Προσπάθειες διεύρυνσης της εξαγωγικής δραστηριότητας αναπτύσσονται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, με επίκεντρο το πετιμέζι από φιρίκι, το προϊόν που προσελκύει το ενδιαφέρον επαγγελματιών από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία. Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες αγορές, δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για μεγαλύτερο άνοιγμα της εμπορικής δραστηριότητας, που αναπτύσσεται από τον συνεταιρισμό της Ζαγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Αντώνης Λάσκος, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για προϊόν με υψηλές προδιαγραφές, απόσταγμα πολύ θρεπτικό και υγιεινό, ενώ σημείωσε ότι για να παραχθεί ένα κιλό πετιμέζι απαιτούνται 20 κιλά μήλα.
Το συγκεκριμένο προϊόν κατακτά σταδιακά την εγχώρια αγορά, καθώς πωλείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Μακρινίτσα, Βόλο, και διευρύνεται σταδιακά ο κύκλος των σημείων διάθεσης ανά την Ελλάδα. «Έχουμε προτάσεις, αλλά θέλουμε να προωθήσουμε το προϊόν πάνω σε σωστές βάσεις για να διατηρήσει την υπεραξία του», όπως αναφέρει ο κ. Λάσκος.
Στο μεταξύ, ικανοποιητική ήταν η συγκομιδή των αχλαδιών στην περιοχή ευθύνης του συνεταιρισμού, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος, η παραγωγή της τοπικής ποικιλίας κρυστάλλια είναι κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, συγκεκριμένα διπλάσια, και όπως εκτιμάται οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν είχαν ευεργετικές επιπτώσεις.
Εξίσου θετική είναι η εικόνα που προκύπτει από τη συγκομιδή των μήλων ποικιλίας γκαλά, που μεταφράζεται αριθμητικά σε 185 περίπου τόνους φέτος, έναντι 100 την προηγούμενη χρονιά, με την αυξητική τάση να συνεχίζεται προς μεγάλη ικανοποίηση των παραγωγών.
«Είναι μια ποικιλία την οποία καλλιεργούμε την τελευταία εξαετία στη Ζαγορά, είναι μικρά ακόμη τα δέντρα αλλά έχουμε κάνει πυκνή φύτευση, η παραγωγή αυξάνεται διαρκώς και πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ακόμη καλύτερα στο μέλλον», σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Λάσκου. Τα μήλα που συγκεντρώθηκαν βρίσκονται στη Ζαγορά και «προτιμούμε να είναι στην πρώτη ζώνη, γιατί ευδοκιμεί καλύτερα σε υψόμετρο άνω των 350 μέτρων», όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.
Στο προσεχές διάστημα, και συγκεκριμένα περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των μήλων στάρκιν, της ναυαρχίδας του συνεταιρισμού, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πολύ ικανοποιητική ποιότητα του καρπού.