ΤΟΠΙΚΑ

«Πλήγμα στον τουρισμό η τρομοκρατία»

πλήγμα-στον-τουρισμό-η-τρομοκρατία-350418

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η Βαρκελώνη, καθώς καταγράφεται πλέον στην ευρωπαϊκή αλυσίδα των τρομοκρατικών χτυπημάτων, ενώ όπως αναφέρουν τουριστικοί πράκτορες, σχολιάζοντας το τραγικό γεγονός που σημειώθηκε προχθές, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία εκατομμυρίων ανθρώπων. Όλα τα σχόλια περιστρέφονται γύρω από τη φρίκη της απώλειας ανθρώπινων ζωών, αλλά και τη γενικότερη ανασφάλεια που πλέον είναι διάχυτη παντού, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί ακυρώσεις, όπως αναφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επαγγελματίες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες των θυμάτων και στην οικογένεια του τουρισμού της Ισπανίας και εκφράζουμε την οδύνη μας. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι οι διεθνείς συγκυρίες επηρεάζουν πάντα αρνητικά τον τουρισμό, και τα τρομοκρατικά χτυπήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αναφορά στη ζωή όλων των ανθρώπων, όχι μόνο σε σχέση με τον τουρισμό. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια έχει αρνητικές επιπτώσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης.

Ο ίδιος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι ο τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο και εν πολλοίς ευμετάβλητο προϊόν, ενώ σημείωσε ότι το σημείο όπου πρέπει να σταθεί κανείς είναι η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ο εισερχόμενος τουρισμός αναμφίβολα επηρεάζεται, σημείωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων, ενώ τόνισε παράλληλα ότι «ανησυχία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια».

«Αναμφίβολα, κάθε τρομοκρατικό χτύπημα έχει αρνητικές επιπτώσεις» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου και τουριστικός πράκτορας, Αλέκος Ευσταθίου, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι αποτελεί πλήγμα στην ψυχολογία του κόσμου. «Το τρομοκρατικό χτύπημα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, σε ανύποπτο χρόνο και επηρεάζει πολύ την ψυχολογία του κόσμου. Υπάρχει κλίμα ανησυχίας και αυτό που ταλανίζει τον κόσμο τα πέντε τελευταία χρόνια πρέπει να τελειώσει», τονίζει ο ίδιος. Το κλίμα φόβου και ανασφάλειας είναι διάχυτο στα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, όπως αναφέρει ο κ. Ευσταθίου, ο οποίος εξ αντικειμένου βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με στελέχη μεγάλων εταιρειών. Ο κόσμος επηρεάζεται ψυχολογικά, όπως σημείωσε ο ίδιος, ενώ προσέθεσε ότι «ο τουρισμός και οι τουρίστες χρειάζονται ηρεμία, σταθερότητα και ειρήνη».

Η Ευαγγελία Κορωναίου, ιδιοκτήτρια γραφείου ταξιδιών, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τηλεφωνήματα για ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ δηλώνει παράλληλα ότι «αναμφίβολα επηρεάζει τον κόσμο κάθε τρομοκρατικό χτύπημα». Την προηγούμενη εβδομάδα ταξίδεψαν Βολιώτες προς Μαδρίτη και Ανδαλουσία, ενώ υπάρχουν τουρίστες που θα ταξιδέψουν τον επόμενο μήνα για Βαρκελώνη, οι οποίοι δεν έχουν εκδηλώσει, ωστόσο, πρόθεση ακύρωσης του ταξιδιού, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ίδιας, θα υπάρχουν επιπτώσεις και μείωση του ενδιαφέροντος για τον συγκεκριμένο προορισμό, όπως έχει συμβεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ το αίσθημα της ανησυχίας είναι διάχυτο στους επαγγελματίες.

Η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου αναφέρει από την πλευρά της ότι υπάρχουν Βολιώτες οι οποίοι είναι σκεπτικοί απέναντι στην προοπτική ενός ταξιδιού αναψυχής στο εξωτερικό, διότι έχει επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία τους λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων. Στον αντίποδα, υπάρχουν οι ένθερμοι φίλοι των ταξιδιών, οι οποίοι ενδεχομένως διαφοροποιούν το πρόγραμμά τους ή ταξιδεύουν τελικά στην προορισμό της επιλογής τους, αποφεύγοντας να κυκλοφορούν σε κεντρικά σημεία, για λόγους ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αποκαθίσταται μακροπρόθεσμα, όπως σημειώνει η ίδια, η τουριστική κίνηση και το ενδιαφέρον για προορισμούς του εξωτερικού όπου έχουν σημειωθεί ανάλογα γεγονότα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου