ΤΟΠΙΚΑ

Κάθε δύο μέρες καταγγέλλεται και μία κλοπή στη Μαγνησία

κάθε-δύο-μέρες-καταγγέλλεται-και-μία-κ-347818

Αύξηση καταγράφουν οι κλοπές στη Μαγνησία το πρώτο επτάμηνο του 2017. Τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές απασχόλησαν συνολικά 128 διαρρήξεις όταν ολόκληρο το 2016 οι αντίστοιχες υποθέσεις ανέρχονταν σε 123.

Κάθε δύο μέρες το τρέχον έτος πολίτες καταγγέλλουν στην Αστυνομία την αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων τους. Η μικροεγκληματικότητα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι παραμένει σε αυξημένα επίπεδα.

Το 2015, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, καταγράφηκαν συνολικά 135 κλοπές, ενώ το 2014 160 κλοπές.

Ωστόσο, η βαριά εγκληματικότητα καταγράφει αισθητή μείωση. Υποθέσεις με άσκηση βίας που παρατηρήθηκαν προηγούμενα χρόνια έχουν εξαλειφθεί, γεγονός που ικανοποιεί ιδιαίτερα τις αστυνομικές αρχές.

Στο Βόλο οι κατ’ επάγγελμα κλέφτες, πάντως, εκτιμάται ότι είναι ελάχιστοι. Οι περισσότεροι από τους δράστες διαρρήξεων, όπως προκύπτει από την περαιτέρω προανάκριση, είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Το ομολογούν απολογούμενοι στο Αυτόφωρο. Υπό την επήρεια ουσιών προχωρούν σε κλοπές αντικειμένων πολιτών. Αρκετοί δεν θυμούνται καν τις λεπτομέρειες των πράξεών τους. Εμφανίζονται μετανοιωμένοι στο Δικαστήριο και ζητούν να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ.

Κατά κύριο λόγο οι κλέφτες που απασχολούν συχνότερα είναι άτομα νεαρής ηλικίας. Κυρίως άτομα ηλικίας 18 έως 27 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες, κρύβονται πίσω από τις διαρρήξεις που ερευνούν οι αστυνομικοί.

Σε ορισμένες από τις υποθέσεις, θύτες κλοπών είναι και ανήλικοι. Η παραβατικότητα των ανηλίκων εμφανίζει επίσης αύξηση και σε μεγάλο βαθμό εκτιμάται ότι είναι «εισαγόμενη», προέρχεται δηλαδή από άτομα που έχουν γεννηθεί σε άλλες πόλεις.

Η λεία των δραστών σε πολλές από τις υποθέσεις δεν είναι μεγάλης αξίας. Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μικρά χρηματικά ποσά, χρυσαφικά, είναι τα συνήθη αντικείμενα που καταγγέλλουν οι πολίτες ότι έκαναν φτερά από το σπίτι τους.

Γνώριμοι των αστυνομικών αρχών

Αρκετοί από δράστες των κλοπών είναι γνώριμοι των αστυνομικών αρχών. Εχουν απασχολήσει επανειλημμένα με διάφορα αδικήματα και έχουν εις βάρος τους και πολλές καταδικαστικές αποφάσεις.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους δράστες ακολουθούν συγκεκριμένη μέθοδο κλοπών – διαρρήξεων που σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι τελικά τους προδίδει στις αστυνομικές αρχές.

Οσον αφορά στην υπηκοότητα, διάκριση δεν μπορεί να γίνει. Ωστόσο, στις περισσότερες από τις υποθέσεις οι δράστες φαίνεται ότι είναι ελληνικής καταγωγής. Στόχος τους αποτελούν σπίτια, εξοχικά, καταστήματα, αυτοκίνητα.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι υπαίτιοι που συνελήφθησαν οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Βόλου και τιμωρήθηκαν ποινικά. Σε όσους είχαν απασχολήσει επανειλημμένα τις αστυνομικές αρχές επιβλήθηκαν παραδειγματικές τιμωρίες. Η συχνότητα διάπραξης κλοπών είναι μία παράμετρος που λαμβάνει πάντοτε σοβαρά υπόψη το Δικαστήριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου