ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Βολιώτης Χρ. Χλίτσιος βούτηξε 94 μέτρα με σκανταλόπετρα & έσπασε το ρεκόρ

ο-βολιώτης-χρ-χλίτσιος-βούτηξε-94-μέτρα-340063

Πανελλήνιο ρεκόρ κατάδυσης με «Σκανταλόπετρα» στα 94 μέτρα έκανε την Πέμπτη ο Χρόνης Χλίτσιος στο πλαίσιο των προπονήσεων για να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ των 107 μέτρων.

Η προσπάθεια να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ θα γίνει στην παραλία της Λίμνης Ευβοίας, αύριο Σάββατο 26 Αυγούστου, στη μία μετά το μεσημέρι, στο πλαίσιο της Διοργάνωσης Μαραθώνιας Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης «ΣΚΥΛΛΙΑΣ».

Τόσο κατά τις χθεσινές όσο και κατά τις σημερινές προπονήσεις του ο 46χρονος αθλητής κατάφερε να καταδυθεί σε βάθος 94 μέτρων και πλέον έχει ως στόχο αύριο να κατορθώσει να ξεπεράσει τα 107 μέτρα που είναι το παγκόσμιο ρεκόρ και το οποίο κατέκτησε ο Αυστριακός Χέρμπερτ Νιτς, στη Λίνδο της Ρόδου, το 2007.Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο ίδιος, με την περσινή βουτιά του να είναι στα 80,7 μέτρα σε χρόνο 2 λεπτών και 28 δευτερολέπτων.

«Στόχος μου είναι να ξεπεράσω τα 107 μέτρα. Βέβαια οι συνθήκες του ευβοϊκού είναι ιδιαίτερα δύσκολες καθώς τα νερά είναι κρύα, πολύ θολά και έχει θαλάσσια ρεύματα» ανέφερε στο ΑΠΕ.

Ο Χρόνης Χλίτσιος όπως είπε ασχολείται με την ελεύθερη κατάδυση από παιδί, ενώ πιο συστηματικά ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το άθλημα ως φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής, όπου διέθεταν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.

«Η κατάδυση με σκανταλόπετρα είναι μία διαδικασία που ακολουθούσαν οι σφουγγαράδες και έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χλίτσιος και πρόσθεσε: «τα μόνα που απαιτούνται από εξοπλισμό είναι ένα μαγιό μία λαξεμένη πέτρα και ένα μανταλάκι στη μύτη και φυσικά πολλή εξάσκηση».

Η διαδικασία, όπως είπε, είναι απλή ο αθλητής βουτάει κρατώντας την σκανταλόπετρα η οποία είναι δεμένη με σκηνή μόλις κατέβει στο επιθυμητό βάθος πατάει πάω στην πέτρα και οι κολαουζιέρηδες τους τραβάνε προς τα επάνω.

Τι είναι η κατάδυση «σκανταλόπετρα»

Η σκανταλόπετρα είναι άθλημα άπνοιας , που προβάλει μια ολόκληρη φιλοσοφία διαβάζουμε στο site ydronaftes.gr

«Όπου και αν έχει φιλοξενηθεί κατάφερε να μεταφέρει το μήνυμα της ανιδιοτέλειας, της ευγενικής άμιλλας, της ισότητας , της πατροπαράδοτης Oλυμπιακής «απλότητας» που εστιάζει στον «γυμνό» αθλητή με μόνα εφόδια αυτά του καθαρού μυαλού, της ισχυρής θέλησης και του υγιούς σώματος.

Η σκανταλόπετρα ταξιδεύοντας στοχεύει να διηγηθεί σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους την αρχέγονη ιστορία της και την παράδοση της, αλλά επίσης να αγαπηθεί και να διαδοθεί σαν ένα σπουδαίο σύγχρονο άθλημα.

Οι αθλητές της σκανταλόπετρας επιβάλλεται να βουτάνε πάντα σε πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Αγωνίζονται χωρίς βοηθητικό εξοπλισμό. Πρέπει να μπορούν να βλέπουν με «γυμνά» μάτια ώστε να μπορούν να ελέγχουν την προσπάθεια τους».

Αύριο θα κάνει την προσπάθειά της για το Παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών στα 70 μ. η Janne Apokotos.

Ο σπουδαίος γιατρός που αναβίωσε την σκανταλόπετρα

Η αναβίωση της κατάδυσης με σκανταλόπετρα οφείλεται στον γιατρό Νικόλαο Τρικοίλη, ο οποίος πέθανε πέρυσι των Νοέμβριο σε ηλικία 64 χρόνων.

Ο Νικόλας Τρικοίλης γέννημα-θρέμμα Καλύμνιος και με ειδικότητα στην καταδυτική-υπερβαρική ιατρική, φανατικός δύτης υπήρξε πρωτεργάτης για την επαναφορά της σκανταλόπετρας στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας ότι είναι η ασφαλέστερη μέθοδος ελεύθερης κατάδυσης, καθώς όπως είπε ο κ. Χλίτσιος «εδώ και είκοσι χρόνια που γίνεται το άθλημα δεν έχει συμβεί κανένα δυστύχημα».

Οι καταδυτικές προσπάθειες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της διοργάνωσης «ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2017», ο οποίος αρχίζει αύριο με τον 7ο Διάπλου Β. Ευβοϊκού (14.500 μ.) και συνεχίζεται με πολλούς κολυμβητικούς αγώνες την Κυριακή 27 Αυγούστου.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου