ΤΟΠΙΚΑ

Αποκατάσταση του σχολείου του Ρήγα

αποκατάσταση-του-σχολείου-του-ρήγα-344418

Εργο προτεραιότητας αποτελεί για τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου η αποκατάσταση του Ελληνομουσείου της Ζαγοράς, το οποίο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στη διάρκεια του χρόνου και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή. Το ιστορικό κτίριο, που ανάγεται στα 1720 και θεωρείται το παλαιότερο σχολείο στην περιοχή του Πηλίου, όπου μαθήτευσε, σημειωτέον, ο κορυφαίος του ελληνικού Διαφωτισμού, Ρήγας Φεραίος, προωθείται ως έργο προτεραιότητας στο πλαίσιο του προγράμματος Λήντερ, από τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Περιμένουμε την προκήρυξη του Λήντερ και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείου Γεωργίας, που είναι αρμόδιο για το πρόγραμμα, τα δημόσια έργα του Λήντερ, έχουν προτεραιότητα και ευελπιστούμε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε στην οργάνωση της αποκατάστασης του κτιρίου», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Πατής Κουτσάφτης.

Στο μεταξύ, η μελέτη βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον μελετητή και αναμένεται η επικύρωσή της.

Η φθορά του χρόνου είναι εμφανής στο κτίριο και γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται η προκήρυξη του Λήντερ για δημόσια έργα τον επόμενο μήνα, προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η διαδικασία αποκατάστασης, δεδομένου ότι «για μας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας», όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Το κτίριο, που είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, χρήζει επισκευής και αποκατάστασης, και οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας.

Προς το παρόν χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος το ισόγειο του κτιρίου, όπου φιλοξενούνται έκθεση με αντίγραφα σημαντικών χειρογράφων και βιβλία που αφορούν την ιστορία της Ζαγοράς, ενώ στη διάρκεια της φετινής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν τρεις εκθέσεις, που συγκέντρωσαν πλήθος επισκεπτών.

«Στόχος είναι κατ’ αρχήν να συντηρηθεί το κτίριο και να αποτελέσει κέντρο, στο οποίο θα αναπτυχθούν μια σειρά από δραστηριότητες που αφορούν την ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου, της προσωπικότητας του Ρήγα και των μετέπειτα διαφωτιστών που διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία, όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο του Ρήγα, όπως είναι σήμερα γνωστό, συνέβαλε στην πνευματική ανάπτυξη όχι μόνο της Ζαγοράς αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου, ως ένας εκπαιδευτικός φορέας παροχής υψηλής εκπαίδευσης, στον οποίο μαθήτευσαν εκτός από τον Ρήγα και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες όπως οι λόγιοι Άνθιμος Γαζής και Γρηγόριος Κωνσταντάς.

Η ανέγερση του σχολείου τοποθετείται στις αρχές του 1700, ενώ μετά το 1777 γνώρισε στιγμές μεγάλης δόξας. Σ’ αυτό συνέβαλε και ο εκ Ζαγοράς καταγόμενος Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ’ που βρίσκεται μετά από χρόνια ξανά στην πατρίδα του και μεριμνά για την ανάπτυξή της. Με την αρωγή και χρηματοδότηση και του ξενιτεμένου στο Άμστερνταμ εμπόρου Ιωάννη Πρίγκου καθώς και άλλων Ζαγοριανών ανασυγκρότησε τη σχολή και τη μετέτρεψε σε σχολείο ανώτερης βαθμίδας, δίνοντάς της την ονομασία «Ελληνομουσείο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου