικούς, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του πρωτόγνωρου ατυχήματος.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι υπάλληλοι των δύο ΔΟΥ αλλά και του Δασαρχείου έχουν πολλές φορές επισημάνει την παλαιότητα των ανελκυστήρων που λειτουργούν και στις δύο εισόδους της στοάς στην οδό Ξενοφώντος, που οδηγεί στο μεγάλο κτίριο όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικά γραφεία. Οι βλάβες είναι συχνές, όπως λένε, παρά τις συντηρήσεις που γίνονται, για αυτό και σύμφωνα με τους ίδιους η πρέπουσα λύση είναι να αντικατασταθούν με σύγχρονα ασανσέρ.

Η υφυπουργός Οικονομικών

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, από την πλευρά της με επιστολή της προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή ζήτησε να διερευνηθεί άμεσα το περιστατικό με το ατύχημα «και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο κτίριο ιδιοκτήτες είναι περισσότεροι του ενός. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε αυτό πληρώνουν μίσθωμα όμως και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για τη διαχείρισή του είναι αρμόδιοι οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών του ακινήτου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Θανάσης Κοντονίνας, ένας εκ των ιδιοκτητών και διαχειριστών της πολυκατοικίας, υπογράμμισε πως η συντήρηση των ανελκυστήρων γίνεται με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία και πως γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο τελευταία φορά συντήρηση του ανελκυστήρα έγινε το προηγούμενο Σάββατο. Ακόμη όπως ανέφερε ο κ. Κοντονίνας τον Ιούνιο είχε γίνει επισκευή των ανελκυστήρων.

Να υπογραμμιστεί πως στο πλαίσιο της δικογραφίας οι διαχειριστές της πολυκατοικίας θα κληθούν να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τις συντηρήσεις που έχουν γίνει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σχετικά άρθρα:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου