ΤΟΠΙΚΑ

Υποτονικό το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην τοπική αγορά

υποτονικό-το-τελευταίο-δεκαπενθήμερ-346411

Κερδίζει διαρκώς έδαφος το πλαστικό χρήμα στην τοπική αγορά, ενώ η κίνηση είναι χαμηλότερη των προσδοκιών των εμπόρων στο τελευταίο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων που θα ολοκληρωθούν στις 5 Σεπτεμβρίου. Η χρήση πιστωτικών καρτών είναι διαδεδομένη σε ποσοστό 60% στα είδη ένδυσης και υπόδησης, ελλείψει ρευστού από την πλευρά των καταναλωτών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι πέντε επιπλέον μέρες που προστέθηκαν στις εκπτώσεις του Ιουλίου και το αντίστοιχο διάστημα που ενσωματώθηκε στις εκπτώσεις του Ιανουαρίου, με απόφαση του τοπικού συλλόγυ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ισοδυναμούν με το δεκαήμερο προσφορών που θεσπίστηκε με υπουργική απόφαση, ήδη από τις αρχές της χρονιάς.

Στο μεταξύ, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, ακόμη και για μικρά ποσά, γεγονός που συνεπάγεται μείωση της ρευστότητας στην τοπική αγορά. Όπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Απόστολος Οντόπουλος, «τα χρήματα που αντιστοιχούν στις συναλλαγές με κάρτες δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, είναι διαθέσιμα την επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι οι εισπράξεις της Παρασκευής και του Σαββάτου, μπαίνουν στον λογαριασμό της επιχείρησης το πρωί της Δευτέρας».

Παράλληλα, η εμπορική κίνηση του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου είναι πολύ μικρότερη της αναμενόμενης, σε αντίθεση με το πρώτο δεκαπενθήμερο, που ήταν μάλλον ικανοποιητικό. Ολοκληρωμένη εικόνα αναμένεται να διαμορφωθεί μετά το τέλος της εκπτωτικής περιόδου, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Οντόπουλος, θα διανεμηθεί ερωτηματολόγιο στους εμπόρους της περιοχής μας. Από τις απαντήσεις που θα συγκεντρωθούν, θα εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της φετινής θερινής εκπτωτικής περιόδου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάντως, η ψαλίδα αναμένεται να κλείσει οριακά στα περσινά επίπεδα, με μονοψήφια ενδεχομένως απόκλιση στο σύνολο της εκπτωτικής περιόδου του καλοκαιριού.

Ο ίδιος εκφράζει, κλείνοντας, την ανησυχία του για το μέλλον της τοπικής εμπορικής αγοράς, με δεδομένη την αδυναμία αρκετών επαγγελματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επιλέγοντας λύσεις που θα τους επιτρέψουν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Πολλοί μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους εκτός κέντρου, σε μικρότερους χώρους, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν, ενώ άλλοι ατενίζουν με έντονο προβληματισμό το επιχειρηματικό τους μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου