ΤΟΠΙΚΑ

Ελεύθερος αφέθηκε ο επαγγελματίας ~ Στις 31 Αυγούστου η απόφαση του αυτοφωρου

ελεύθερος-αφέθηκε-ο-επαγγελματίας-στ-349406

Αν παραμέναμε στον τόπο σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ, είπαν οι επιθεωρητές ελέγχου – Ηταν ο 20ος έλεγχος στο κατάστημα, υποστήριξε ο επαγγελματίας

Ελεύθερος αφέθηκε χθες ο 53χρονος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι απείλησε ελεγκτές της εφορίας πυροβολώντας στον αέρα το βράδυ της Πέμπτης, όταν διαπίστωσε ότι οι εφοριακοί υπάλληλοι βεβαίωσαν στην επιχείρηση που διαθέτει στην Αγριά, παράβαση για μη έκδοση αποδείξεων.

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου αποφάσισε να περιμένει την απόφαση της βαλλιστικής έκθεσης για το εάν χρησιμοποιήθηκε όντως όπλο, και στη συνέχεια να εκδώσει την απόφασή του.

Εξέτασε τους μάρτυρες της υπόθεσης και τον κατηγορούμενο, και στη συνέχεια διέκοψε για τις 31 Αυγούστου 2017. Παράλληλα, ήρε την κράτηση του επαγγελματία.

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ξεδιπλώθηκαν καρέ – καρέ οι απίστευτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, όπου μετά από φορολογικό έλεγχο βγήκαν χατζάρες και όπλα και ακούστηκαν κρότοι πυροβολισμού.

«Αν παραμέναμε στο σημείο, σήμερα ενδεχομένως να μην ήμασταν εδώ, κατέθεσαν εξεταζόμενοι στο δικαστήριο οι επιθεωρητές ελέγχου». «Ήταν ο 20ο έλεγχος στο μαγαζί μου από την 26η Μαρτίου», επισήμανε από την πλευρά του στο Αυτόφωρο απολογούμενος ο 53χρονος επαγγελματίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου. Η Εισαγγελία Βόλου έχει ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για απειλή κατά συρροή, παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία. Στο μαγαζί και το σπίτι του εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, καθώς και το ποσό των 349.000 ευρώ και τριάντα λίρες, χρήματα για τα οποία πρόκειται να διεξαχθεί εξονυχιστικός έλεγχος αν δικαιολογούνται από την επαγγελματική δραστηριότητα της επιχείρησης.

«Θα πάρω τη χατζάρα, τα όπλα», ακούστηκε να φωνάζει ο επιχειρηματίας όταν διαπίστωσε ότι επιθεωρητές ελέγχου βεβαίωσαν παράβαση για μη έκδοση τεσσάρων αποδείξεων στο κατάστημά του. Οι εφοριακοί αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το μαγαζί και να αναπτύξουν βήμα ταχύ, ενώ πίσω τους άκουγαν τον κρότο που παρέπεμπε κατά την εκτίμησή τους σε πυροβολισμό.

Η κατάθεση των ελεγκτών

Επιθεωρήτρια της Υπηρεσίας Έρευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε) από τη Θεσσαλονίκη που συμμετείχε στο επίμαχο συνεργείο, περιέγραψε στο δικαστήριο ότι στο τέλος του ελέγχου εισήλθε το μαγαζί ο κατηγορούμενος σε έξαλλη κατάσταση.

«Φώναζε “πού είναι οι εφοριακοί υπάλληλοι να πάρει το όπλο, να πάρει τη χατζάρα”» είπε εξεταζόμενη. Τόνισε ότι ο 53χρονος κατευθύνθηκε προς το συρτάρι του γραφείου του για να το ξεκλειδώσει. «Πελάτες του καταστήματος τρόμαξαν και έφυγαν. Φύγαμε και εμείς, κι ενώ αποχωρούσαμε και βρισκόμασταν σε απόσταση στα 50-100 μέτρα από το μαγαζί ακούσαμε έναν ήχο που έμοιαζε με πυροβολισμό» τόνισε.

Η ίδια δήλωσε ότι οι εφοριακοί δεν κινδύνευσαν από αυτόν τον πυροβολισμό, καθώς είχαν αποχωρήσει, και ισχυρίστηκε ότι συνάδελφοί της την ενημέρωσαν ότι ο επαγγελματίας σε άλλο έλεγχο εφοριακών υπαλλήλων είχε προκαλέσει και πάλι επεισόδιο, καθώς κρατούσε ρόπαλο, αλλά τότε δεν είχε υποβληθεί μήνυση.

Πρόσθεσε τέλος, ότι οι επιθεωρητές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το κατάστημα λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο επιχειρηματίας, ενώ δεν είχαν ολοκληρώσει την επίδοση, καθώς εκκρεμούσε να παραδοθεί ακόμη ένα έγγραφο.

Δεύτερος επιθεωρητής που εξετάστηκε στο δικαστήριο είπε ότι η σύζυγος και οι υπάλληλοι του καταστήματος προσπάθησαν να εμποδίσουν τον επιχειρηματία να ανοίξει το συρτάρι όταν απειλούσε. Τόνισε ότι τρομοκρατήθηκε. «Αν περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ» εξήγησε. Εκτίμησε ότι ο επαγγελματίας δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ και ήταν αποφασισμένος για όλα. Ισχυρίστηκε ότι λόγω ταραχής δεν αναφέρθηκε στην προανάκριση ότι ο έλεγχος δεν ολοκληρώθηκε.

Ο τρίτος επιθεωρητής ελέγχου, τέλος, μεταξύ άλλων επισήμανε στο δικαστήριο ότι είναι δημόσιος υπάλληλος και είναι πατέρας πενταμελούς οικογένειας. «Αν μου αφαιρούσε τη ζωή, η οικογένειά μου σήμερα δεν θα είχε πατέρα», είπε ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης

Η κουνιάδα του κατηγορουμένου που βοηθάει στο μαγαζί ισχυρίστηκε στο Αυτόφωρο ότι ο επιχειρηματίας δεν είναι οξύθυμος, αλλά το βράδυ του περιστατικού ήταν θυμωμένος λόγω των πολλαπλών ελέγχων. Απέδωσε τη συμπεριφορά του στην κούραση της δουλειάς και την κατανάλωση αλκοόλ το μεσημέρι. Για τον έλεγχο είπε ότι διαπιστώθηκε ότι δεν κόπηκαν αποδείξεις για ποσά της τάξεως των 1,5-2 ευρώ. Ήταν κατηγορηματική ότι ο κατηγορούμενος δεν χρησιμοποίησε όπλο και ότι η χατζάρα που πήρε ήταν διακοσμητικό του μαγαζιού. Υποστήριξε τέλος ότι ο επαγγελματίας είχε όπλα στο σπίτι και το μαγαζί για λόγους ασφάλειας, καθώς συνηθίζει να κουβαλάει μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ήταν ο τρίτος έλεγχος ο επίμαχος της Πέμπτης σε διάστημα δέκα ημερών, είπε από την πλευρά της η υπεύθυνη του καταστήματος εξεταζόμενη. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε όπλο. Ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος πήρε τη χατζάρα από τον τοίχο της κουζίνας ενώ ήταν θυμωμένος, και την πέταξε σε μεταλλική πινακίδα. Όταν συνέβη αυτό, πρόσθεσε, οι εφοριακοί είχαν ήδη απομακρυνθεί από το μαγαζί.

Συνεχείς οι έλεγχοι στην επιχείρηση

Απανωτοί υποστήριξε ότι είναι οι έλεγχοι στο κατάστημά του ο κατηγορούμενος απολογούμενος στο δικαστήριο. Συνολικά, από την 26η Μαρτίου τόνισε ότι οι εφοριακοί υπάλληλοι έχουν επισκεφτεί είκοσι φορές το μαγαζί του. Για το επεισόδιο ισχυρίστηκε ότι δεν απείλησε να σκοτώσει. Τόνισε ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ και όταν ενημερώθηκε για το νέο έλεγχο τρελάθηκε.

Για τον κρότο ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πυροβόλησε. «Ακούστηκε ο ήχος που έκανε η χατζάρα στη λαμαρίνα για εκφοβισμό» επισήμανε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, είπε ότι πληρώνει κανονικά τους φόρους του και σημείωσε ότι θα προσκομίσει και όλα τα χαρτιά που απαιτούνται για τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι του, και τα οποία όπως είπε είναι δικά του, του πατέρα του και του αδερφού του.

Ο επαγγελματίας επανέλαβε τον ισχυρισμό που εξαρχής είχε υποστηρίξει, πως δεν πυροβόλησε ούτε και κανένας τον συγκράτησε την ώρα του επεισοδίου. «Αν είχα τέτοιο σκοπό δεν θα μπορούσε να με εμποδίσει κανένας. Είχα προσχεδιάσει τον εκφοβισμό. Οι εφοριακοί υπάλληλοι πρέπει να έχουν φόβο και σεβασμό» είπε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι όταν υπάρχει πολύς κόσμος σε ένα μαγαζί είναι φυσικό και επόμενο ένας πελάτης να μην πληρώσει το αντίτιμο ή να φύγει βιαστικά και να μην κοπεί απόδειξη.

Οι ενστάσεις

Με την έναρξη του Αυτοφώρου ο συνήγορος υπεράσπισης είχε ζητήσει από το δικαστήριο να κριθεί απαράδεκτη η έγκληση για το αδίκημα της απειλής, καθώς δεν είχε καταβληθεί το παράβολο. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό με τον εισαγγελέα έδρας να επισημαίνει ότι όταν καταλογίζονται τέτοιου είδους πράξεις κατά τη διάρκεια καθήκοντος δεν απαιτείται η προσκόμιση παραβόλου.

Το Αυτόφωρο επιφυλάχτηκε στη συνέχεια να απαντήσει στο αίτημα της υπεράσπισης για να δοθεί δεκαπενθήμερη προθεσμία για τη διεξαγωγή της δίκης, προκειμένου να αποσταλεί το πόρισμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, που θα αποδεικνύει εάν χρησιμοποιήθηκε όπλο, και προχώρησε στην εξέταση των μαρτύρων και του κατηγορουμένου. Στην πορεία ωστόσο της ακροαματικής διαδικασίας, έκρινε σκόπιμο ότι έπρεπε να προσκομιστεί το πόρισμα της βαλλιστικής έκθεσης για μία «δίκαιη δίκη».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

«Στοχοποίηση» του επαγγελματία συνιστούν οι συνεχείς έλεγχοι ~ Οι δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του επαγγελματία Βασίλη Τζιώρα

«Είμαστε υπέρ των στοχευμένων ελέγχων, όχι όμως και της στοχοποίησης». Αυτό δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του 53χρονου επαγγελματία Βασίλη Τζιώρα μετά τη διακοπή της δίκης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Όταν μία επιχείρηση ελέγχεται τρεις φορές σε δέκα μέρες, αυτό συνιστά δυσφήμιση, ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας τον επιχειρηματία.

«Θέλουμε Δικαιοσύνη. Δεν είμαστε το μόνο μαγαζί που δουλεύει» είπε, και απέδωσε το επεισόδιο που συνέβη στο θυμό που είχε ο επαγγελματίας.

Όπως εξήγησε, «δεν εξέφρασε πουθενά την απειλή του μέσα σε ένα κατάμεστο κατάστημα. Σε διάστημα δέκα ημερών είχε υποστεί πολλαπλό έλεγχο από συναρμόδιες υπηρεσίες της εφορίας. Βεβαιώθηκε μία φορολογητέα παράβαση για μη έκδοση τεσσάρων αποδείξεων των δέκα -είκοσι ευρώ όταν καθημερινά το μαγαζί εκδίδει περί τις 300 αποδείξεις».

Για το ποσό που βρέθηκε στο σπίτι του επαγγελματία είπε ότι «αυτά ήταν οι οικονομίες της οικογένειάς του από ακατάπαυστη εργασία μίας ζωής 40 ετών και όλα δικαιολογούνται νόμιμα». Όπως όλοι οι Έλληνες, εξήγησε, τα είχε βγάλει από την τράπεζα λόγω της οικονομικής κρίσης. «Το να ρίχνουμε ανάθεμα σε έναν άνθρωπο, ο οποίος δουλεύει 40 χρόνια και μάλιστα 18 ώρες την ημέρα επειδή βρίσκουν 350.000 ευρώ στο σπίτι του που είναι όλα φορολογημένα, είναι τουλάχιστον φαιδρό» είπε.

Ο κ. Τζιώρας επισήμανε ότι δεν υπήρξε κανένας πυροβολισμός σε κανένα εφοριακό υπάλληλο. «Αυτό που ακούστηκε ήταν η πρόσκρουση της χατζάρας σε λαμαρίνα σαν απόρροια του θυμού του επαγγελματία, και κατανάλωσης κρασιού σε οικογενειακό τραπέζι πριν από περίπου δύο ώρες από το επεισόδιο» εξήγησε.

Όλα τα υπόλοιπα σε σχέση με τα όπλα, ο συνήγορος υπεράσπισης τα χαρακτήρισε «άδικες κατηγορίες». «Για το μοναδικό όπλο που είχε στο σπίτι του είχε άδεια. Τα υπόλοιπα ήταν κειμήλια της οικογένειας. Δεν θα ενοχοποιούνταν, αν δεν υπήρχε η εμπλοκή με το επεισόδιο» εξήγησε.

Για τις καταθέσεις των εφοριακών υπαλλήλων, παρατήρησε ότι σε αυτές υπήρξε ανακολουθία, καθώς, ενώ ο έλεγχος είχε ολοκληρωθεί, η υπηρεσία όψιμα λέει τώρα ότι αυτό δεν είχε συμβεί.

Κ. Μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου