ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις για τις απεργίες

αντιδράσεις-για-τις-απεργίες-346387

Αντιδράσεις για τον νόμο που φέρεται να θέτει υπό… κατάργηση τις απεργίες εκδηλώνονται στον Βόλο. Ήδη για το θέμα παρεμβαίνει με υπόμνημά του προς το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας, το μέλος της ομοσπονδίας και πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου, ενώ με τα όπλα παρά πόδα βρίσκονται τόσο Εργατικό Κέντρο Βόλου όσο και ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που αφορά σε όλες τις εκκρεμείς εργασιακές και ασφαλιστικές διατάξεις που απορρέουν από τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και διάταξη που θέτει… υπό κατάργηση τις απεργίες.

Σύμφωνα με τη διάταξη, προβλέπεται αύξηση της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία στο 51%, προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η λήψη απόφασης για απεργία γίνεται έτσι δυσκολότερη, καθώς θα συνδυαστεί και με την αλλαγή της προειδοποίησης, αφού θεωρείται πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που ισχύει μέχρι σήμερα, για 24 ώρες στον ιδιωτικό τομέα και για 4 μέρες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αλλαγές αναμένεται να προβλέπονται και για τη διαδικασία της μεσολάβησης, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα ισχύσει τελικά με την ανταπεργία (Lock-out). Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούν ο εργοδότης να έχει το δικαίωμα να μην αποδέχεται την κήρυξη απεργίας και να αντικαθιστά το προσωπικό εφόσον προχωρήσει στην απεργία, όπως ισχύει σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Το θέμα φέρνει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΕΒΕΜ ο κ. Γρηγορίου. Κατέθεσε υπόμνημα, με το οποίο ζητά από την ομοσπονδία να λάβει σαφή θέση. «Καταργείται ένα συνταγματικό δικαίωμα. Αυτό της απεργίας. Αυτά είναι απαράδεκτα. Δεν γίνονται ούτε στο Μπαγκλαντές», σχολίασε ο κ. Γρηγορίου.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Θανάσης Παπαδημόπουλος, κάνει λόγο για απόπειρα αποδυνάμωσης των αγώνων των εργαζομένων. «Αντί να κοιτάξουν πώς να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, κοιτούν πώς να αποδυναμώσουν τους αγώνες των εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι εργαζόμενοι έχουν κι άλλους τρόπους να απεργήσουν. «Δεν θα μας αποτρέψουν», συμπλήρωσε.

«Το θέμα της απεργίας είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας. Είναι η μορφή αγώνα των εργαζομένων και θα πρέπει να την υπερασπιστούμε. Πρόκειται για ένα συνταγματικό δικαίωμα, που δεν μπορεί να εμπίπτει σε περιορισμούς. Βεβαίως και θα πρέπει πρώτα να δούμε το νομοσχέδιο και σε κάθε περίπτωση θα αντιδράσουμε», είπε από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Διαλεχτή Τσιτούμη, κληθείσα να σχολιάσει το θέμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου