ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Δρομέας δύναμης και κουράγιου

δρομέας-δύναμης-και-κουράγιου-358437

ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ

Ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης και κουράγιου διαθέτει ο 56χρονος τυφλός δρομέας Στέργιος Σιούτης, ο οποίος κατάγεται από το Νεοχωράκι Αλμυρού, και στις 17 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει στον μαραθώνιο του Σύδνεϋ ταξιδεύοντας στη μακρινή Αυστραλία. Ο μαραθωνοδρόμος που διακρίνεται για το σθένος και την ατσαλένια του θέληση, έχει συμμετάσχει σε πλήθος αγώνων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης μέχρι την Ιαπωνία, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ανθρώπινη θέληση δεν έχει όρια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τη συγκεκριμένη περίοδο ο κ. Σιούτης βρίσκεται στην περιοχή μας συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή τις διακοπές με την προετοιμασία για τη μεγάλη αθλητική στιγμή.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την αθλητική του δραστηριότητα, αναφέρει: «Συμμετείχα στους Παραολυμπιακούς του 2004, έχω συμμετάσχει σε πανευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις, τόσο για άτομα με αναπηρία, όσο και σε αγώνες μη αναπήρων αθλητών. Έχω ταξιδέψει σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Αμερική, συμμετέχοντας σε μαραθώνιο».

Στο μαραθώνιο του Σύδνεϋ θα τρέξει ομάδα επτά ατόμων, μέλη του Σωματείου Στίβου Τυφλών και του Σωματείου «Μιλτιάδης» Μαραθώνα, προκειμένου να μεταφέρουν το διαχρονικό μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι στην άλλη άκρη της γης. «Η αποστολή συνδυάζεται με την προσπάθεια να δώσουμε κι εμείς από την Ελλάδα, τα άτομα με αναπηρία, μηνύματα για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και της ελληνικής ψυχής», υπογραμμίζει ο πρωταθλητής της ζωής, ενώ προσθέτει ότι η ομογένεια επιφυλάσσει θερμή υποδοχή στα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Ο Στέργιος Σιούτης θα τρέξει με συνοδούς τους Βασίλη Πιπέρη και Νίκο Βεντούρα, ο Νικόλαος Τσατσακλάς, θα τρέξει με συνοδό τον γιό του Παναγιώτη Τσατσακλά, ενώ στην αποστολή συμμετέχουν επίσης ο Παναγιώτης Παπαβασιλείου που θα τρέξει στον ημιμαραθώνιο για άτομα με αναπηρία και ο Κώστας Μποτόπουλος.

«Ο στόχος μας είναι να τερματίσουμε στο μαραθώνιο του Σύδνεϋ, φορώντας το εθνόσημο και δίνοντας το μήνυμα της δύναμης του ανθρώπου να ξεπερνά τις δυσκολίες. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα της θέλησης και ταυτόχρονα μηνύματα ενσωμάτωσης στην κοινωνία» επισημαίνει ο ίδιος.

Στο σύνολό της, η αποστολή επιχειρεί να μεταφέρει στην ομογένεια το μήνυμα της μάχης του Μαραθώνα, που ήταν νίκη της δημοκρατίας και παράλληλα το μήνυμα του μαραθώνιου δρόμου, που έχει ως αφετηρία τον Μαραθώνα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Μαραθωνοδρόμος της ζωής

Ο Στέργιος Σιούτης έμεινε μέχρι τα 15 του χρόνια στη γενέτειρά του και στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα προκειμένου να κατακτήσει τον μεγάλο στόχο της μόρφωσης, ζώντας ως οικότροφος στη Σχολή τυφλών. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, ακολούθησε την οδό της ανώτατης εκπαίδευσης που μεταφράζεται σε:

Πτυχίο Παιδαγωγικής από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, Πτυχίο Κοινωνιολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδακτορικό Δίπλωμα, του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Από το 1984 εργάζεται στον δημόσιο τομέα, αρχικά σε υπηρεσίες του Υπουργείο Υγείας και τώρα στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε θέματα προνοιακής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία.

Την περίοδο 1995 – 2012 δίδαξε ως ωρομίσθιος καθηγητής στo Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα είναι ενεργό μέλος πολλών επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, ενώ συμμετέχει δυναμικά στο γονικό κίνημα για τη προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, είτε ως ιδρυτικό μέλος οργανώσεων ή ως μέλος διοικητικών συμβουλίων.

«Πάντα, από μικρός είχα όνειρα τα οποία έκανα σκοπούς και προσπαθούσα να τα κάνω πραγματικότητα» υπογραμμίζει ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι έγγαμος και πατέρας δύο υπέροχων παιδιών.

Αθλητής με σθένος

Με τον αθλητισμό ασχολείται από το 1890 και είναι επί μακρόν μέλος αθλητικών σωματείων. Έχει στο ενεργητικό του συμμετοχή και τερματισμό σε 35 μαραθώνιους.

Έχει συμμετάσχει, την περίοδο 1980 – 1983 στα 100m, 400m και 1500m σε αγώνες ταχύτητας και από το 1984 μέχρι σήμερα συμμετέχει σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων.

Έχει συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό αγώνων, τα τελευταία 30 χρόνια, σε εκατοντάδες αγώνες δρόμων μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων που διοργανώθηκαν από Δήμους, αθλητικά σωματεία και άλλες οργανώσεις.

Επίσης σε 34 μαραθωνίους: 13 στην Αθήνα, 2 στη Κρήτη, 5 στη Μεσσηνία, 4 στη Θεσσαλονίκη, 1 στο Ναύπλιο, 9 στην Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία.

Το 2000, συμμετείχε στον αγώνα των 64 χιλιομέτρων, με αφετηρία την Ελευσίνα και τερματισμό την Κόρινθο. Επίσης έδωσε το «παρών» σε διάφορους αγώνες για άτομα με αναπηρίες, σε 5 Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, σε 3 Παγκόσμια Πρωταθλήματα καθώς και στους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004.

Οι μεγαλύτερες αθλητικές του επιτυχίες είναι: 12η θέση στους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, 2004, 8η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, Αθήνα 2003, 7η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου της Ιαπωνίας, 2002, 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για άτομα με οπτική αναπηρία, Kosice Slovakia, 2001, 4η θέση στον Πανευρωπαϊκό Ημιμαραθώνιο για άτομα με οπτική αναπηρία, Bergamo Ιταλίας, 2001.

Έχει κατακτήσει χρύσα μετάλλια στα 5km, 10km και στο Μαραθώνιο σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα για άτομα με αναπηρίες, ενώ είναι επίσης κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ στα 10.000 μέτρα για άτομα με οπτική αναπηρία από το 2008, πετυχαίνοντας τον καλύτερο χρόνο 3:50:08 το 2015 στον μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος».

Έχει βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό «για όσα έχει επιτύχει από και μέσα στον αθλητισμό…», από μεγάλο αριθμό αθλητικών σωματείων, τοπικών και περιφερειακών αρχών, πανεπιστημίων και από την Εκκλησία της Ελλάδας, ενώ τα μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη στις αθλητικές του δραστηριότητες και επιτυχίες, εντός και εκτός Ελλάδας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου