ΤΟΠΙΚΑ

Εικόνες από την αγροτική ζωή στη Γιορτή ελιάς στη Δράκεια

εικόνες-από-την-αγροτική-ζωή-στη-γιορτ-344304

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 1.000 περίπου επισκεπτών πραγματοποιήθηκε και φέτος η τριήμερη Γιορτή ελιάς και αγροτικού βίου στη Δράκεια Πηλίου. Μια γιορτή που αποτελεί θεσμό πλέον για τη Δράκεια, με συνεχή δράση τα τελευταία δέκα χρονιά, υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η ΔΡΑΚΕΙΑ», το Τοπικό Συμβούλιο Δράκειας, τον Αγροτικό Σύλλογο και Αγροτικό Συνεταιρισμό.

Το σήμα έναρξης δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής 18Αυγούστου με έκθεση φωτογραφίας και αγροτικών προϊόντων στην κάτω πλατεία του χωριού, ενώ η 6η χορευτική συνάντηση με τίτλο «Τώρα που στήσαν το χορό» έδωσε παραδοσιακό χαρακτήρα στη γιορτή. Οι κεφάτοι τόνοι ανέβηκαν στο γλέντι που ακολούθησε, με την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής που αποτελούνταν από τους: Σταύρο Κουσκουρίδα (κλαρίνο), Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα (τραγούδι), Γιάννη Σκαμπαρδώνη (βιολί), Κωνσταντίνο Μούτο (λαούτο), Αναστασία Λύτρα και Απόστολο Κανδήλα (κρουστά).

Φέτος η χορευτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγριάς – Δράκειας «Ο Άγιος Γεώργιος» και περιελάμβανε χορούς από τη Μακεδονία. Επίσης φιλοξενήθηκαν δύο χορευτικές ομάδες έξω από τα όρια του νομού Μαγνησίας, ο Λαογραφικός Σύλλογος Θρακιωτών Νεροφράκτης Δράμας συνοδευόμενος από μουσικούς της Θρακικής Εστίας Δράμας, και από τη Λαμία ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπατιαίων οι «Αινιάνες», ενώ απ’ τον Βόλο συμμετείχε ο Χορευτικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας.

Τη δεύτερη μέρα η γιορτή συνεχίστηκε με δραστηριότητες για τα παιδιά με θέμα την ελιά και την αγροτική ζωή, από τη φοιτήτρια του τμήματος Προσχολικής Αγωγής, Θεοδώρα Γκαραγκούνη, ενώ πηλιορείτικα εδέσματα φτιαγμένα με μεράκι από κατοίκους του χωριού, έστησαν ένα αυθεντικό πηλιορείτικο πρωινό για όσους βρέθηκαν στον χώρο της εκδήλωσης.

Το βράδυ της Κυριακής, τη σκυτάλη πήρε η θεατρική ομάδα των νέων και παιδιών της Δράκειας με την παρουσίαση τριών έργων και τη σκηνοθετική καθοδήγηση της γιατρού Τζούντιθ Πάρκερ. Τα έργα που παρουσιάστηκαν είναι: «Τα επαγγέλματα» (από παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού), « Ο Ιγνάτιος και η γάτα» (του Ευγένιου Τριβιζά από παιδιά δημοτικού) και «Ο γιός μου ο χαραμοφάης» (σενάριο διάλογοι Αθανασία και Αναστασία Λύτρα, από την ομάδα εφήβων-ενηλίκων της Δράκειας).

Το τριήμερο πραγματοποιήθηκε στην κάτω πλατεία της Δράκειας με τη θερμή υποστήριξη του Κοινοτικού καφενείου «Ο Πλάτανος», αλλά και όλων των καταστημάτων της Δράκειας και άλλων επιχειρήσεων από την Αγριά και τον Βόλο. Όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων πλήθος κόσμου επισκέφθηκε τη Δράκεια, ένα χωριό που απέχει μόλις 17 χλμ από τον Βόλο, που απέδειξε για μια ακόμη φορά πως αποτελεί εστία πολιτισμού για την περιοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου