ΤΟΠΙΚΑ

Το δράμα των μακροχρόνιων ανέργων ~ Ξέχασαν πως είναι το μεροκάματο

το-δράμα-των-μακροχρόνιων-ανέργων-ξέχ-349312

40.000 περίπου άτομα μόνο στη Θεσσαλία ψάχνουν για δουλειά περισσότερο από 24 μήνες

Ενας στους δέκα ανέργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας επιδοτούνται από το ταμείο ανεργίας. Την ίδια ώρα 59.605 άτομα αναζητούν εργασία, με τους 39.896 ανέργους να ψάχνουν εναγωνίως για ένα μεροκάματο περισσότερο από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς για το μήνα Ιούλιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που ψάχνουν δουλειά είναι 59.605, ενώ άλλα 2.966 άτομα παραμένουν στους καταλόγους του ΟΑΕΔ προκειμένου να κάνουν χρήση οικονομικών ελαφρύνσεων. Από το σύνολο των αναζητούντων εργασία, 39.896 άτομα παραμένουν «στο ψυγείο» για περισσότερο από 12 μήνες, για αυτό και χαρακτηρίζονται μακροχρόνιοι άνεργοι, ενώ 22.709 άτομα είναι ενταγμένα στα μητρώα για διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου.

Μηνιαία επιδότηση λαμβάνουν μόνο 5.557 άτομα συνολικά στη Θεσσαλία, ενώ τον μήνα Ιούλιο υπέβαλαν αίτηση για να επιδοτηθούν 2.594 άτομα.

Από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων ποσοστό 78,17% είναι κοινοί, ποσοστό 4,74% οικοδόμοι, ποσοστό 13,83% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, ποσοστό 3,01% είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), ποσοστό 0,22% είναι εκπαιδευτικοί, και ποσοστό 0,03% είναι λοιποί.

Εξάλλου από το σύνολο των ανέργων σε επίπεδο Θεσσαλίας που ψάχνουν για εργασία ανά εκπαιδευτικό επίπεδο, ένα ποσοστό 1,31% ανήκει στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς καμία εκπαίδευση, ένα ποσοστό 33,71% στο εκπαιδευτικό επίπεδο Υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως 3η Γυμνασίου, ένα ποσοστό 48,24% ανήκει στο εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα ποσοστό 16,75% στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το μορφωτικό επίπεδο εκείνων που παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά είναι απόφοιτοι Λυκείου, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης αλλά και κατάρτιση.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τον ΟΑΕΔ για ολόκληρη τη Θεσσαλία, κυριότερη αιτία της ανεργίας κυρίως των ανέργων γυναικών μέχρι 40 χρόνων είναι η απασχόλησή τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και των μακροχρόνια ανέργων η απόλυση και η δυστοκία στο να βρεθεί νέα εργασία. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι άνεργες γυναίκες κυρίως άνω των 55 χρόνων είναι αυτές που κατατάσσονται στη βαθμίδα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, δηλαδή απόφοιτοι πρωτοβάθμιας ή χωρίς εκπαίδευση.

Ειδικότητες που σβήνουν…

Σε επίπεδο Μαγνησίας αλλά και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν προσλήψεις στην περιοχή του Βόλου και την ευρύτερη Μαγνησία είναι οι εξαγωγικές εταιρείες που προχωρούν σε υπογραφή ή ανανέωση συμβάσεων εργασίας σε θέσεις που σχετίζονται με την προώθηση προϊόντων και με το marketing.

«Οι επιχειρήσεις έχουν πάψει εδώ και καιρό να αναζητούν υπαλλήλους γραφείου και ανειδίκευτους εργάτες και έχουν στραφεί κυρίως σε εργαζόμενους που μπορούν να απασχοληθούν και έχουν εξειδίκευση στην προώθηση προϊόντων αλλά και στον κλάδο της πληροφορικής, καθώς η οικονομική κρίση έχει κάνει τους εργοδότες επιφυλακτικούς», σημειώνουν με νόημα οι εργασιακοί σύμβουλοι στον ΟΑΕΔ, που έχοντας περάσει από ειδική κατάρτιση και επιμόρφωση, είναι εκείνοι που επεξεργάζονται και τα ποιοτικά στοιχεία τόσο των προσλήψεων για τις οποίες γίνεται αναγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και για τις συμβάσεις που καταγγέλλονται.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία που αποστέλλονται στο Υπ. Εργασίας και καταγράφουν απολύσεις και προσλήψεις αντίστοιχα, στη Μαγνησία αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι οι συμβάσεις εργασίας που θεωρούνται ως οι πιο «ευάλωτες» και δεν ανανεώνονται με την ίδια συχνότητα από τους εργοδότες, είναι εκείνες που αφορούν στο εμπόριο και τη μεταποίηση, σε υπαλλήλους που απασχολούνταν ως γραμματείς σε γραφεία, εργαζόμενους σε λογιστήρια επιχειρήσεων και βιοτεχνιών καθώς και στον χώρο της εστίασης και ειδικότερα σε ειδικότητες όπως σερβιτόροι και μάγειρες.

Έτσι, μεταλλεργάτες, εμποροϋπάλληλοι, σερβιτόροι και μάγειρες, διοικητικοί υπάλληλοι σε γραφεία, τορναδόροι και λογιστές, καθώς και υπάλληλοι security, περιλαμβάνονται στις ειδικότητες που αφορούν στην πλειοψηφία των εργαζομένων που οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται, και από τη μία μέρα στην άλλη βρίσκονται στον δρόμο. Αντίθετα ο κλάδος της πληροφορικής, της προώθησης υπηρεσιών και προϊόντων καθώς και επαγγέλματα τεχνικής φύσεως αντέχουν ακόμη στην αγορά εργασίας στον Βόλο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου