ΤΟΠΙΚΑ

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε ηπειρωτική και νησιωτική Μαγνησία

υψηλός-κίνδυνος-πυρκαγιάς-σε-ηπειρωτ-357295

Υποχώρησε ο πολύ υψηλός δείκτης επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιών στις Σποράδες που υπήρχε χθες. Ωστόσο, τόσο η νησιωτική Μαγνησία όσο και η ηπειρωτική, στο νέο χάρτη που εξέδωσε για σήμερα, Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβάνονται στις περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και δείκτη 3.

Ολες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμοι είναι ενημερωμένοι από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε αυξημένη επιφυλακή οι Σποράδες

Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε στα νησιά των Σποράδων που συγκαταλέγονταν χθες στις περιοχές με πολύ υψηλό δείκτη πρόκλησης πυρκαγιάς. Νωρίς το πρωί στη Σκόπελο συνεδρίασε το τοπικό συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, πρόεδρος του συντονιστικού, είπε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου και όσο διαρκέσουν τα εν λόγω καιρικά φαινόμενα θα υπάρξουν αυξημένα περίπολα στο νησί.

Υπάλληλοι του δήμου, αστυνομία, πυροσβέστες, λιμενικοί εθελοντές θα έχουν διακριτή παρουσία σε περιοχές κοντά σε δάση. Οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς».

Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, τόνισε από την πλευρά του ότι η ομάδα πυρασφάλειας του δήμου είναι σε επιφυλακή για άμεση επέμβαση. «Εχουμε γεμάτες με νερό τις υδροφόρες του δήμου. Περιπολίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε δασικές περιοχές. Ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι επαρκώς ενημερωμένοι και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα» επισήμανε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου