ΤΟΠΙΚΑ

Δημιουργούμε τους όρους για μία πορεία που θα αποκλείει τις λάθος επιλογές του παρελθόντος

δημιουργούμε-τους-όρους-για-μία-πορεί-358421

«Το κράτος πρόνοιας, η κοινωνική δικαιοσύνη, η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση, αποτελούν οδηγό μας», τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής σε συνέντευξη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Ηλία Παπαδημητρίου, και σημειώνει ότι παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η επιτροπεία στη χώρα υπάρχουν τα περιθώρια για μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις που δρομολογούν μια διαφορετική πορεία. Ο κ. Μπαλλής αναφέρεται και στην εντεινόμενη πολεμική της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, και εξηγεί ότι για την Νέα Δημοκρατία η στάση της είναι αποτέλεσμα του στρατηγικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει, αφού οι κεντρικές επιλογές της δεν είχαν αποτέλεσμα. Για το δε ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι «βρίσκεται σε κάποιο είδος συμπληγάδων».

Ποιες είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα;

Να ξαναφτιάξουμε το διαλυμένο κράτος, να ενισχύσουμε τους θεσμούς δημοκρατικής διακυβέρνησης, να ξαναδώσουμε στους πολίτες την Παιδεία και την Υγεία που δικαιούνται, να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τη μάστιγα της ανεργίας, να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, προστιθέμενη αξία με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, να αποκαταστήσουμε ένα πλαίσιο νομιμότητας και κανονικότητας σε όλους τους τομείς που λειτουργεί το κράτος και η Δημοκρατία. Σε όλα αυτά και σε όλα τα υπόλοιπα της κυβερνητικής δραστηριότητας, με πρόσημο κοινωνικής ευαισθησίας.

Μπορεί η επιτροπεία της χώρας μας να δυσκολεύει τους σχεδιασμούς και τις κινήσεις μας, όμως υπάρχει το περιθώριο για μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις που θα δρομολογούν μία διαφορετική πορεία. Το κράτος πρόνοιας, η κοινωνική δικαιοσύνη, η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση, να είστε βέβαιος ότι αποτελούν οδηγό μας.

Υπάρχει περιθώριο για μία τέτοιου είδους πολιτική;

Μετά το πετυχημένο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την πορεία της οικονομίας. Η θετική αποτίμηση από πλευράς εταίρων, η διαφαινόμενη ένταξη στο QE, αλλά ίσως πολύ περισσότερο η επιτυχής δοκιμαστική έξοδος στις αγορές πολύ νωρίτερα από όσο όλοι υπολόγιζαν, δείχνουν ότι περιθώριο για αισιόδοξες προβλέψεις και πολιτικές υπάρχει. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται και δημιουργούν την πεποίθηση ότι οι θυσίες ετών του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες. Ο δείκτης ανεργίας συνεχώς μειώνεται, οι επενδύσεις μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, άρα θα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτήσει ασφαλώς τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, οι μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης προχωρούν. Παράλληλα, το δίκτυο κοινωνικής προστασίας εξαπλώνεται, και μόλις πρόσφατα νομοθετήσαμε τη δημιουργία των δομών πρωτοβάθμιας υγείας για τη δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα πρόληψης και περίθαλψης, και την ενίσχυση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με επιπλέον λειτουργούς για μια Παιδεία όχι προσανατολισμένη στις ανάγκες των εξετάσεων, αλλά στη γνώση και την έρευνα.

Όμως, ως χαρακτηριστικό δείγμα της απόφασής μας να αποκαταστήσουμε ένα πλαίσιο νομιμότητας και διαφάνειας στη λειτουργία όλων των πτυχών της κοινωνικής δραστηριότητας, θέλω να αναφέρω και το επίσης πρόσφατα ψηφισμένο πλαίσιο για τον τρόπο λειτουργίας των καναλιών στο θέμα της εκμετάλλευσης των διαφημίσεων, κάτι που στο παρελθόν αποτελούσε τον χώρο της μεγάλης κρυφής διαπλοκής, καθώς και για τη λειτουργία του περιφερειακού Τύπου, που αποτελεί το στήριγμα και την έκφραση των τοπικών κοινωνιών.

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης με μία συνολική αντίθεση σε όλες τις πτυχές του κυβερνητικού έργου και των πρωτοβουλιών της. Οι πολιτικοί όροι που διαμορφώνοντα, πόσο επηρεάζουν την πορεία του κυβερνητικού σχεδιασμού;

Είναι γεγονός ότι η αντιπολίτευση και όχι μόνο η αξιωματική, εντείνει την πολεμική της κατά της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, εκτιμώ ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Δεν βγήκαν οι σχεδιασμοί της. Ζητούσε και ζητάει επιμόνως εκλογές τώρα, αλλά διαπιστώνει ότι τέτοια προοπτική δεν υπάρχει. Προσπάθησε να επιβάλλει τη λογική του «όλοι ίδιοι είμαστε» αλλά βλέπει ότι η κοινωνία δεν ενστερνίζεται αυτόν τον ισχυρισμό. Επιχείρησε να παρουσιάσει τις αποκαλύψεις για τη ρεμούλα των προηγούμενων ετών, σε όλους τους τομείς, ως «φούσκα», αλλά τα στοιχεία τη διέψευσαν αποκαλύπτοντας το πάρτι που είχε στηθεί μεταξύ των ολίγων που λυμαίνονται επί δεκαετίες το κράτος και την οικονομία. Πρέπει να βρει νέο αφήγημα να παρουσιάσει στις εκλογές του 2019 και αυτή η δυσκολία την οδηγεί σε τέτοιου είδους παραληρηματική αντιπολίτευση».

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι βρίσκεται σε κάποιο είδος συμπληγάδων. Από τη μία, το παρελθόν του της συγκυβέρνησης με τον Σαμαρά έχει διαμορφώσει ισχυρές εσωτερικές δυνάμεις σε επίπεδο κυρίως βουλευτών και στελεχών που καλοβλέπουν την επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου, και από την άλλη υπάρχουν τα στελέχη του που εκτιμούν ότι το κόμμα τους πρέπει να ξαναδομηθεί στη βάση της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Δεν θα είναι εύκολο, θεωρώ, να απαλλαγεί από «βαρίδια» του πρόσφατου παρελθόντος του που αυτή τη στιγμή καθορίζουν σχεδόν απόλυτα την πολιτική του στάση και τον προσανατολισμό του.
Όσο για εμάς, συνεχίζουμε ανεπηρέαστοι, με πίστη στον ορθότητα των επιλογών μας με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν στο σημερινό περιβάλλον. Και όπως όλα δείχνουν, αυτή η πολιτική μας αρχίζει να αποδίδει. Όπως είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας «τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωράει».

Την αισιοδοξία σας, όμως, δεν φαίνεται να τη συμμερίζεται η κοινωνία, όπως δείχνουν όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις.

Είναι λογικό αυτή τη στιγμή της κορύφωσης των επιπτώσεων από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, να υπάρχει κοινωνική δυσαρέσκεια. Το αντιλαμβανόμαστε γιατί κι εμείς κομμάτι της ίδιας κοινωνίας είμαστε και με την ίδια αισιοδοξία και ελπίδα ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι το 2015. Νομίζω ότι σύντομα αυτή η εικόνα θα αρχίσει να αντιστρέφεται. Όταν θα φανούν οι πρώτοι καρποί των προσπαθειών μας να μοιράσουμε δίκαια τα βάρη και να προτάξουμε την προστασία των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που αφήνουν οι δεσμεύσεις της χώρας. Ήδη παρατηρούνται οι σημαντικές αλλαγές σε δείκτες που έχουν να κάνουν με την οικονομία, την απασχόληση, την ανάπτυξη.

Επιτρέψτε μου, όμως, μία άλλη επισήμανση. Προσωπικά νομίζω ότι είναι εξίσου σημαντικό να ανατρέψουμε μία άλλη αρνητική επίπτωση της κρίσης. Να επουλώσουμε τις πληγές που προκάλεσε η κρίση στην ίδια τη Δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών, και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, να δημιουργήσουμε τους όρους για μία πορεία που θα αποκλείει τις λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος. Που είχαμε μία πορεία στηριγμένη στις σχέσεις διαπλοκής, παρασιτισμού και αλληλεξαρτήσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου