ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες απειλούνται με κατασχέσεις

βολιώτες-απειλούνται-με-κατασχέσεις-344281

Αυγουστιάτικη… ψυχρολουσία για εκατοντάδες φορολογούμενους στη Μαγνησία, που τις τελευταίες ημέρες απειλούνται με κατασχέσεις σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν σε εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους ή σε ρύθμισή τους σε δόσεις. Οι οφειλές αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στη μη καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τέλος Ιουλίου. Φαίνεται ότι αρκετοί χρησιμοποίησαν τα χρήματα της δόσης για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά με την επιστροφή τούς περίμενε το… μπιλιετάκι της εφορίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα καταφθάνουν σωρηδόν τις τελευταίες ημέρες στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των λογιστών και καλούνται οι οφειλέτες να τακτοποιήσουν άμεσα τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αποστόλη Πολυγερινό, τα ειδοποιητήρια αφορούν κυρίως σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος πολλών προσώπων.

Στις 18 Αυγούστου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διενήργησε έλεγχο και διαπίστωσε ότι αρκετοί που έπρεπε να καταβάλλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, που εξέπνευσε τέλος Ιουλίου, δεν το είχαν κάνει.

Στη Μαγνησία σχεδόν τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους παρέλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά. Τα ποσά του φόρου που καλούνται να πληρώσουν, καταβάλλονται είτε σε δύο είτε σε τρεις δόσεις, ανά δίμηνο, την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου, την αντίστοιχη τελευταία εργάσιμη του Σεπτεμβρίου και την τελευταία εργάσιμη του Νοεμβρίου.

Φαίνεται όμως οι πληρωμές της πρώτης δόσης πάγωσαν λόγω… καλοκαιρινών διακοπών και δημιουργήθηκε «τρύπα» στα έσοδα των κρατικών ταμείων για τον Ιούλιο.

Με τα ειδοποιητήρια, οι φορολογούμενοι πληροφορούνται ότι η οφειλή τους έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη και καλούνται εντός 15 ημερών να προχωρήσουν είτε σε εξόφληση του ποσού είτε σε ρύθμισή του σε δόσεις. Εάν δεν το κάνουν, η εφορία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αναγκαστική είσπραξη, μέσω κατασχέσεων.

«Η ροή τέτοιων ειδοποιητηρίων δεν έχει σταματήσει. Τις τελευταίες ημέρες είναι μαζικά γιατί αρκετοί δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος», σημείωσε ο κ. Πολυγερινός.

Καθημερινά εκδίδονται περίπου 5.000 κατασχετήρια αυτού του είδους. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για έναν λογαριασμό καθώς και 1.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

Αρχές Σεπτεμβρίου ο ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον κ. Πολυγερινό, αυτή την περίοδο γίνεται η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στις 29 Σεπτεμβρίου και η πέμπτη και τελευταία στις 31 Ιανουαρίου 2018.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου