ΤΟΠΙΚΑ

3.000 θεατές σε προαύλια ναών

3-000-θεατές-σε-προαύλια-ναών-350770

Περισσότεροι από 3.000 θεατές υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων κιβωτός» στο προαύλιο ενοριακών ναών.

Το πρόγραμμα των «Αυγουστιάτικων παρακλήσεων 2017» φιλοξενήθηκε στο προαύλιο των κατά τόπους ιερών ναών, αμέσως μετά τις παρακλήσεις, μέσω συναυλιών παραδοσιακής μουσικής, με αυστηρά επιλεγμένο μουσικό πρόγραμμα και ερμηνευτική, θεολογική και λαογραφική αφήγηση.

Η συμμετοχή των πιστών υπήρξε και φέτος εντυπωσιακή, και μάλιστα παρέμεινε σε όλες τις συναυλίες αμείωτη μέχρι τέλους. Τα υψηλής αισθητικής παραδοσιακά συγκροτήματα και ο βαθυστόχαστος λόγος των δύο αφηγητών, του διδάκτορα Θεολογίας, συγγραφέα και μουσικολόγου Ηλία Λιαμή και του θεολόγου, συγγραφέα και διευθυντή Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Αθηνών Δημήτρη Καραβασίλη, ανανεωμένος κατά περίσταση και αναλόγως του κάθε τόπου και του κάθε ακροατηρίου, απέδειξαν πως η ελληνορθόδοξη παράδοσή μας δεν αποτελεί μόνον οδό σωτηρίας, αλλά και παράγοντας υψηλής πνευματικής και καλλιτεχνικής καλλιέργειας.

Μεγάλη σημασία, επίσης, είχε η διοργάνωση των εκδηλώσεων και σε απομακρυσμένους τόπους και χωριά της Μητροπόλεως, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των πιστών της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και να νιώσουν το ενδιαφέρον του επισκόπου προσωπικώς. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η παρακολούθηση των συναυλιών εκ μέρους πολλών επισκεπτών, οι οποίοι ακολούθησαν τον θεσμό αυτό, με αποτέλεσμα να παρακολουθήσουν το ίδιο πρόσραμμα τρεις και τέσσερεις φορές. Στις συναυλίες συμμετείχαν τρία μουσικά σύνολα: Το Παραδοσιακό Συγκρότημα Βόλου, το μουσικό σύνολο ΡΑΣΤΩΔΙΑ, καθώς και η ορχήστρα ΙΩΝΙΑ, η οποία αποτελεί και σταθερό συνεργάτη της Μητροπόλεως όλα τα χρόνια πραγματοποιήσεως αυτού του θεσμού. Για πρώτη φορά, μάλιστα, με την ορχήστρα ΙΩΝΙΑ, η συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, παρουσία και της Δημοτικής Αρχής Βόλου, μεταδόθηκε απευθείας από το διαδικτυακό κανάλι VAI της Θήβας.

Αυτό που επανειλημμένως τόνισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σε κάθε Παράκληση εντός και εκτός ναού, είναι πως «η πίστη στον Θεό και η λατρεία προς τη Θεοτόκο αποτελούν ενοποιό δύναμη του λαού μας, η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, ενόψει καιρών καταρρεύσεως και διασπάσεων». Επίσης, ο ίδιος τόνισε τη σημασία της συμμετοχής νέων παιδιών στα Μουσικά Σύνολα, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες πως η ιστορική πορεία αυτού του τόπου θα συνεχιστεί στηριγμένη στα πατροπαράδοτα ιερά και όσια αυτού του λαού παρά τους δύσκολους καιρούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου