ΤΟΠΙΚΑ

Πληρώνονται 190 δικαιούχοι νιτρορύπανσης

πληρώνονται-190-δικαιούχοι-νιτρορύπανσ-502980

Εφτασε το πρώτο «πακέτο» από το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης που υλοποιεί η Νομαρχία Μαγνησίας. Συνολικά μοιράστηκαν 1.064.716,30 ευρώ σε 190 δικαιούχους, ενώ… στο δρόμο για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ο φάκελος με τους 382 δικαιούχους που υπολείπονται. Η Μαγνησία είναι η δεύτερη μετά την Καρδίτσα που παίρνει χρήματα φέτος από το πρόγραμμα.

Από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να παίρνουν τα λεφτά τους οι παραγωγοί που υλοποιούν το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, διαλύοντας έτσι και τους φόβους των 572 καλλιεργητών που μετέχουν ότι η Μαγνησία φέτος θα έμενε εκτός επιδοτήσεων.

Ήδη από τη Αγροτική Διεύθυνση της Νομαρχίας Μαγνησίας στάλθηκε ο πρώτος κατάλογος με 190 δικαιούχους που θα μοιραστούν 1,064 εκ. ευρώ περίπου. Σε δεύτερη φάση θα σταλεί και ο κατάλογος με τους 382 παραγωγούς που υπολείπονται, ωστόσο το ποσό ενίσχυσης που θα λάβουν δεν είναι υπολογίσιμο καθώς οι επιδοτήσεις δίνονται ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, τη μεθοδολογία που επιλέγεται και την περιοχή εφαρμογής.

Να αναφερθεί εδώ ότι στόχος του προγράμματος είναι η προστασία των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος με τη μείωση των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων, η μείωση της κατανάλωσης του νερού καθώς και η δημιουργία χώρων οικολογικής αντιστάθμισης.

Την ίδια στιγμή όπως ενημερώνει ο διευθυντής της Αγροτικής Διεύθυνσης της ΝΑΜ Νίκος Λιάνος ξεκινά και η αποστολή των καταλόγων και των παραγωγών της περιοχής που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να επιδοτηθούν περίπου 400 βιοκαλλιεργητές, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για τη βιολογική καλλιέργεια στη Μαγνησία, ενώ 30 με 35 είναι και οι κτηνοτρόφοι που ασχολούνται με τη βιολογική παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά την ελιά, το ποσοστό επιδότησης είναι αρκετά υψηλό και συγκεκριμένα ο παραγωγός παίρνει 90 ευρώ ανά στρέμμα συν το ποιοτικό παρακράτημα που ανέρχεται στα 19,8 ευρώ το στρέμμα. Ουσιαστικά δηλαδή ο αγρότης από κάθε στρέμμα έχει να λαμβάνει περίπου 110 ευρώ.

Πάρα πολύ καλή επιδότηση αλλά και καλή παραγωγή έχει η μηδική, δηλαδή το κτηνοτροφικό τριφύλλι το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον πλέον και προτιμάται σε σχέση με άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί πως η βιολογική καλλιέργεια έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στους καταναλωτές, όσο και στους ίδιους τους παραγωγούς, καθώς το έδαφος δεν επιβαρύνεται με φυτοφάρμακα, αλλά και τα προϊόντα δεν έχουν χημικές δραστικές ουσίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου